Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

5 znakova da imate problema s kostima

Osteoporoza je ozbiljan problem za starije ljude, oko polovicu ljudi u dobi od 50 godina napadne ova bolest koja uzrokuje stanjivanje kostiju te može dovesti do većeg rizika od ozbiljne frakture, gubitka pokretljivosti i samostalnosti.

Naučite kako da sačuvate zdravlje kostiju, posebno u starijoj životnoj dobi, kada kosti postaju posebno osjetljive na lomove i teško zarastaju.

Zdrave kosti su preduvjet zdravlja općenito. Potrudite se izbjeći lomove ili druge potencijalne probleme sa kostima.

Ne dopustite da vam se dogodi ozljeda, koja lako može da smanji kvalitetu života.

Najbolji način za sprječavanje svega toga je uzimanje dovoljno kalcija putem prehrane.

Zatim, važno je biti i fizički aktivan kako bi se spriječilo to stanje.

Uz sve to, postoji nekoliko znakova upozorenja koji vas mogu navoditi na to da imate probleme s kostima.

Saznajte koji su to najčešći znakovi.

Lomovi – ako ste imali više od jednog loma u posljednjih nekoliko godina ili frakturu, to je poprilično siguran znak da vaše kosti nisu dovoljno jake. Ako imate ovaj problem, otiđite liječniku i porazgovarajte s njim o problemu. On će vas vjerojatno poslati na testiranje gustoće kostiju koje će dati preciznu dijagnozu.

Pušenje – iako veza između pušenja i slabljenja kostiju nije sasvim razjašnjena, dokazano je da ona postoji. Pušači imaju veći rizik ra razvoj osteoporoze od nepušača. Dakle, ako pušite, idealni bi bilo prestati i porazgovarati s liječnikom o problemu.

Alkohol – ako pijete više od dva alkoholna pića dnevno, vaš rizik od razvoja osteoporoze je značajno veći. Naime, alkohol slabi kosti izlučivanjem kalcija, magnezija i drugih važnih minerala. Najbolje je prestati piti kako bi se rizik smanjio.

Vitkost – ako se prirodni vitki to vas također stavlja u rizik od obolijevanja osteoporozom. Ako imate male kosti, to znači da imate malo kalcija i problem vrlo brzo može postati ozbiljan. To znači da je važno od 30-ih godina unositi puno kalcija u organizam i baviti se tjelesnom aktivnošću.

Kortikosteroidi – ako imate povijest uzimanja kortikosteroida onda je i rizik veći. Dugotrajna upotreba tih steroida ometa rad hormona i uzrokuje manjak kalcija, vitamina D i drugih važnih minerala.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...