Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Lifestyle

8 načina kako razbistriti misli i biti fokusiran

Misli vam lutaju pa se teško fokusirate? Ukoliko imate spomenutih problema, pročitajte savjete kako da razbistrite misli i ostanete fokusirani.

U današnjem načinu života počesto zaboravimo nakratko zastati, smiriti se, duboku udahnuti i živjeti punim plućima.

Možemo čak reći i da previše zamaramo mozak i dovodimo um i mentalno zdravlje do ruba, do granice koje naše tijelo može podnijeti. Mnoštvo dnevnih obaveza, i na poslu i kod kuće, stil je modernog života. Zbog toga je vrlo važno znati kako se opustiti, pročistiti misli, fokusirati se na posao u pravom trenutku, a ne uvijek, i jednostavno kako iskoristi sve mogućnosti koje čudesni život pruža. Sastavili smo popis nekoliko najvažnijih savjeta za sve kojima su dani prepuni obaveza i briga.

Postavite vlastite ciljeve – razmislite o njima, odlučite koji su i zapišite ih. Na taj način ćete uvijek imati podsjetnik na njih, a poznavanje vlastitih ciljeva prvi je korak na putu do uspjeha. Neki sigurno da još ne razmišljaju toliko o ciljevima, ako je tako nemojte paničariti, doći ćete do njih. Neka ciljevi budu mali i ostvarivi. Mali napredak je puno bolji od ogromnih, neostvarivih ciljeva. Usto, ako postavljate sitne ciljeve, kao ih ispunjavate jedan po jedan, dobit ćete samopouzdanje koje je prijeko potrebno za ostvarenje sljedećih ciljeva, a ako idete na sve ili ništa, puno je veća vjerojatnost da nećete uspjeti.

Odredite prioritete – uz ciljeve, potrebno je razmisliti o prioritetima. Zastanite i razmislite o najvažnijim stvarima u životu. Napravite popis kad se sjetite neke nove stvari. Vi upravljate svojim prioritetima, oni vam u pravilu nisu nametnuti. S vremena na vrijeme, oni se mogu promijeniti, ali spoznaja o prioritetima će vas učiniti fokusiranijima na njih i lakše ćete obavljati zadatke potrebne za njihovo ostvarenje.

Smirite se disanjem – najbolji način za opuštanje. Zatvorite oči i polako udišite i izdišite. To će vam pomoći da pročistite misli za donošenje odluka u stresnim situacijama. Ako se morate fokusirati na nešto važno, samo duboko dišite prije toga. Također, možete otići u šetnju u prirodu. Ovim jednostavnim korakom ćete se osjećati puno bolje i bit ćete spremniji za izazove.

Razmišljajte i učite – ako tijekom cijelog dana samo radite, a ništa ne naučite, to znači da toga dana niste previše napredovali u životu, i da će vam proces napredovanja biti teži ako svakodnevno ne učite ili čitate. Uspješni ljudi svakoga dana čitaju ili rade nešto kreativno što ih unapređuje. Učenje nema alternative, ništa ga može zamijeniti, znamo to još iz školskih dana, tako da se potrudite da stalno intelektualno napredujete. Tako ćete dobiti i više samopouzdanja, jer učenjem i radom i nivo emocionalne inteligencije se povećava.

Pišite – vođenje dnevnika je odličan način kako si dati oduška. Pisanje je poput razgovora s nekim. Ako je moguće, pišite svaki dan. To može biti o vašim snovima, nadanjima, željama, nadanjima, ciljevima, o tome što ste lijepoga tog dana napravili, ali možete i pisati o onome za čime žalite, što ste mogli napraviti bolje. Jednostavno, stavljajte svoje misli na papir. Možete voditi blog ili zadržati dnevnik za sebe pa ga sa sjetom ili veseljem čitati za nekoliko mjeseci, godina. Što više o nečemu pišete ili govorite, koncept toga će vam biti jasniji, napredovat ćete u tom području. Naravno, ne zaboravite zapisati ciljeve i prioritete.

Izbjegavajte multitasking i udovoljavanje svima – obilježje današnjeg života. Možda mislite da možete učiniti 3 stvari odjednom, ali, realno, to nije moguće. Time samo ubijate produktivnost, slabi vam koncentracija, štetite sebi. Teško je u multitaskingu sve obaviti kako treba, puno je učinkovitije ako radite jednu po jednu stvar.

Zdravo se hranite – dobro znamo rečenicu: „Ono smo što jedemo“. Zdrava prehrana dat će vam energiju. Umjesto puno kave, pijte zdravi biljni čak kako ne bi imali problema s krvnim tlakom. Jedite namirnice bogate antioksidansima poput voća i povrća. Začini su isto fantastični. Izbjegavajte alkohol, cigarete i slično jer će imati iznimno negativan utjecaj na vaše zdravlje, ali i produktivnost na poslu. Mentalno zdravlje jedan je od ključeva sretnog života, stoga nemojte ga dodatno uništavati prehranom.

Nađite vremena za sebe – uvijek gledajte imate li vremena za sebe. Učinite nešto što volite, što će vas ispuniti, dati vam dodatnu energiju i snagu. Time ćete se i opustiti, pravilno odmoriti i biti sretniji. Jer, um zatrpan obavezama smanjuje produktivnost i koncentraciju. Na kraju dana, uvijek razmišljajte pozitivno i postavite si ciljeve za idući dan.

Život je prepun izazova, i da bismo ih svladali potrebno je da im se posvetimo, ali i da budemo smireni kad dođu problemi, a njih će biti, i to mnogo. Psihičko zdravlje od velike je važnosti, stoga nemojte se prepustiti isključivo poslu, nego uvijek imajte vremena koje ćete utrošiti na sebe, na vlastitu zadovoljštinu i samoispunjenje. To može biti neki sport, umjetnost ili neki drugi hobi. Ne dopustite ni da vam obitelj pati zbog vaših obaveza, nego se maksimalno posvetite svojim najmilijima.

Čovjek živi da bi nešto ostvario, rad je nužna i prirodna potreba, ali previše rada dovodi do problema sa zdravljem, a onda sve pada u vodu, i drage nam osobe, i materijalne stvari koje nas veseli, i životne radosti, i druženja s prijateljima, i doživljavanje zgoda i nezgoda. Stoga, sačuvajte zdravlje kako bi imali ispunjen život.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...