Akutna se angina ne ograničava samo na ždrijelo već ujedno zahvaća i žabice, lukove mekog nepca pa i samo meko nepce s jezičcem.
U cijelom tom području sluznica je crvena i otečena. U početku je vrlo suha, a kasnije je pokrivena sluzi.
Žabice i jezičac su uglavnom mnogostruko povećani tako da gotovo zatvaraju otvor ždrijela. Uzrok ovoj bolesti uglavnom je prehlada, a kadšto je i popratna pojava gripe, ospica, šarlaha i si.
Upala počinje općim neugodnim osjećajem, umorom, a ponekad i malom groznicom.
U ždrijelu je osjećaj suh, kao da pali, a uskoro i gutanje postaje otežano. Sluznica ždrijela vrlo je često presvučena sivo-bijelom naslagom koja se može lako ostrugati za razliku od difterije kod koje se naslaga drži čvrsto podloge.
Evo recepta za prirodni lijek u obliku čaja…
Liječenje pomoću čaja
Sastav čaja: 30 g listova borovnice, 30 g stabljike komorača, 30 g listova pelina, 30 g listova i cvjetova kunice, 20 g stabljike dubčaca, 20 g latica domaće ruže, 10 g hrastove kore, 10 g listova breze i 10 g stabljike majčine dušice
Pripremanje i primjena trava: Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno i piti mlak čaj 8 puta dnevno po 1 dl u jednakim vremenskim razmacima. U hrani, uz četiri dnevna obroka uzimati po 1 žlicu rafiniranog ili filtrirana, maslinovog ulja. Isto tako, u toku dana uzeti 4 jušne žlice mješavine jednakih količina ocijeđena soka od mrkve i kiselih jabuka. Jesti sto više povrća. U toku dana uzimati nekoliko puta meda i svježe ocijeđena limunovog soka, samo u umjerenim granicama, da ne naškodi želucu ili, ukoliko bolesnik boluje, čiru na želucu.
Uz ove upute preporučljivo je grickati iglice bora i duboko disati. Zatim, kao »aperitiv« korisno je jesti naribane kisele jabuke ili piti sok od kiselih jabuka.