Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Afte: Kako nastaju, prevencija i liječenje afti

afta
Afta u ustima

Afte su male ranice u ustima koje su bolne na dodir, bilo jezikom ili hranom dok jedemo. Mogu biti bolne čak i kada ih se ne dodirne, a jedemo jako začinjenu hranu.

Najčešće su afte velike tek oko 1 centimetar u promjeru, i nisu opasne po zdravlje čovjeka ali mogu biti itekako iritirajuće, pa uvijek tražimo načina kako da ih se riješimo.

Simptomi afti

Prepoznat ćemo ih kao malene ranice, koje se najčešće pojave na unutrašnjem dijelu usta ili obraza, ali se mogu pojaviti i na jeziku ili desnima.

Unutrašnjost ranice je bijela ili žuta, dok je vanjski dio svijetlo crvene boje – upaljen. Na dodir su afte bolne, a oštra bol se može pojaviti i kada jedemo začinjenu ili kiselu hranu.

Afta u ustima

Uzrok afti

Afte se zapravo često pojave, ali neke osobe su sklonije aftama od drugih. Njihov uzrok još uvijek nije potpuno jasan ali smatramo da ima više faktora za njihovu pojavu.

Neki od faktora za pojavu afti su:

Obiteljska povijest – Naime, čak 42% osoba sa aftama imaju srodnike koji također imaju afte. Šanse da afte dobiju osobe čiji roditelji nisu imali afte su 20%, dok su šanse čak 90% za one osobe kojima su oba roditelja imali afte.

Fizičke ozljede u ustima – Fizičke ozljede poput napuknutog zuba, od četkice ili aparatića za zube, te iritacija začinjenom, kiselom i slanom hranom može dovesti do pojave afti.

Hormonalne promjene – I hormonalne promjene u tijelu, najčešće izazvane kontracepcijskim sredstvima, mogu prouzrokovati afte.

Deficit vitamina i minerala – Nedostatak određenih vitamina i minerala u tijelu, ponajprije željeza, folne kiseline, cinka ili vitamina B12, često dovedu do izbijanja afti u ustima.

Emocionalni stres – Kao što je uzrok mnogim drugim oboljenjima, emocionalni stres može dovesti do pojavljivanja afti u ustima.

Oslabljen imunitet – Općenito slab imunitet često će dovesti do pojave afti.

Određeni lijekovi – Kao uzrok pojave afti možemo spomenuti i neke lijekove poput aspirina, nesteroidni protuupalni lijekovi, antibiotici ili lijekovi protiv kandide.

Alergije kao uzrok – Alergije i osjetljivosti na određenu hranu, posebno na gluten iz pšenice i konzervansi, mogu biti okidač za afte.

Liječenje afti

Zapravo ne postoji lijek koji će brzo i potpuno efikasno djelovati. Dobro je reagirati na vrijeme, čak i par dana prije nego se afte pojave. Naime, već nekoliko dana prije nego će se afte pojaviti, možete osjetiti svrbež ili peckanje u ustima.

Ako ste inače skloni pojavi afti, važno je već tada započeti sa liječenjem. Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika i protuupalnih lijekova. Dakle, kako smo napisali – ne liječite afte direktno, nego ublažavate i suzbijate simptome koji su neugodni i smetaju vam.

Od klasičnih lijekova najčešće se koriste kortikosteroidne kapi ili masti, a ponekad, u slučaju velikih afti mogu se koristiti i injekcije kortikosteroida. Kortikosteroidi suprimiraju upalu i ubrzavaju liječenje i samim tim smanjuju bol i znatno skraćuju trajanje afti.

Da bi spriječili sekundarnu infekciju najbolje je primjenjivati antiseptike poput klorheksidina ili heksetidina, dok se za ubrzavanje liječenja mogu primijeniti preparati na bazi vitamina B6 i lizozima. Ako imate baš bolne afte, preporučuje se nanositi lokalni anestetik u gelu.

S obzirom da manjak vitamina B12, folne kiseline i željeza može uzrokovati afte, preporučuje se nadoknada spomenutih elemenata.

Prirodni lijekovi za afte

Osim klasičnih metoda liječenja, afte se mogu liječiti i prirodnim lijekovima. Postoje mnogi prirodni preparati za suzbijanje simptoma i ubrzavanje njihovog potpunog nestanka. Neke od lijekova možete pronaći i kod kuće, u kuhinjskom ormariću.

Neki dokazani prirodni lijekovi:

Grgljanje – Afte možete umiriti grgljajući nekoliko puta na dan hladan čaj. Odaberite čaj koji imate, ali je možda najbolji čaj od kadulje zbog antiseptičkog djelovanja.

Eterična ulja – Osim čaja od kadulje, antiseptičko djelovanje imaju i neka eterična ulja. Iskoristite lavandino ulje ili ulje čajevca. Jednostavno na prst stavite kap ulja i nanesite na aftu.

Propolis – Mnogima je pomogao i pčelinji propolis. Ako imate pravi prirodni propolis, jednu kap stavite na aftu i tako ponovite par puta na dan.

Soda bikarbona – Napravite pastu od sode bikarbone i vode, te je tanko nanesite na aftu.

Da bi ublažili simptome afti preporučuje se izbjegavati začinjenu i kiselu hranu. Možete isprobati cink u tabletama jer postoje neki dokazi da cink ubrzava zarastanje i sprječava novo pojavljivanje afti. Vitamin B12 djeluje preventivno, pa  je dobro na vrijeme ga koristiti ako imate čestu pojavu afti.

U slučaju većih problema svakako posjetite liječnika

Kod težih slučajeva potrebno je posjetiti liječnika, da vam on nakon pregleda propiše odgovarajuću terapiju.

Važno je napomenuti da afte nisu zarazne, što znači da se ne mogu prenijeti na drugu osobu.

Najčešće se afte javljaju kod mlađih osoba, starosti između 10 i 19 godina. Većinom se same povuku i prestanu pojavljivati. Najbolja prevencija je zdrava ishrana i jak imunitet.

Prevencija afti

Iako ne znamo uzrok pojave afti, stručnjaci preporučuju da se zdravo hranimo i čuvamo opće zdravstveno stanje i jak imunitet. Možete osnažiti otpornost na infekcije konzumiranjem češnjaka, luka, namirnica bogatih vitaminom C, flavonoidima i cinkom. Izbjegavajte uporabu klasičnih zubnih pasti koje sadrže lauril natrijev sulfat.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...