Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Aditivi koje treba izbjegavati – Gdje se nalaze i kako ih naučiti izbjeći?

Prehrambena industrija u svoje proizvode često unose nezdrave aditive koji imaju negativan učinak na ljudsko zdravlje.

Naučite neke osnovne stvari u vezi aditiva.

Izbjegavajte spomenute dodatke kada god znate da su prisutni u nekim namirnicama.

Stoga se preporučuje kuhati kod kuće od svježih namirnica kako tih aditiva ne bi bilo u hrani.

Međutim, ubrzan način života i mnogobrojne obaveze dovode do sve većeg konzumiranja prerađene hrane. U tom slučaju, pažljivo pročitajte sastav proizvoda te izbjegavajte sljedeće aditive. Ovo su dodaci hrani koji štete našem zdravlju. Naravno, nemoguće je u potpunosti izbjeći hranu koja sadrži neke od njih, ali se svakako možemo potruditi da ih svedemo na minimalan unos.

Konzervansi – termin koji označava razne kemikalije koje se koriste od strane prehrambene industrije kako bi se produljio vijek trajanja prerađene hrane. Najčešći su sulfiti koji mogu izazvati alergijske reakcije, nitrati i nitriti koji su kancerogeni. Također, mogu izazvati mučninu, povraćanje i oštećenje DNK.

Umjetna sladila – na tržištu prerađene hrane često se nalaze razna umjetna sladila koja pojačavaju i poboljšavaju okus hrane. Mnoga sladila djeluju na središnji živčani sustav što izaziva nuspojave koje mogu biti blage (glavobolja, vrtoglavica) i teške (problemi s pamćenjem ili konvulzija).

Umjetna bojila – također su široko rasprostranjena u prehrambenoj industriji. Ono što je posebno uznemirujuće je da se najčešće nalaze u žitaricama, grickalicama i pićima. Ova bojila mogu uzrokovati ili pogoršati probleme sa sinusima ili alergijama. Kod djece mogu uzrokovati hiperaktivnost i poremećaj koncentracije.

Glukozno-fruktozni sirup – ovaj kemijski modificiran zaslađivač nalazi se u čitavom nizu proizvoda pa čak i u kruhu. Iako se javnost žalila zbog prekomjerne upotrebe ovog sirupa, on je još uvijek vrlo raširen. Povezan je s pretilošću, povećanjem trbušnih masnih naslaga i stavlja potrošače na povećan rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti.

Trans masti – opasnost koja vreba od ovih masti je da podižu razinu kolesterola i povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara zbog začepljenja krvne žile. Također su povezane s dijabetesom i nekim oblicima raka.

Dakle, ako kupujete prerađenu hranu, prije konzumiranja pažljivo pročitajte njezin kemijski sastav, posebice koje aditive sadržava. Aditivi koji su gore navedeni treba pod svaku cijenu pokušati izbjeći u svakodnevnoj prehrani.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...