Jaja, hrana za tijelo i mozak

jaja zdravlje
15 travnja, 2020 0 Comments

Jesu li jaja najhranjivija hrana koju možemo unijeti? Jesu li jaja zbog svog bogatstva kolesterolom hrana koju se bojimo unositi? Odgovor na ova i slična pitanja donosimo vam u nastavku ovog članka.

Kroz udio jaja u našoj gastronomiji sada i u povijesti sigurno je da jaja imaju jako važnu ulogu za našu prehranu. Prosječna težina jaja iznosi oko 50 grama, a možemo ga podijeliti u 3 najvažnija dijela:

  1. Ljuska – sastoji se od kalcija te je lako tanka i lomljiva i kao takva ima sposobnost izmjene plinova s okolinom.
  2. Bjelanjak ili unutarnji dio – odvojen je od ljuske dvostrukom membranom i prianja za nju
  3. Žumanjak – odvojen od bjelanjka membranom i položen savršeno u sredinu

Žumanjak

Žumanjak je bogat nezasićenim masnim kiselinama, koje suzbijaju aterogenu moć kolesterola. Arahidonska kiselina u jajima je početna molekula za sintezu mnogih tvari s protuupalnim djelovanjem. Žumanjak je bogat i željezom, fosforom i kalcijem, kao i liposolubilnim vitaminima kao što su: sve cjenjeniji vitamin D (kalciferol), E (tokoferol), K(fitomenadion) i A (retinol). U žumanjku postoji i karotenoid koji mu daje tipičnu crveno / narančastu ili žutu boju.

žumanjak u jajima
Žumanjak u jajima

Bjelanjak

Bjelanjak je vodena otopina koja sadrži mineralne soli, proteine , vitamine B i male tragove glukoze. Nema masnoća i zajedno s vrlo visokom biološkom vrijednošću proteina koje sadrži često je omiljena hrana osoba koje se bave značajnijom fizičkom aktivnošću.

Jesu li jaja prehrana koja se preporučuje ili ne?

S obzirom da se često spominje kako jaje sadrži visoku razinu kolesterola, kojeg smatramo lošim za naše zdravlje i kao podložak za kardiovaskularne bolesti. Međutim, jaja imaju mnogo drugih hranjivih tvari vitamina, željeza proteina kako bi ih smatrali izuzetno vrijednima za naše zdravlje, a kolesterol nije sam odgovoran za razne bolesti već u kombinaciji s drugim čimbenicima kao što su cigarete, pretilost, sjedilački načini života itd.

Ostavi komentar

Your email address will not be published.