Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

8 najboljih prirodnih izvora proteina

Bjelančevina ili proteini su vrlo važne tvari u tijelu. Sadržani su u mišićima, krvi, koži, kosi, noktima i unutarnjim organima.

Navest ćemo neke prirodne izvore proteina.

U nastavku teksta ćemo spomenuti neke prirodne izvore proteina koji su nam potrebni.

Ove namirnice su lako nabavljive, zdrave i osim proteina u sebi imaju i mnoge druge potrebne spojeve. Nadamo se da ćete naučiti pripremati jela koja su obogaćena spomenutim namirnicama.

Jedite raznoliko jer ćete tako biti sigurni da u tijelo unosite sve potrebne nutritivne elemente.

Namirnica koju najčešće konzumiramo, a sadrži najviše proteina je meso. No, postoje i druge namirnice koje su iznimno bogate proteinima. U nastavku saznajte koje.

Spirulina – ova alga sadrži visoke razine klorofila, željeza i proteina – čak 12 puta više od govedine. 100 grama spiruline ima čak 58 grama proteina. Konzumiraju je vegetarijanci i vegani koji žele povećati mišićnu masu i kako bi si osigurali dovoljnu količinu proteina za normalno funkcioniranje.

Parmezan – zanimljivo da ovaj sir sadrži jako puno proteina, na 100 grama parmezana dolaze čak 42 grama proteina. Uz to, bogat je i kalcijem. Zbog velikih količina natrija potrebno ga je jesti u mjerenim količinama.

Soja – mahunarka koja je prepuna proteinima, ugljikohidratima i zdravim masnoćama. Pruža puno energije tijelu. Jedan je od najvećih biljnih izvora proteina. Sadrži i netopiva vlakna te kalcij.

Nemasna govedina – već smo spomenuli da je meso bogato proteinima, posebice od onih životinja koje su se hranile isključivo biljem.

Sjemenke bundeve – imaju široku lepezu hranjivih tvari kao što su magnezij, mangan, bakar, proteini i cink. Poboljšavaju hormonalnu ravnoteže i posjeduju antioksidanse koji pozitivno djeluju na imunološki sustav.

Bezmasna Mozzarella – sadrži vitamine i druge stvari važne za zdravlje kože i očiju. Bogata je kalcijem i proteinima. Na 100 grama ih ima 32.

Pureća prsa – meso peradi pruža puno željeza, cinka, kalija, fosfora i proteina. Životinje uzgojene na organski način nude veću nutritivnu vrijednost.

Tuna – prepuna je omega-3 masnih kiselina i vitamina B skupine kao i proteina. Tuna ima veće zdravstvene beneficije od drugih riba, smanjuje kolesterol i krvni tlak te doprinosi boljem ukupnom zdravlju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...