Ako tražite prirodni lijek za glavobolju, akne i probleme sa krvnim tlakom onda je sok od kupusa prava stvar za vas.
Danas ne postoji domaćinstvo koje ne konzumira kupus. To je zapravo dobro jer se radi o jako zdravoj i vitaminima bogatoj namirnici. Obično ga kiselimo za zimnicu, kuhamo ili pravimo kao svježu salatu.
Ipak, malo tko od nas priprema sok od kupusa. Ako i ne volite kupus, kao jelo, možda vam sok bude prijao.
Postoji nekoliko vrsta kupusa, ali nema veze jer svi su zdravi. Hranjivi su, a imaju malo kalorija i mnogo vitamina, magnezija, kalcija i mnogih drugih vrijednih elemenata.
U nastavku vam donosimo recept za pripremu ovog soka
Naučite sami sebi pripremiti sok od kupusa. Sam kupus možete lako kombinirati sa drugim povrćem, ili voćem. Svježi sok možete lako i jednostavno pripremiti tako što pola glavice isjeckanog kupusa ubacite u sokovnik. Dobiveni sok pijete svjež, odmah, jer će tako dati najbolji efekt.
Za one sa malo većim očekivanjima i željom za kombinacijama donosimo par savjeta za kombinacije
Sok od kupusa možete pomiješati sa sljedećim namirnicama: Uzmite 1 veći krastavac i ogulite ga, dodajte pola glavice crvenog kupusa srednje veličine, 1 do 2 mekane kruške, 2 limuna i mali komad korijena đumbira.
Sve sastojke dobro operite hladnom vodom, očistite od špica sve sastojke, ogulite limun i đumbir pa sve nasjeckajte na sitnije komade. Stavite u sokovnik i pijte svježe. Sok nemojte čuvati u frižideru za kasnije. Najbolje je da napravite dozu za jedan obrok. Nakon par pripremanja naučit će te količine koje vam najbolje odgovaraju.
Još jedan recept za pripremu soka: Uzmite pola manje glavice crvenog kupusa, 2 jabuke, 2 mrkve, 1/2 krastavca i mali komad đumbira. Obrađujete u sokovniku na isti način kao u prvom receptu.
Treći recept je jako zdrav napitak: Uzmite 2 cikle srednje veličine, 6 većih mrkvi, 1 manja glavica crvenog kupusa, 1 komadić đumbira (veličine palca), 2 jabuke i šalicu zamrznutih borovnica. Sve sastojke očistite i pripremite, pa ubacite u sokovnik i pijte svježe.
Kombinacija je još zaista mnogo. Najbolje je da isprobate sa receptima koje smo vam napisali, a kasnije sok od kupusa obogatite na neke druge načine, koje ste otkrili usput.
Par dodatnih savjeta – Prije nego koristite kupus dobro ga je oprati i potopiti u vodi da stoji 30 minuta. Koristite svjež i ako ga pijete čistog imajte na umu da je najbolje da pijete samo po pola čaše. Sok ne držite u frižideru i ne koristite sol ili šećer.