Vlakna igraju ključnu ulogu u probavi, mršavljenju, prevenciji raka i produljenju životnog vijeka. Najbolji izvor vlakana nije u proizvodima koje možemo naći na policama dućana, već u biljkama.
Prirodna vlakna nalaze se samo u voće, povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, dakle te namirnice je dobro konzumirati kako bi unaprijedili vlastito zdravlje.
Postoje dvije vrste vlakana – topiva i netopiva. Topiva se nalaze u zobi, grahu i drugim mahunarkama te pojedinim vrstama voća i povrća. Ona snižavaju razinu kolesterola, dok, s druge strane, netopiva čite probavni trakt.
Nekoliko je osnovnih razloga zbog kojih smo vlakna prozvali ključem zdravlje. Prvo, podižu razinu zdravog kolesterola. Zatim, reguliraju krvni tlak. Isto tako reguliraju i razinu glukoze u krvi, što je važno za ljude koji imaju rizik od srčanih bolesti, osim onih koji imaju dijabetes. Pomažu i u reguliranju tjelesne mase i to tako što daju osjećaj sitosti, smanjuju probavne tegobe te nas navode na to da smanjimo unos hrane.
Namirnice bogate vlaknima, koje treba konzumirati čim više
Jabuke – jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van, poznata je izreka, a ona je u potpunosti točna. Ovo jeftino voće je odličan izvor vlakana, ali najbolje je konzumirati one koje su svježe i prirodno uzgojene.
Mrkva – bogata je betakarotenom i vlaknima. Odlična je za vid, što je većini poznato iz djetinjstva. 100 grama sirove mrkve sadrži 2.9 grama vlakana, a kuhane nešto manje.
Grah – namirnica dobra za srce i debelo crijevo. Pun je vlakana. Nemojte ga naglo unositi u vlastitu prehranu kako bi se probavni sustav priviknuo na to.
Brokula – još jedna namirnica za koju su nam roditelji govorili kako je zdrava. Ogromne količine vitamina C i K uz vlakna dolaze s brokulom.
Kruška – jedna kruška ima 5,5 grama vlakana, iznimno mnogo.