Rajčica ili kako se još naziva i paradajz, pomidor, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica (latinski Solanum lycopersicum), je jednogodišnja biljka iz porodice pomoćnica odnosno Solanaceae. Ova biljka potječe iz Južne Amerike te se uzgaja u toplijim dijelovima svih kontinenata radi jestivih plodova.
Plodovi se mogu upotrebljavati na razne načine, odnosno svježi, kuhani, konzervirani ili prerađeni. Zanimljivo je spomenuti kako mnogi misle da je paradajz povrće, a on je ustvari jedna vrsta voća.
Rajčica je dlakava i ljepljiva biljka koja može narasti do jednog metra. Listovi ove biljke su rascijepani i duguljasti, a cvjetovi su žute boje koji su skupljeni u grozdove. Plodovi rajčice su na početku zelene boje, a sazrijevanjem postaju tamnocrvene boje. Danas postoji nekoliko sorta ove biljke raznih oblika i boja. Koliko god sorti bilo, valja znati da je rajčica isto što i paradajz.
Rajčica i njeno ljekovito djelovanje
Plodovi rajčice su veoma ljekoviti jer su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Plodovi također sadrže i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice odličan je lijek za snižavanje krvnog tlaka, olakšava probavu, te povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova.
Paradajz se često koristi u dijetama oboljelih od reumatičnih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti.
Važno je napomenuti da je potreban oprez radi alkaloida solanina, prirodnog pesticida/fungicida, koji je i za ljude otrovan. Ovaj se pesticid koristi i u drugim pomoćnicama, a posebno u krumpiru te je stoga potreban dodatni oprez.
Ljekovita svojstva rajčice su:
- Prepuna je vitamina C koji je odličan za jačanje imuniteta. Osim ovog vitamina sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom.
- Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen. On usporava starenje, ima antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti te regulira probavu i sprečava negativno djelovanje bakterija.
- Potiče stvaranje karnitina odnosno tvari slične aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.
- Smanjuje razinu kolesterola i triglicerida prema brojnim istraživanjima.
- Prepuna je i drugih hranjivih tvari poput beta karotena te luteina i zeaksantina koji se često nazivaju ‘vitaminima za oči’.
- Prerađivanjem ne gubi nutritivne vrijednosti kao što su sušenje, kuhanje, pasiranje.
- Plodovi su odlični u pripremi salata, umaka ili priloga, mogu se peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuhati, puniti i pirjati, a njihov slatko kiselkasti okus je nezamjenjiv.
Paradajz kao prirodni lijek
Ova biljka se vrlo često koristi u ljekovite svrhe, a dobra je za:
-
Očuvanje vida
Vitamini koje rajčica sadrži poboljšavaju vid. Neka istraživanja su dokazala kako vitamin A može spriječiti nastanak makularne degeneracije, koja je ozbiljna bolest oka. Također je dobra u borbi protiv nastanka sive mrene.
-
Pomaže u borbi protiv raka
Jedna studija je dokazala da povećana konzumacija rajčice može smanjiti rizik od nastanka raka prostate, pluća, grla, jajnika te crijeva. Kako bi se pojačala djelotvornost, na rajčicu možete staviti malo maslinovog ulja.
-
Čisti kožu
Ova biljka djeluje blagotvorno na vašu kožu odnosno zatvara pore te hladi vaše lice. Bogata je vitaminima A i C, te čisti akne i čini kožu otpornom UV. Dobra je za masnu kožu jer antioksidanti koje sadrži smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore. Kako bi vam koža bila sjajna uzmite pulpu iz rajčice i lagano trljate po licu.
-
Pomoć pri mršavljenju
Rajčica je odlična namirnica za one koji su na dijeti jer ima vrlo malo kalorija te je možete jesti umjesto grickalica tijekom dana. Puna je vlakana i vode, pa osim što vam pomaže smršaviti, čuva vaše zdravlje.
Kako uzgojiti rajčicu u vrtu ili na balkonu
Kao što smo već spomenuli rajčica je jednogodišnja biljka koja se uzgaja u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Oprašuje se uglavnom autogamno (samooprašivanje), ali u suvremenoj proizvodnji u zaštićenom prostoru oprašivanje potiče čovjek.
-
Temperatura
Minimalna temperatura koja je potrebna za klijanje sjemena je 10°C, a klijanje traje 8-23 dana. Optimalna temperatura je 22-25°C, a za rast i razvoj biljke pa sve do pojave plodova potrebna je temperatura od 18-22°C. Najpovoljnija relativna vlaga zraka za uzgoj ove biljke je između 55-65 %.
-
Svjetlost
Ova biljka traži dosta svjetlosti stoga tijekom jeseni i zime imamo nepovoljne uvjete za uzgoj rajčice u zaštićenim prostorima. Dužina dana za cvjetanje i zametanje plodova iznosi 8-10 sati. U kontinentalnim uvjetima to se postiže već u veljači i traje sve do listopada.
-
Voda
Rajčica spada u usjeve sa srednjim zahtjevima za vodom. Najviše vode treba u vrijeme cvatnje i zametanja plodova,a to traje 1 do 2 mjeseca. Za normalan rast i razvoj potrebna je umjerena vlažnost zemljišta i zraka.
-
Tlo
Kako bi uzgojili rajčicu tlo mora biti rahlo, dobre strukture, plodno, neutralno ili slabo kisele reakcije pH 6,0-6,5. Tla koja sadrže puno gline nisu dobra za uzgoj ove biljke jer u tim se uvjetima ne može dobro razvijati korijen.
-
Berba
Berba je najčešće 90 do 120 dana od sadnje. Ako se radi o ranoj i srednjoj proizvodnji berba traje od početka mjeseca srpnja pa do studenog. Na početku se bere rijetko i to svakih 6 do 7 dana, a kasnije češće odnosno svaka 2-3 dana.
Uzgoj rajčice na balkonu nije nimalo kompliciran, i svakako je poželjna radnja ako imate uvjete za to. Sami uzgojite rajčicu, pa ćete znati da ste ubrali zdravi plod koji nije prskan i tretiran. Uživajte u prirodno uzgojenim rajčicama. Već smo napisali koliko su zdrave, što je svakako razlog da je sami posadite.
Kada se odlučite za sadnju, pratite gore opisane korake i rajčica će sigurno dati plodove koji će dobro doći svježi ili za pripremu soka od rajčice ili nekih zanimljivih umaka. Rajčica se može i sušiti, što je još jedan dobar način konzumiranja. Isprobajte svaki od njih, pogotovo ako ste uspjeli uzgojiti rajčicu kod kuće – na balkonu ili u svom vrtu.