Ova juha je bolja od bilo kojeg antibiotika, svakako ju oprobajte i naučite recept za vaše ukućane. Uvijek se možete osloniti na ovaj potpuno prirodni lijek.
Juha se pravi od bijelog luka, odnosno napravljena je od 50-ak češanja češnjaka, nešto crvenog luka i određenom količinom majčine dušice. Kažu mnogi da ova juha može pobijediti većinu virusa gripe, prehlade pa čak i nove viruse koji slično djeluju protiv našeg organizma.
Iako se medicina stalno i kontinuirano razvija, moramo biti iskreni i priznati da je u većini slučajeva priroda već pronašla rješenja za mnoge tegobe. Antibiotici i drugi lijekovi ne djeluju uvijek kako mi to zamislimo, a razlog tome je što su virusi i bakterije iz dana u dan sve više otporni na konvencionalne lijekove te postaju sve jači u svom djelovanju.
Ono što je super kod bijelog luka jest to što na njega ne utječu mutiranja, promjene i novi virusi. Bijeli luk se uspješno bori sa svim virusima, pa i onim novim koje tek otkrivamo te za njih smišljamo razne lijekove. To se događa zbog supstance alicin koju pronalazimo u bijelom luku a za koju je dokazano mnogo puta da snižava kolesterol i krvni tlak te sprječava začepljenje krvnih žila.
Jedno istraživanje Sveučilišta u Washingtonu pokazalo je da je bijeli luk i do 100 puta učinkovitiji od dva najpopularnija antibiotika u borbi protiv bolesti, koje izaziva bakterija koja je najčešće odgovorna za bolesti koje se prenose hranom.
Kada zgnječite češanj bijelog luka oslobađa se alicin, koji zajedno s drugim sastojcima ubija štetne organizme poput virusa i bakterija koji izazivaju prehlade, gripu, uhobolju i slične tegobe. Najbolja stvar u vezi alicina je ta što taj prirodni element ne nanosi štetu našem organizmu, što nije slučaj kod uzimanja medicinskih preparata.
Da ne pišemo više o bijelom luku, evo recepta za juhu iz naslova
Za pripremu ove juhe bit će vam potrebno: 50-ak češnjeva bijelog luka, to je oko 5 glavica, očišćenih i oguljenih, 2 žlice maslaca, 2 žlice maslinovog ulja, 2 veća crvena luka, nasjeckana na komadiće, 1 žlica nasjeckane svježe majčine dušice, 6 šalica, odnosno 250 ml pileće bistre juhe kao temeljac, 1 svežanj svježeg začinskog bilja poput peršina, majčine dušice, lovorovog lista, 3 šalice starog kruha narezanog na kockice i 1 šalica masnijeg vrhnja.
Upute za pripremu ove juhe: Zagrijte peć na 180 stupnjeva Celzijevih. Odrežite vrhove trećini glavica bijelog luka. Tako pripremljen bijeli luk polijte maslinovim uljem i umotajte u aluminijsku foliju. Pecite u pećnici 90 minuta. Ostavite da se glavice ohlade.
Za to vrijeme zagrijte 2 žlice maslinovog ulja i maslac u loncu na srednjoj temperaturi. Dinstajte crveni luk nekih 10 minuta. Istisnite pečeni ohlađeni bijeli luk iz omota i ubacite ga u dinstani crveni luk. Sve to promiješajte, dodajte nasjeckanu majčinu dušicu, temeljac i ubacite svežanj svježeg začinskog bilja.
Smanjite temperaturu, dodajte komadiće kruha i ostavite sve da krčka 5 minuta dok kruh ne omekša.
Izvadite svežanj začinskih biljaka pa dobivenu juhu miksajte u blenderu dok ne dobijete polu-kremastu smjesu. Vratite u lonac pa stavite obično vrhnje ili vrhnje za kuhanje. Posolite i pobiberite po želji.