Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Vijesti

Aditivi koje treba izbjegavati – Gdje se nalaze i kako ih naučiti izbjeći?

Prehrambena industrija u svoje proizvode često unose nezdrave aditive koji imaju negativan učinak na ljudsko zdravlje.

Naučite neke osnovne stvari u vezi aditiva.

Izbjegavajte spomenute dodatke kada god znate da su prisutni u nekim namirnicama.

Stoga se preporučuje kuhati kod kuće od svježih namirnica kako tih aditiva ne bi bilo u hrani.

Međutim, ubrzan način života i mnogobrojne obaveze dovode do sve većeg konzumiranja prerađene hrane. U tom slučaju, pažljivo pročitajte sastav proizvoda te izbjegavajte sljedeće aditive. Ovo su dodaci hrani koji štete našem zdravlju. Naravno, nemoguće je u potpunosti izbjeći hranu koja sadrži neke od njih, ali se svakako možemo potruditi da ih svedemo na minimalan unos.

Konzervansi – termin koji označava razne kemikalije koje se koriste od strane prehrambene industrije kako bi se produljio vijek trajanja prerađene hrane. Najčešći su sulfiti koji mogu izazvati alergijske reakcije, nitrati i nitriti koji su kancerogeni. Također, mogu izazvati mučninu, povraćanje i oštećenje DNK.

Umjetna sladila – na tržištu prerađene hrane često se nalaze razna umjetna sladila koja pojačavaju i poboljšavaju okus hrane. Mnoga sladila djeluju na središnji živčani sustav što izaziva nuspojave koje mogu biti blage (glavobolja, vrtoglavica) i teške (problemi s pamćenjem ili konvulzija).

Umjetna bojila – također su široko rasprostranjena u prehrambenoj industriji. Ono što je posebno uznemirujuće je da se najčešće nalaze u žitaricama, grickalicama i pićima. Ova bojila mogu uzrokovati ili pogoršati probleme sa sinusima ili alergijama. Kod djece mogu uzrokovati hiperaktivnost i poremećaj koncentracije.

Glukozno-fruktozni sirup – ovaj kemijski modificiran zaslađivač nalazi se u čitavom nizu proizvoda pa čak i u kruhu. Iako se javnost žalila zbog prekomjerne upotrebe ovog sirupa, on je još uvijek vrlo raširen. Povezan je s pretilošću, povećanjem trbušnih masnih naslaga i stavlja potrošače na povećan rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti.

Trans masti – opasnost koja vreba od ovih masti je da podižu razinu kolesterola i povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara zbog začepljenja krvne žile. Također su povezane s dijabetesom i nekim oblicima raka.

Dakle, ako kupujete prerađenu hranu, prije konzumiranja pažljivo pročitajte njezin kemijski sastav, posebice koje aditive sadržava. Aditivi koji su gore navedeni treba pod svaku cijenu pokušati izbjeći u svakodnevnoj prehrani.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...