Kvasac je prisutan u gotovo svakom domu, no ipak, tek rijetki su upoznati sa ljekovitim svojstvima kvasca, i mogućom primjenom u kozmetici.
Danas je kvasac tek nezaobilazan sastojak u proizvodnji kruha, kolača, piva i drugih alkoholnih pića te nekih egzotičnih namirnica poput fermentirane soje i crvene riže.
Trebate znati da je kvasac puno više od toga. Pokušat ćemo vam objasniti na koje još načine možete iskoristiti kvasac.
Znamo da je kvasac živi mikroorganizam, točnije, mikroskopski sitna jednostanična gljivica koja je ključna u fermentaciji šećera. Zbog toga se kvasac i koristi u procesima vrenja. Među brojnim vrstama gljiva kvasnica najpoznatija je Saccharomyces cerevisiae iz koje se dobivaju pekarski i pivski kvasac.
Industrijski kvasac proizvodi se kao svježi ili suhi, koji ima dulji rok trajanja.
Neki ljudi sami prave domaći starter, odnosno domaći kvasac
Dosta ljudi zna da kod kuće napravi vlastiti kvasac za pečenje kruha, čime su se osigurali da ne koriste nikakve umjetne dodatke. Domaći prirodni kvasac, poznat kao starter ili baza, kiselo je tijesto koje se dobiva tako da se mješavina integralnog brašna i vode “uzgaja” u staklenci. Neki pritom dodaju naribanu jabuku ili med, za bogatiji okus i bolje ponašanje kvasca. Ovo fermentirano tijesto umijesi se u kruh koji tako dobiva posebnu kakvoću i dulje zadržava svježinu.
Ljekovita kura od prirodnog kvasca
Kvasac je bogat vitaminima B skupine, proteinima (bjelančevinama), esencijalnim aminokiselinama i raznim mineralima, prije svega kromom i selenom. Istraživanja su pokazala da kvasac, ako se uzima u malim količinama može djelovati kao prirodni antibiotik i čistač probavnih organa te da pridonosi ravnoteži masnoća i šećera u krvi. Neki ga preporučuju i za lakše mršavljenje.
Svježi kvasac koristio se kao prirodni lijek još u antičko doba, a i danas se preporučuju ljekovite kure kvascem tako da se uzima natašte ili između obroka, 1-2 žličice, rastopljen u malo vode ili mlijeka, ili rastopljen u ustima, 1-3 puta na dan.
Umirujuće maske za lice napravljene od kvasca
Od kvasca se pripravljaju i maske za lice, za umirenje akni i drugih kožnih upala te pročišćavanje i uljepšavanje tena. Obično se suhi kvasac pomiješa s mlakim mlijekom u smjesu koja se na licu drži dok se ne osuši, a potom se temeljito ispere toplom, pa hladnom vodom. Maska za lice može se dobiti i miješanjem kvasca s ružinom vodicom.