Koristimo priliku i donosimo recept za sutlijaš. Neki možda nisu ni čuli za ovo ukusno jelo, pa ovom prilikom predlažemo da ga sami napravite i isprobate.
Sutlijaš je poslastica, a često se daje osobama nakon oporavka od nekih bolesti. Mnogi će jesti sutlijaš nakon žutice, i sličnih oboljenja, kada strada jetra i bolesnik treba kućnu njegu.
Sutlijaš je zapravo ukusna i ugodna poslastica, nije teška za pripremu i prijat će svima. Svakako se naučite praviti sutlijaš, pa nekada obradujte ukućane, ili goste koji vam dolaze.
Ova se poslastica priprema od kuhane riže, na koju se kasnije dodaju razni dodaci, najčešće po osobnom ukusu. Možete ga začiniti cimetom, čokoladom ili nekim dodatkom po osobnom izboru.
Najbolje od svega je da se sutlijaš može poslužiti hladan ili topao. Ova poslastica je poznata u regiji, a vjerujemo da porijeklo vodi iz Turske, jer u svijetu je poznat turski sutlijaš.
Dalje u tekstu ćemo napisati recept za sutlijaš. Nije težak, i svakako preporučujemo da isprobate sami pripremiti ovu poslasticu.
Recept za sutlijaš
Pripremite potrebne sastojke, i slijedite upute za pripremu sutlijaša.
Potrebni sastojci:
- 250-300 grama riže
- 1 litra vode
- 1 litra mlijeka
- 10 žlica šećera
- 1 vrećica cimeta
- 1 vrećica vanila šećera
Način pripreme: Natočite u posudu 1 litru vode, pa opranu rižu stavite u vodu. Kuhajte na laganoj temperaturi, dok riža ne nabubri i upije vodu. Nakon toga zasladite šećerom i prelijte mlijekom. Još malo kuhajte, dok mlijeko lagano ne proključa. Nakon toga sutlijaš pretočite u odgovarajuće zdjelice, najbolje neke šalice širokog vrha i stavite dekoraciju po želji. Dekoracija može biti cimet ili neki drugi sastojak po vašoj želji.
Napomena: Sutlijaš poslužite u posudama za desert, a preko njega možete posuti malo cimeta, ribane čokolade, vanilije ili nekog sastojak po izboru. nešto drugo što se uklapa po vašoj želji. Stavite ga u odgovarajuću posudu odmah nakon kuhanja, da poprimi oblik i stegne se.