Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Zdravi i prirodni slatkiši u obliku suhog voća

Prekomjerno konzumiranje šećera možete lako izbjeći ako umjesto slatkiša koristite suho voće. Ne samo da je odličan izvor prirodnog šećera, nego je suho voće bogato enzimima, vitaminima i mineralima.

Sadržaj minerala, posebice kalcija i željeza u suhom voću je veći nego u svježem te ga smatraju iznimno važnim u prehrani djece.

Sušene grožđice u sebi sadrže kalij, sušene marelice kalij i željezo, dok su sušene smokve bogate kalijem, željezom, kalcijem i magnezijem.

Osim toga, sušeno voće sadrži balastne tvari koje poboljšavaju probavu. Kod suhog voća odstranjuje se vlaga, ali svi hranjivi sastojci ostaju. Okus je isti ili čak intenzivniji, jer je suho voće zapravo koncentrat hranjivih sastojaka.

Još jedna jako dobra činjenica u vezi suhog voća jeste da se ono neće pokvariti ako je dobro i pravilno uskladišteno.

Na koji način možemo sušiti voće? Sušenje namirnica je najstariji i najzdraviji način konzerviranja hrane. Voće se suši na prozračnom i toplom mjestu, tako da dođe do isparavanja vode, ali ne i fermentacije. Voće tijekom sušenja često zna poprimati tamniju boju, a da bi to izbjegli jednostavno ga stavite prethodno narezanog u vodu u koju dodate malo limunovog soka. Time spriječite tamnjenje voća i omogućite da ono zadrži svoju prirodnu boju.

Ako sušite voće u zimskim danima, kada je sunce slabije pa i sušenje teže ide, predlažemo vam da se poslužite pećnicom. Važno je prilikom takvog načina sušenja držati se nekih pravila. Važno je usitniti voće i dobro raširiti kako bi se moglo ravnomjerno posušiti. Vrijeme sušenja svake vrste voća je drugačije pa ga treba zasebno sušiti. Pećnicu zagrijte do 40-50 stupnjeva jer se na većim temperaturama gubi više vitamina i smanjuje udio korisnih sastojaka za naše tijelo. Znat ćete da je voće posušeno kada se na pritisak više ne pojavljuje tekućina. Za sušenje su pogodne jabuke, kruške, šljive, maline, marelice, bobice bazge i mnoge druge vrste voća. Možete osušiti i koricu jabuke i dunje za pripremu aromatičnog čaja.

Ako ipak kupujete suho voće onda pripazite na metodu kojom je ono sušeno. Naime, u modernoj prehrambenoj industriji često koristi sumpor ili neki plinovi koji se ne deklariraju, što od zdrave namirnice pravi jako opasnu i štetnu za naše zdravlje. Ti plinovi služe za zaštitu proizvoda od moljaca i drugih štetočina, za očuvanje prirodne boje i za konzerviranje. Veća količina sumpora može prouzrokovati znakove trovanja kao što su glavobolja, mučnina, proljev, nadutost i slične neugodnosti. Iz tog razloga je najsigurnije da sami sušite voće ili ga kupujte od eko proizvođača.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...