Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

5 začina za optimalno zdravlje – Saznajte koji su začini dobri za naše zdravlje

Začini koji su jako dobri za nas i naše zdravlje. Saznajte koji su to, i kako djeluju…

Svijet oko nas prepun je toksina, zagađenja i bakterija koje su štetne.

Ti ekološki problemi nam stalno štete pogotovo onima koji su stariji i bolesni. Stoga se potrebno obraniti kako bi spriječili bolesti prije nego se pojave. Neki začini su jako dobri, imaju ljekovito djelovanje, pa ih je dobro koristiti u svrhu prevencije i liječenja.

Mnogi ljudi zbog toga svakodnevno uzimaju umjetne lijekove. Međutim, puno bolji i zdraviji lijekovi nalaze se u prirodi, a među njima su i začini čija je moć odavno poznata. Donosimo vam 5 začina koji će vam pomoći očuvati zdravlje.

Češnjak – ovaj se začin naveliko koristi za sprječavanje prehlade, gripe i upale pluća tijekom zimskih mjeseci. Posebno je dobar za snižavanje razine kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krvi. Povoljno djeluje i na imunološki sustav, ima i protuupalna svojstva te štiti rad srca i krvožilnog sustava.

Đumbir – odličan je za ublažavanje boli i probavnih smetnji. Hranjive tvari iz hrane se lakše apsorbiraju u organizmu ukoliko se u jelo dodaje đumbir. Kao i češnja, vrlo je upotrebljiv prilikom zimskih mjeseca za zaštitu od viroza i gripe. Daje energiju cijelom tijelu te pogoduje radu svih organa.

Kurkuma – snažan antioksidans koji u kombinaciji s paprom pomaže da se tijelo regenerira od toksičnih preopterećenja. Kurkuma štiti i od raznih bolesti te ima protuupalna svojstva. Regulira metabolizam te je prirodni lijek protiv bolova.

Ružmarin – pomaže u krvotoku te stimulira i čisti živčani sustav koji je jedan od najvažnijih sustava u ljudskom tijelu. Odlično djeluje protiv bakterija te olakšava iskašljavanje. Pomaže i kod problema s cirkulacijom. Uz sve to, stimulira mozak i općenito cijeli organizam.

Muškatni oraščić – ublažava grč u mišićima, snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju. Djeluje smirujuće te se može koristiti kao lijek protiv nesanice. Ali, važno je napomenuti da ga treba uzimati u vrlo malim količinama jer ako ga se uzima previše ima negativne učinke.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...