Sjemenke šipka, jestivi dio unutrašnjosti šipka, su male rubinski crvene, slatke ali i opore poslastice koje sadrže nevjerojatno veliku količinu korisnih zdravstvenih sastojaka.
To ne bi trebalo biti veliko iznenađenje, budući da je šipak među 10 najboljih biblijskih namirnica koje liječe tijelo i um!
Istraživanja pokazuju da šipak može pomoći u sprječavanju ili liječenju različitih čimbenika rizika bolesti, uključujući visok krvni tlak, visoki kolesterol, oksidativni stres, hiperglikemiju i upale.
Utvrđeno je i da šipak ima antikancerogene učinke. Tako je, sjeme šipka može spriječiti i liječiti određene oblike raka!
Što je s nutritivnim vrijednostima šipka? Šipak je pun vlakana, vitamina C, vitamina K i kalija. Druga lista na kojoj se šipak nalazi – top 10 afrodizijskih jela.
Trebate li još jedan razlog da kušate šipak? Sok od šipka (napravljen od sjemena šipaka) pokazuje da je njegova antioksidativna aktivnost tri puta veća od crvenog vina i zelenog čaja!
Što su sjemenke šipka?
Sjemenke se nalaze unutar šipka, ploda veličine veće naranče, opskurno šestostranog, s glatkom, debelom kožom koja se kreće u boji od smeđe-žute do duboko crvene. Unutarnji dio šipka izgleda očaravajuće – gledate u komore stotina zrnaca odvojenih membranama kremaste boje, a koje su zapravo sjemenke ploda unutar šipka. Te sjemenke se sastoje od sočnog, crvenog voća koje okružuje sićušno, svježe i jestivo sjeme.
Sjemenke šipkaOva zrnca ili sjeme su ono što obično nazivamo “sjemenke šipka”, a jedu se ili sirove ili se prerađuju u sok od šipka. Kad spominjemo “sok od šipka”, mislimo na 100 posto čistog soka od šipka jer se često morate čuvati sokova od šipka koji su zapravo napravljeni od šipka i dodataka drugih plodova – ili još gore, dodanog šećera!
Kako jesti šipak
Većina ljudi jede samo sjemenke ili zrnca šipka. Sok ovih sočnih i hranjivih sjemenki pršti u vašim ustima kako ih jedete, a jedan šipak može sadržavati preko 600 sjemenki! Također možete jesti i kremastu bijeli opnu koja okružuje sjeme, ali je vrlo gorka. Ako ste u iskušenju da probate pojesti cijeli šipak (doslovno) – definitivno nemojte ni pokušati konzumirati tvrdu vanjsku kožu.
Sjemenke šipka također se koriste za proizvodnju ulja sjemenki šipka, koje ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje, kako unutar organizma tako i na površini.
7 zdravstvenih koristi i upotreba sjemenki šipka
Da vidimo napokon i koje su to ljekovite osobine, i primjene sjemenki šipka? Saznajte u nastavku teksta.
-
Prirodni afrodizijak
U mnogim kulturama, šipak je stoljećima povezan s plodnosti i bogatstvom zbog njegovih mnogobrojnih sjemenki, ali posljednjih godina, mnogo se govori o učinku šipka vezanom uz seksualnost. Studija Sveučilišta Queen Margaret u Edinburghu pokazala je da konzumacija čistog soka od šipka značajno povećava razinu testosterona u slini (prosječno 24 posto) uz pozitivne učinke na krvni tlak i raspoloženje. Povišeni testosteron može dovesti do pojačanog raspoloženja i povećane seksualne želje.
Zabrinutost zbog erektilne disfunkcije? Sok od šipka pokazao se korisnim u povećanju protoka krvi i erektivnom odgovoru u istraživanjima kod životinja, tako da će se dobrobit šipka kao prirodnog lijeka za impotenciju vjerojatno uskoro dokazati i kod ljudi.
-
Šipak smanjuje artritis i bol u zglobovima
Artritis je upala jednog ili više zglobova, i uzrokuje bol i ukočenost koja se može pogoršati s godinama. U svijetu svake godine ima više desetaka milijuna slučajeva artritisa. Šipak se nalazi na popisu prirodnih tretmana za artritis budući da on predstavlja izvor antioksidansa koji se zovu flavonoli, a koji djeluju kao protuupalni agensi u tijelu.
Pokusi na životinjama pokazuju da ekstrakt sjemena šipka ili nara može smanjiti početak i učestalost artritisa induciranog kolagenom. Istraživanja provedena s životinjskim ispitanicima također pokazuju da je ozbiljnost artritisa i upale zglobova znatno smanjena uz potrošnju ekstrakta šipka tj.nara.
Ako već koristite lijekove za artritis, provjerite sa svojim liječnikom prije dodavanja proizvoda od šipka u vašu dnevnu rutinu.
-
Bori se protiv raka
Kada je u pitanju rak, sve više istraživanja pokazuju da su sjemenke šipka snažna hrana protiv raka. Dokazano je da šipak pokazuje antitumorske učinke na različite tipove stanica raka.
Višestruke studije pokazuju da ekstrakti u obliku šipka inhibiraju proliferaciju stanica raka dojke i čak stimuliraju programiranu staničnu smrt stanica raka dojke. Ulje sjemenki šipka sadrži puničku kiselinu, omega-5 dugolančanu polinezasićenu masnu kiselinu koja je pokazala da inhibira proliferaciju raka dojke.
Daljnja istraživanja ukazuju na to da bi pijenje soka od šipka moglo usporiti rast raka prostate, vodećeg raka za muškarce u svijetu.
U istraživanju muških ispitanika s ponavljajućim rakom prostate i povećanim razinama prostata-specifičnih antigena (PSA), istraživači su otkrili da je uzimanje soka od šipka značajno usporilo brzinu kojom je PSA porastao. Druge studije pokazale su da određeni spojevi soka od šipka pokazuju snažne antitumorske učinke i inhibiraju rast stanica raka prostate u laboratoriju.
-
Snižava krvni tlak
Sok sjemenki šipka sadrži različite vrste antioksidansa i bioaktivnih polifenola koji su zabilježeni za promicanje kardiovaskularnog zdravlja, uključujući zdrave razine krvnog tlaka, kroz nekoliko mehanizama.
Studija iz 2013. zaključuje da se konzumiranje sokova od šipka treba uzeti u obzir u kontekstu prehrambenih i farmakoloških intervencija za hipertenziju (visoki krvni tlak).
Druga studija objavljena u Phytotherapy Research također je utvrdila da je sok od šipka dobar kardioprotektivni dodatak za hipertenzivne subjekte i snižava krvni tlak prirodno nakon samo dva tjedna dnevnog unosa.
-
Bori se protiv bakterijskih infekcija
Šipak sadrži stotine raznih bioaktivnih spojeva, uključujući elagičnu kiselinu, elagitanine, puničku kiselinu, flavonoide, antocijanidine, antocijanine, estrogene flavonole i flavone, a koji se čine njegovim najterapeutskijim sastojcima.
Ekstrakti iz šipka koriste se od davnih vremena za liječenje nekih stanja, uključujući parazitske i mikrobiološke infekcije, proljev, čireve, afte, hemoragije i respiratorne komplikacije.
Stoga ne iznenađuje da šipak stimulira probiotičke bakterije, čime se pojačavaju blagotvorni učinci u borbi protiv bakterijskih infekcija, pokazalo je jedno istraživanje.
-
Poboljšava zdravlje srca
Bolest srca je vodeći uzrok smrti u svijetu i povezana je s kognitivnim propadanjem. Sok napravljen od sjemenki šipka sadrži antioksidante na višim razinama od mnogih drugih voćnih sokova, a sok od šipka može blokirati ili usporiti nakupljanje kolesterola u arterijama ljudi koji imaju veći rizik od srčanih bolesti.
Istraživanja objavljena u Clinical Nutrition proučavala su konzumiranje sokova od šipka u bolesnika sa stenozom karotidne arterije, što je sužavanje bilo koje od dvije ključne arterije koje se nalaze ispred vrata, kroz koje krv iz srca ide u mozak.
Sudionici koji su konzumirali sok od šipka smanjili su krvni tlak za više od 12 posto i imali su 30 posto smanjenu količinu aterosklerotskog plaka.
Sudionici koji nisu uzeli sok od šipka doživjeli su povećanje aterosklerotskog plaka za 9 posto. Sveukupno, istraživanje je pokazalo da konzumacija soka od šipka smanjuje plak u karotidnoj arteriji kao i snižava krvni tlak i LDL oksidaciju.
-
Poboljšava memoriju
Studije su pronašle dokaze o poboljšanju pamćenja i drugim kognitivnim prednostima polifenola, koji se nalaze sjemenkama šipka i njegovom soku u izuzetno velikim količinama.
Jedna studija je generirala intrigantne podatke koji upućuju na to da polifenoli u obliku šipka mogu pružiti dugotrajnu zaštitu od deficijentnog gubitka memorije induciranog operacijom srca.
Postoji jasan uzorak poboljšanja post-operativne memorije u skupini koja je konzumirala šipak na svim testiranim područjima s memorijom, s osobito jakim i dugotrajnim zaštitnim učinkom u području zadržavanja memorije.
Druga studija se radila na starijim osobama koje su se žalile na poteškoće sa pamćenjem. U periodu od četiri tjedana, dio je pio sok od šipka, a dio ljudi je pio placebo.
Subjekti koji su pili sok od šipka imali su značajno poboljšane biljege verbalne i vizualne memorije.
Osim toga, istraživanja na životinjama provedena od strane Odjela za psihologiju na Sveučilištu Loma Linda pokazala su neuroprotektivne prednosti šipka i da uvrštavanje šipka u vašu prehranu može pomoći odgoditi početak ili usporiti napredak Alzheimerove bolesti, pokazujući sposobnost šipka kao Alzheimerovu prirodnu terapiju.
Još jedna studija na životinjama pokazala je da je ekstrakt sjemena nara pokazao terapeutski potencijal za memoriju i koordinaciju mišića, što je najvjerojatnije povezano s antioksidativnim djelovanjem ekstrakta i djelovanjem slobodnih radikala.
Povijest i podrijetlo sjemenki šipka ili nara
Sjeme potječe od šipka (Punica granatum), koji je proizvod voćnog listopadnog grma ili malog drveta. Ime za šipak potječe iz latinskoga i doslovno znači “zasađena jabuka”. Šipak se ponekad naziv kineskim jabukama.
Dok se šipak smatra autohtonim voćem Irana i susjednih zemalja, uzgoj šipka je odavno poznat na Mediteranu i proteže se kroz Arapski poluotok, Afganistan i Indiju. Danas se obično uzgaja u toplijim dijelovima Sjeverne i Južne Amerike.
Sok sjemena šipka izvor je grenadinskog sirupa koji je poznat po svojoj upotrebi u klasičnom bezalkoholnom piću poznatom kao Shirley Temple. Grenadin se također koristi u drugim aromama i likerima.