Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Znakovi bolesnih promjena na jetrima

Jetra je vitalni organ u ljudskom tijelu koji pomaže kod probave tako što uklanja toksične sastojke iz organizma te apsorbira vitalne hranjive tvari potrebne za preživljavanje.

Na vrijeme prepoznajte simptome lošeg rada jetre.

To je dovoljan razlog da jetru održavamo zdravom te da naučimo prepoznati eventualne znakove, odnosno upozorenja našeg tijela na mogući problem sa jetrom.

Ukoliko se jave neki od spomenutih znakova, savjetujemo vam da zatražite stručnu liječničku pomoć.

Neki ljudi se rode s problematičnom jetrom, dok je oni drugi oštete izlaganjem štetnim kemikalijama, pretjeranoj količini alkohola te zbog djelovanja virusa. Rani znakovi problema s jetrom ne smiju se ignorirati, nego treba potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Žućkaste promjene na koži mogu biti prvi znak problema. Jedan od ranijih znakova mogućih problema s jetrima uključuje nagle promjene na koži. To bi mogao biti gubitak boje na koži i pojava žućkaste nijanse. I nokti ili vršci prstiju mogu poprimiti žućkastu boju. Razlog ovih promjena je taj što jetra ne izbacuje toksine kao što bi trebala, pa se bilirubin počinje gomilati pod kožom.

Svrbež ili preosjetljivost kože može biti znak – Rani znak problema s jetrom može biti i svrbež kože, koji se progresivno pogoršava tijekom vremena. Ako odjednom imate kožu koja je osjetljiva na dodir i lako postaje upaljena, to također može biti znak problema s jetrom. Redovno hidratiziranje, odnosno njega kremom ublažit će nelagodu.

Promjene u urinu i stolici – U nekim slučajevima mokraća može potamnjeti. Neki pomisle da je to znak dehidracije, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tekućine urin nije svijetle boje i jasan, problem može biti u jetrima. Neki bolesnici s ranim problemima jetre primijete promjene u izgledu stolice koja može biti blijeda, krvava ili u boji katrana.

Problemi s trbuhom mogu biti povezani sa problemima jetre. Grčevi ili bolovi u donjem dijelu trbuha također mogu biti znak da nešto nije u redu s jetrima. Tu je i pojava plinova i pritisak koji ga prati. S vremenom ako se problem pogoršava, može se javiti ascites. To je nakupljanje tekućine unutar trbušne stjenke. Ovo može čak promijeniti pritisak u plućima i otežavati disanje. Liječnik će zbog toga morati poduzeti paracentezu kako bi uklonio tekućinu iz trbuha.

Umor kao znak da nešto ne valja – I promjene kao što su osjećaj ekstremne slabosti, umor ili kronični umor, također mogu biti rani znakovi problema s jetrima. Ako slabost i umor prate drugi srodni simptomi, zatražite liječničku pomoć.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...