Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

10 nevjerojatnih načina na koji vam grudi govore o vašem zdravlju

Kako vam grudi mogu ukazati na zdravstveno stanje?

Velike i male, šiljate ili oble, s ružičastim bradavicama ili smeđim i u svakom slučaju lijepe, grudi otkrivaju mnogo toga o zdravlju.

I pritom ne mislimo na rak dojke. Kontrola je svakako obvezna. No vaš dinamični duo može otkriti mnogo više.

Što vam sve grudi mogu reći o vašem zdravlju!?

Rastuće grudi – Ako grudi rastu to je najčešće zbog skupljanja kilograma, obzirom na to da su uglavnom građene od masnog tkiva. Drugi razlozi mogu biti trudnoća, jer mliječni kanalići šire kako bi se pripremili za dojenje, ali i kontracepcijske pilule i menstrualni ciklus obzirom da reagiraju na promjene razina estrogena i progesterona u krvi. U svakom slučaju nema pretjeranog razloga za zabrinutost. Osim što ćete morati novi grudnjak.

Grudi se smanjuju – Osim mršavljenja, glavni razlog je opadanje razine estrogena, bilo zbog prestanka korištenja pilule ili skorašnje menopauze. Ako smanjivanje ne možete pripisati nekom od ovih uzroka, osobito ako je popraćeno gubljenjem kose, pojavom akni i dlačica na licu, testirajte se na sindrom policističnih jajnika. Sindrom karakterizira rast testosterona. A možda jednostavno pijete previše kave, jer britanska studija je pokazala kako tri kave na dan mogu smanjiti mliječne kanaliće.

Promjena oblika grudi – DNK određuje oblik, ali on se vremenom mijenja. Oblik i izgled ovise o dobi, rađanju i dojenju. Zbog starenja i dojenja, vezivno tkivo puca, a koža kobi elastičnost pa gravitacija postaje neprijatelj. Najvažniji je kvalitetan, odgovarajući grudnjak. Osim toga teške dijete i jo-jo zbog oscilacija u težini rastežu kožu. Savjetujemo vam da radite vježbe koje ojačavaju mišiće prsa pa grudi djeluju čvršće i živahnije.

Kvrge na grudima – Tijekom menstrualnog ciklusa, grudi mogu dobiti kvržice jer se benigne ciste pune tekućinom . Kod žena koju imaju menstruaciju, takve fibrocistične promjene su dio normalne građe grudi. Takve kvržice najčešće se pojavljuju sa strane grudi, blizu pazuha ili bradavica. Mogu biti osjetljive, čak i bolne na dodir, osobito prije menstruacije. No i dalje upozorava kako su kontrole obvezne, osobito ako se prvi puta pojavljuju ili ako ste u menopauzi.

Velike grudi – Iako su neke studije povezale veće grudi s većim rizikom od raka dojke, nedovoljno je dokaza za zabrinutost. Odnosno, obdarenije žene bi se trebale plašiti raka dojke ali jednako kao i drugih veličina.

Gustoća – Gotovo polovica žena ima guste grudi, odnosno više vezivnog tkiva i žlijezda. Najveći problem je to što kod takvi grudi je teže uočiti tumore na mamogramu. Osim toga, neke studije su pokazale kako su takve žene pod povećanim rizikom od karcinoma. Osim što bi se trebale savjetovati s liječnicima o drugim testovima, poput ultrazvuka ili magnetske rezonance, žene s gustim grudima bi trebale biti osobito predane redovitom samopregledu.

Bolovi u grudima – Mnogo toga može boljeti u grudima, a većina uzroka je bezazlena. Bol u obje dojke je česta zbog hormonalnih promjena i previše kofeina. Drugi uzroci su loš grudnjak, PMS, blagi udarci u prsa, pa čak i intenzivna vježba ili nošenje torbice preko samo jednog ramena.

Uvučene bradavice – Potpuno su normalne ako ih imate čitav život. No ako odjednom primijetite da su uvučene, naručite taksi i otiđite doktoru. Odmah. Rak dojke je jedan od uzroka uvlačenja grudi. Dodaje da ipak provjerite kako nije tek trenutni problem, primjerice zbog sportskog grudnjaka u kojem ste spavali.

Iscjedak iz bradavice – Nije neuobičajen, primjerice može se pojaviti nakon seksualne stimulacije, ali može i signalizirati problem. Većina žena prvo pomisli na rak dojke. Može biti, ali postoji čitav niz drugih uzroka. Osobito ako se pojavljuje na obje dojke , vjerojatno su u pitanju hormoni. Osim kontracepcije, razine prolaktina dižu i neki antidepresivi. Mogući uzroci su i hipotireoza, a benigni tumor papilloma ponekad može izazvati i krvavi iscjedak. Ne treba paničariti, ali u svakom slučaju posavjetujte se s liječnikom.

Promijene boje na grudima – Iako uznapredovali stadiji raka mogu promijeniti pigment i teksturu kože, to je najčešće znak trudnoće, osobito kada se bradavice i areole povećaju i potamne. Bradavice također mogu postati tamnije starenjem.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...