Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

8 najboljih prirodnih izvora proteina

Bjelančevina ili proteini su vrlo važne tvari u tijelu. Sadržani su u mišićima, krvi, koži, kosi, noktima i unutarnjim organima.

Navest ćemo neke prirodne izvore proteina.

U nastavku teksta ćemo spomenuti neke prirodne izvore proteina koji su nam potrebni.

Ove namirnice su lako nabavljive, zdrave i osim proteina u sebi imaju i mnoge druge potrebne spojeve. Nadamo se da ćete naučiti pripremati jela koja su obogaćena spomenutim namirnicama.

Jedite raznoliko jer ćete tako biti sigurni da u tijelo unosite sve potrebne nutritivne elemente.

Namirnica koju najčešće konzumiramo, a sadrži najviše proteina je meso. No, postoje i druge namirnice koje su iznimno bogate proteinima. U nastavku saznajte koje.

Spirulina – ova alga sadrži visoke razine klorofila, željeza i proteina – čak 12 puta više od govedine. 100 grama spiruline ima čak 58 grama proteina. Konzumiraju je vegetarijanci i vegani koji žele povećati mišićnu masu i kako bi si osigurali dovoljnu količinu proteina za normalno funkcioniranje.

Parmezan – zanimljivo da ovaj sir sadrži jako puno proteina, na 100 grama parmezana dolaze čak 42 grama proteina. Uz to, bogat je i kalcijem. Zbog velikih količina natrija potrebno ga je jesti u mjerenim količinama.

Soja – mahunarka koja je prepuna proteinima, ugljikohidratima i zdravim masnoćama. Pruža puno energije tijelu. Jedan je od najvećih biljnih izvora proteina. Sadrži i netopiva vlakna te kalcij.

Nemasna govedina – već smo spomenuli da je meso bogato proteinima, posebice od onih životinja koje su se hranile isključivo biljem.

Sjemenke bundeve – imaju široku lepezu hranjivih tvari kao što su magnezij, mangan, bakar, proteini i cink. Poboljšavaju hormonalnu ravnoteže i posjeduju antioksidanse koji pozitivno djeluju na imunološki sustav.

Bezmasna Mozzarella – sadrži vitamine i druge stvari važne za zdravlje kože i očiju. Bogata je kalcijem i proteinima. Na 100 grama ih ima 32.

Pureća prsa – meso peradi pruža puno željeza, cinka, kalija, fosfora i proteina. Životinje uzgojene na organski način nude veću nutritivnu vrijednost.

Tuna – prepuna je omega-3 masnih kiselina i vitamina B skupine kao i proteina. Tuna ima veće zdravstvene beneficije od drugih riba, smanjuje kolesterol i krvni tlak te doprinosi boljem ukupnom zdravlju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...