Iako je jabučni ocat već odavno proslavljeni prirodni lijek, mnogi još uvijek nisu upoznati sa njegovom snagom i svestranim pozitivnim djelovanjem na naše zdravlje. Često se upotrebljava, što je i glavni razlog da napišemo recept za jabučni ocat.
Već se tisućama godina koristi, kako u kulinarstvu tko i u narodnoj medicini. Jabučni ocat je i danas nezamjenjiv sastojak nekih najpoznatijih prirodnih lijekova. Koristi se i u dijetama, gdje je odličan saveznik u skidanju suvišnih kilograma.
Prirodni jabučni ocat
Jabučni ocat kao prirodni lijek
Jabučni ocat se koristi kao lijek jako dugo. Djeluje protiv različitih bolesti i zdravstvenih poteškoća, ali i kao pomoć ako ste na dijeti. Zanima vas zbog čega je tako poseban? Pokušat ćemo odgovoriti na to pitanje u tekstu koji slijedi.
Napisat ćemo i neke recepte sa jabučnim octom, te ukazati na neke zanimljive načine primjene ovog prirodnog lijeka.
Prvo ćemo spomenuti da se koristiti može kao tipičan napitak, koji se pije poput sokova ali razblažen s vodom. Moguće ga je kombinirati sa nekim drugim prirodnim namirnicama, ovisno o tome što želimo postići. Glavni sastojak za pripremu jabučnog octa je naravno jabuka, a način pripreme nije niti malo kompliciran. Potrebna je dobra volja i tek nešto vremena za pripremu. Jabučni ocat, baš kao i jabuka, ima izvanredna nutritivna svojstva.
Najčešće se koristi kao sredstvo za čišćenje organizma, ali i na mnoge druge načine. Ocat raskida naslage masti i sluzi u tijelu, pa na takav način poboljšava zdravlje jetara, bubrega i drugih organa. Pomaže razlaganju masnoća, što ubrzava proces mršavljenja i pomaže da uklonimo nečistoće iz organizma. Jabučni ocat oksidira krv i smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Neutralizira patogene bakterije i toksične tvari, koje se mogu unijeti u organizam sa hranom. Jabučni ocat potiče zdravu probavu i rad crijeva.
Ljekovito djelovanje jabučnog octa
Već smo napisali – jabučni ocat ima mnoga pozitivna djelovanja na naš organizam. Spomenut ćemo samo neke načine kako da iskoristite jabučni ocat.
Dobro će doći ako imate probavne smetnje. Dovoljno je da pomiješate ocat s vodom i pijete svaki dan jednu čašu, ujutro prije prvog objeda. Jabučni ocat će na ovaj način pomoći da probavni sustav očistite od bakterija i zaustavite proljev – ako ga imate. Osim toga, jabučni ocat će ubrzati metabolizam i razgradnju masnoća u tijelu. Imat će te pozitivan efekt mršavljenja – što je jako dobro, posebno ako ste na dijeti.
Ako vas muči grlobolja iskoristite jabučni ocat. Naime, jabučni ocat je prirodni lijek za grlobolju. Jako je dobar jer uništava i uklanja bakterije iz tijela. Ako je vaša grlobolja izazvana bakterijskom infekcijom – jabučni ocat će pomoći.
Povišen kolesterol možete sniziti pomoću jabučnog octa. Danas je možda i najpoznatiji prirodni lijek za sniziti povišen kolesterol u krvi. Dovoljno je svako jutro popiti razblaženi ocat, i tako nekih 10 dana. Napravite pauzu od 5 dana, pa ponovite terapiju. Provjerite ponovo razinu kolesterola.
Prije nego nastavimo da napomenemo: Jabučni ocat je jako dobar prirodni lijek. Baš zbog snažnog djelovanja nije ga dobro uzimati duži period ili bez kontrole ili savjeta sa liječnikom. Nemojte uzimati jabučni ocat u većim količinama, ili bez savjetovanja sa stručnom osobom.
Jabučni ocat za skidanje kilograma
Jabučni ocat se najviše upotrebljava za pročišćavanje krvi i odstranjivanje masnoća iz krvi. Baš zbog toga je tako efikasan u dijetama.
Ako se redovito i kontrolirano uzima, jabučni ocat će uspješno da otopi masnoće u tijelu, jer on u sebi sadrži prirodne kiseline koje razgrađuju i ispiru sve otrove i neprobavljivu hranu iz crijeva.
Zbog čega je tako dobar? Naime, jabučni ocat u organizmu djeluje na kiselost, acidobaznu ravnotežu organizma, i na metabolizam masnoća. Da bi ublažili djelovanje, jabučni ocat se koristi razblažen s vodom.
Jabučni ocat za mršavljenje
Ako ste na dijeti i želite dovesti liniju u red, jabučni ocat je prava stvar za vas. Dovoljno je da svako jutro, na prazan želudac popijete čašu vode sa jednom do dvije žličice octa. Ako nećete piti ocat na prazan želudac, onda možete uz svaki dnevni obrok popiti vode sa dvije žličice octa. Terapija traje dva mjeseca. Jabučni ocat će poboljšati sagorijevanje suvišnog masnog tkiva.
Jabučni ocat protiv svraba
Ovaj prirodni lijek će dobro doći protiv svraba na koži. Primjenjuje se izvana, naravno, na način da se razblaženi ocat utrlja i masira na mjesto koje svrbi. Osim toga, ovakvo masiranje će goditi svakako – bez obzira dali imate problema sa svrabom ili ne.
Liječi proširene vene
Prvi način primjene: Ako imate problema sa proširenim venama jednostavno utrljajte i masirajte jabučnim octom problematična područja. Nakon masiranja, jednu krpu ili čisti ručnik namočite u jabučni ocat i to prislonite kao oblog preko proširenih vena.
Drugi način primjene: Osobe koje imaju problema sa proširenim venama mogu svaki dan, u jutro i za vrijeme večernjih sati istrljati zahvaćena mjesta čistim jabučnim octom i masirati. Pored toga, svaki dan, dva puta dnevno popijte čašu vode sa dvije žličice octa. Ova terapija traje mjesec dana.
Na prvi znak prehlade ispirite grlo pomoću jabučnog octa
Ako osjetite da će vas uloviti prehlada preduhitrite ju. Uzmite jedan gutljaj jabučnog octa (nerazblaženog) i sa njim grgljajte da isperete grlo. Kada završite sa grgljanjem ispljunite. Ponovite ovaj postupak par puta na dan, kroz 2 ili 3 dana, da zaustavite prehladu.
Ocat može biti sredstvo protiv kroničnog umora
Pomiješati tri žličice jabučnog octa sa šalicom meda. Stavite u manju staklenku da imate za kasnije. Trebate uzimati ovaj lijek svake večeri prije spavanje po dvije žličice.
Jabučni ocat protiv glavobolje
U jednu čašu vode razmutite svije žlice meda i dvije žlice jabučnog octa. Popijte tekućinu i glavobolja će prestati.
Protiv opekotina
Ako imate opekotinu slobodno na nju, lagano nanesite jabučni ocat. Ponovite nekoliko puta. Naime, jabučni ocat će spriječiti pojavu plikova i ublažit će bolove.
Dobar je za snižavanje krvnog tlaka
Ako patite od lagano povišenog tlaka, jabučni ocat može pomoći. Ova tekućina na prirodni način smanjuje krvni tlak. Dovoljno je da 3 puta dnevno popijete po čašu vode sa dvije žličice jabukovog octa. Ako je tlak ipak znatno veći od normalnog, svakako posjetite liječnika i postupite po njegovom savjetu.
Protiv ekcema
Oboljela mjesta namažite jabučnim octom četiri puta dnevno i tri puta tijekom noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.
Recept za pripremu domaćeg jabučnog octa
Kada smo ga već toliko nahvalili red je a napišemo recept – pa da sami sebi možete pripremiti domaći jabučni ocat.
Domaći jabučni ocat
Za pripremu octa uzmite dvije jabuke, najbolje kisele divlje jabuke. Sameljite ih ili dobro istucite batom, a sok koji izađe pretočite u odgovarajuću posudu. Pustite sok od jabuke da zakuha, a nakon što proključa skinite ga s kola i procijedite. Jednu litru soka dodajte litru vode, spremite to u boce i pustite ih zatvorene.
Ocat držite na umjerenoj temperaturi, najmanje mjesec dana. Ako se u njemu pojavi talog, procijedite ga uz pomoć medicinske gaze i konzumirajte ga takvog.
Još jedan recept za jabučni ocat
Ako želite, imate vremena i volje, možete sami sebi napraviti jabučni ocat. Nije ga teško napraviti kod kuće, a nudi zaista mnogo i nema razloga da ne isprobate recept.
Da bi napravili domaći jabučni ocat trebat će vam:
- jabuke, koje nisu prskane (najbolje su divlje, ako ih imate gdje sakupiti)
- šećer
Recept za domaći jabučni ocat: Jabuke trebate dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih zajedno sa sjemenkama usitniti i samljeti na mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste, jabuke stavite u veći lonac ili manju kacu. Ako nema dovoljno soka, može se na deset kilograma jabuka dodati četvrtinu litra prokuhane i ohlađene vode. Na tu količinu dodajte 100 grama šećera, pa sve dobro promiješajte. Posudu pokrijte čistom i gustom gazom (tkaninom koja diše), da ne ulaze muhe ili druge bube. Ostavite posudu na toplom mjestu ili na suncu.
Povremeno, svako par dana pogledajte i promiješajte sadržaj. Posuda neka stoji na mjestu gdje temperatura ne pada ispod 18 stupnjeva Celzija, i ne prelazi 25 stupnjeva.
Fermentacija traje od 15 do 30 dana, ovisno kolika je okolna temperatura. Nakon završenog procesa fermentacije ocat je potrebno pažljivo procijediti i pretočiti u čiste boce. Boja jabučnog octa treba da bude svijetlo žuta i bez taloga.
Kada vidite da je fermentacija gotova i da je ocat dovoljno kiseo, sve procijedite najprije kroz rjeđe, a zatim i kroz gušće sito ili cjediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu. Na taj način ste sigurno odstranili sve nečistoće i dobili ste bistru tečnost – domaći jabučni ocat.
Ocat pretočite u boce, koje trebate dobro hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu.
Ako se nakon određenog vremena ocat usred zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procijediti kroz višeslojnu gazu i ponovo pretočiti u čiste boce. Ovako napravljen jabučni ocat se čuva na hladnom i tamnom mjestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen.
Optimalna količina jabučnog octa na dan
Iako se mnogi neće složiti i kazati koja bi bila idealna dnevna količina octa koju možete popiti, mnogi su uvidjeli da jako dobro djeluje protiv određenih problema – ako se popiju 2 dcl razblaženog octa sa vodom.
Dakle, neka primjerena dnevna doza bi bila 2 dcl razblaženog octa na dan. Najbolje je ocat popiti ujutro, prije jela.
Ocat razblažite tako da 2 žlice octa razmutite u čaši vode. Popijte takav rastvor svako jutro i kroz određeni period rezultati će doći. Ipak, bilo bi dobro da liječnik provjeri vaše zdravstveno stanje, da imate i stručnu potvrdu o ispravnosti korištenja ovog prirodnog lijeka.
Ako vam okusom ne prija, u rastvor octa i vode možete dodati žličicu meda.
Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmjene tvari u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih žila. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti – kao kod ljudi tako i kod životinja, i u liječenju noćnog mokrenja kod djece. Dokazano je i da jabukov ocat snižava povišeni krvni tlak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije. Ako imate povišen kolesterol – ovaj napitak će regulirati i vratiti kolesterol u granice normale.