Ljekovita svojstva meda ljudima su poznata više od 10.000 godina. Baš koliko ga i koristimo u ishrani. Saznajte koje su zdravstvene beneficije konzumiranja prirodnog meda.
Med je najčudniji eliksir, jedinstvena i apsolutno nezamjenljiva prirodna hrana.
U pčelinjem medu je samo do 1976. godine otkrivena 181 materija koja je potrebna za normalan razvoj i funkcioniranje organizma. Šećeri koji se nalaze u medu više odgovaraju organizmu nego bijeli industrijski šećer. Med dvostruko djeluje i na rad srca, glukoza i fruktoza djeluju kao gorivo za rad mišića srca, a holin utječe na pojačanje protoka krvi u krvnim sudovima srca. Ovim se normalizira snaga i pojačava obim skupljanja i širenja srca. Krv sadrži 24 mikroelementa, od kojih čak 22 sadrže pčelinji proizvodi. Mikroelementi meda kao što su vanadij, željezo, kobalt, bakar, mangan, nikal i cink doprinose otklanjanju anemije. Količina kalcija u krvi se povećava dva i pol sata poslije uzimanja meda i ta koncentracija se zadržava čitav dan.
Za med mislimo da je toliko moćnim da može da nadoknadi gotovo svaki nedostatak u ishrani, što nije daleko od istine. Antibakterijsko djelovanje meda slično je penicilinu. Dokazano je da bakterije ne mogu da žive uz med. Fermenti pčelinjeg meda djeluju i na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao da postoji, a po njihovom sadržaju med zauzima jedno od prvih mjesta među prehrambenim proizvodima.
Polen mnogih vrsta cvijeća, kojeg ima u svakom medu, sadrži više vitamina C od skoro svakog voća i povrća. Med je izvanredan „čuvar” vitamina, dok ih voće i povrće ubrzano gube posle branja. Med sadrži sve vitamine koje nutricionisti smatraju neophodnim za zdravlje.
Sportaši med uzimaju zbog povećanja snage i izdržljivosti, a također je veoma koristan za fizičke i intelektualne radnike, kao i osobe koje se oporavljaju od bolesti. Dokazano je i da med usporava starenje i produžava život. Starije osobe koje su u mladosti uzimale med ili mnogo svježeg voća, povrća i voćnih sokova, u starosti imaju mladalačku svježinu.
Kako koristiti med i za što je sve dobra ova namirnica?
Med se uzima drvenom ili plastičnom žličicom, nikako metalnom. Najbolje je da ga rastvorite u mlakoj vodi, ali nikako u vrućoj. Trebalo bi ga malo zadržati u ustima, jer će u tom slučaju mnoge supstance biti rastvorene već u ustima i direktno preko sluzokože ubačene u krvotok.
Procjenjuje se da je optimalna dnevna doza za odrasle muškarce oko 100 g, podijeljenih na tri uzimanja tijekom dana. Ujutro i uvečer se preporučuje oko 30 g, a tokom dana 40. Za žene je doza manja, razmjerno razlici u tjelesnoj težini, dok se djeci preporučuje 50 g dnevno.
Uvijek kada ste u mogućnosti, sladila zamijenite prirodnim medom, i na taj način sačuvajte vaše zdravlje.
Umjesto da koristite rafinirani šećer, uvijek svoj čaj zasladite medom, s tim da valja čaj pustiti da se malo ohladi, da toplina ne uništi ljekovite sastojke ove namirnice. Osim u čaju, med možete koristiti i u ostalim ljekovitim pripravcima, kao i u slasticama u kojima uživate svakodnevno.
Med je jako zdrav, i prava je šteta što ga ne koristimo u još većoj mjeri.
Prednosti meda nad bijelim šećerom:
– ne nadražuje zidove probavnih organa
– brzo i lako se apsorbira
– brzo zadovoljava potrebu za energijom
– sportašima i onima koji naglo troše velike količine energije omogućava da se brzo oporave
– najlakši je za bubrege od svih vrsta šećera
– ima prirodno i blago laksativno djelovanje
– djeluje smirujuće na organizam