Ovom prilikom ćemo napisati recept za pripremu voćne turšije. Ovaj fermentirani napitak jako je zdrav, pa u nastavku pročitajte kako se pravi. Kako se radi turšija od voća, i koje sve voće možete koristiti?
Ako budete redovno pili ovaj ukusni voćni napitak, odnosno turšiju, možete doživjeti duboku i lijepu starost. Fermentirano piće ima mnoga ljekovita svojstva, pa se često koristi i kao prirodni lijek. Ovo posebno vrijedi ako pravite turšiju od divljeg voća, koje raste na nezagađenim područjima i obično je bogatije vrijednim elementima.
Napitak je dakle jako zdrav, a pripremiti ga možete ako slijedite recept koji donosimo u nastavku. Recept za ovu voćnu turšiju lako je pratiti, pa je i sam postupak pripreme jednostavan.
Napisat ćemo recept za turšiju od divljih bobica, koje su bogate vitaminom C i antioksidantima. Mnogi će preporučiti da pijete ovaj napitak, posebno tijekom zimskih mjeseci, kada oskudijevamo mnogim izvorima vitamina i minerala, a napadaju nas virusi prehlade i gripe.
Turšija od voća
Zahvaljujući bobicama divljeg voća, voćna turšija je dobra za jačanje imuniteta, a mnogima je ovaj napitak pomogao da riješe probleme s mokrenjem, probavom i sa iskašljavanjem.
Voćna turšija ubrzava metabolizam, što znači da će dobro doći i osobama koje provode neku dijetu i paze na svoju liniju.
Dodatna je prednost što voćna turšija može poslužiti kao prirodni lijek protiv mamurluka. Posebno je dobra, pogotovo u zimskim mjesecima, kada imamo mnogo datuma za slavlje.
Recept za domaću turšiju od voća
U nastavku pročitajte recept, da naučite kako se pravi voćna turšija.
Prvo sakupite dovoljnu količinu voća. Kako smo već spomenuli, najbolje će biti divlje voće, ali ako ga nemate mogu i domaće voćke za koje znate da nisu zagađene prskanjem ili drugim tretmanima. Ako ipak želite divlje voće, najbolje će biti da sakupite drenjine, šipak, kleku, divlje kruške, jabuke, glog, trnjine, borovnice i druge slične divlje plodove. Važno je da pripazite da voće bude ubrano sa nezagađenih područja. Dobro operite voće koje ste ubrali i očistite ga.
Pripremite jedno bure, sa pipom na dnu, pa ga očistite i pustite da se osuši. Stavite u bure prethodno pripremljeno voće, pa ga napunite čistom filtriranom vodom. Neka vam omjer vode i voća bude oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Kada ste sve stavili u bure, pokrijte ga krpom, da bude prozračno, i čuvajte da odstoji oko mjesec dana na sobnoj temperaturi. Kada u buretu počne da kisi, turšija se može piti. Vaš napitak je spreman.
Ako vam na početku turšija bude previše kisela, možete je razblažiti sa vodom. Bure možete premjestiti na hladno mjesto, da sadržaj duže traje, i da se ne pokvari. Ako se odlučite napraviti manje količine voćne turšije, iskoristite staklenke umjesto bureta.
Ako želite ubrzati proces fermentacije, u smjesu vode i divljeg voća možete dodati ili smeđeg šećera ili domaćeg meda. U tom slučaju će turšija biti spremna da se pije već za 15 dana.
Kako se vremenom napitak pije i troši, u bure možete dodavati vodu, s tim da će turšija biti sve blaža i blaža, pa ju nećete trebati dodatno razblažiti sa vodom.
Napitak je najbolje piti dok je turšija jaka, odnosno kisela i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.