Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Zdrava namirnica: Naučite uzgojiti avokado kod kuće, u lončanici

kako uzgojiti avokado
Foto: Pixabay / Avokado

Avokado je kod nas još uvijek egzotično voće, ali je ipak sve više zastupljen na policama trgovina, pa tako i u našim vrtovima ili domovima. Avokado se lako može uzgojiti u lončanici, doma, pa ćemo u nastavku teksta napisati i kako.

Dakle, prvo ćemo predstaviti avokado, pa ćemo napisati kako se uzgaja u lončanici. Naučite uzgojiti avokado, iz sjemenke do prekrasnog malog stabla koje će kroz par godina dati prve plodove.

Prvo malo o voćki i plodu avokada

Avokado se jede sirov, najčešće uz neko drugo voće ili grickalice jer iskreno, pomalo je bezukusan. Unatoč činjenici da nije posebno ukusan, plod avokada je itekako zdrav i cijenjen sastojak različitih dijetalnih prehrana i općenito zdravih režima ishrane. Od avokada se može napraviti i ljekovito ulje, što ćemo posebno spomenuti ovom prilikom.

U kulinarstvu je avokado cijenjena namirnica, pa tako i ulje. Naime, ulje avokada ima znatno višu točku zagrijavanja nego obična ulja, te posebno gustu konzistenciju. Neki kuhari to posebno vole, jer će ispeći dobar ručak bez straha da im ulje zagori.

Kada bi opisali avokado, kazali bi da je to voće sa plodom koji svojim oblikom podsjeća na plod kruške. Unutar ploda se nalazi jedan velika koštica koja se lako odstrani. Stručnjaci i nutricionisti cijene avokado i smatraju ga izuzetno hranjivom i zdravom namirnicom. Naziv avokado dolazi od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je „aligatorska kruška“. Ovaj naziv „aligatorska kruška“ dolazi od kruškolikog oblika ploda, i njegove grube kore koja svojim izgledom i hrapavošću podsjeća na kožu aligatora.

Kada ga koristimo za jelo, avokado se najbolje kombinira za vrijeme ljetnih mjeseci, za brzu pripremu hladnih juha s krastavcima, rajčicom ili tikvicama. Pored spomenutih jela, avokado se često kombinira sa voćnim sokovima, smoothie napitcima i sa osvježavajućim salatama.

Avokado je dobar za naš organizam

Možda još nismo u potpunosti svjesni ljekovitih vrijednosti avokada, ali svakako možemo spomenuti ovo voće u kontekstu zdravih namirnica. Svojim bogatim nutritivnim sastavom avokado jako dobro djeluje na naš kardiovaskularni sustav, a svakako vrijedi spomenuti i kvalitetan sastav masnih kiselina, među kojima se ističe mononezasićena oleinska kiselina. Ova kiselina doprinosi snižavanju lošeg kolesterola u našem organizmu, i sprječava njegovo štetno djelovanje.

Osim toga, avokado sadrži sterole, a najviše beta-sitosterol. To je poseban spoj koji po svojoj strukturi sliči kolesterolu. Kada konzumiramo avokado, i u tijelo unosimo beta-sitosterol, mi pomažemo našem organizmu da bolje apsorbira loši kolesterol i spriječi njegov negativni učinak.

Dobar za reguliranje krvnog tlaka

Plod avokada izrazito je bogat kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnoga tlaka.

U ovom voću pronalazimo i mnoge druge spojeve koji štite od raka dojke i raka prostate. To najviše možemo zahvaliti velikim količinama karotenoida luteina i vitamina E u plodu avokada.

Osim što će zaštititi naš organizam od raka prostate i bolesti očiju, lutein zbog svojih antioksidacijskih svojstava štiti oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala i filtrira štetne UV-zrake.

Trebamo spomenuti da su provedena određena istraživanja, koja su dala jako dobre rezultate. Naime, istraživanja su pokazala da steroli, posebno beta-sitosterol, učinkovito sprječavaju i liječe bolesti prostate. Posebno su se dobrima pokazali kod benigne hiperplazije prostate. Steroli iz ploda reduciraju razvoj stanica raka prostate i crijeva te djeluju protiv nekih oblika leukemije. Ti isti steroli djeluju pozitivno i na imunološki sustav jer pojačavaju razvoj limfocita, normaliziraju razinu šećera u krvi i inzulin kod dijabetesa tipa 2. Beta-sitosterol pomaže suzbiti upalne procese u tijelu, ubrzava proces liječenja čireva i ublažava grčeve. Također djeluje antivirusno, antibakterijski i protugljivično.

Bogat je vitaminima

Nije ni čudo da je avokado prozvan super namirnicom, a ima toga još. Naime, avokado je bogat vitaminima B, C i E. Vitamin E štiti kožu, ali je dobar i za normalno funkcioniranje organizma jer djeluje antioksidacijski. Vitamin E štiti polinezasićene masne kiseline u stanici od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Ti radikali su prijetnja našem organizmu jer utječu na razvoj raka i bolesti srca. Osim vitamina E tu je i vitamin C. Izuzetno je važan jer potiče sintezu kolagena potrebnog za razvoj stanica i tkiva, sprječava ulazak virusa u stanicu i jaki je antioksidans. Vitamini B kompleksa sudjeluju u brojnim reakcijama koje u tijelu proizvode energiju.

Obiluje vlaknima

Osim vitamina, u plodu avokada možemo pronaći dijetalna vlakna. Ona su posebno dobra za reguliranje probave i zaštite probavnog sustava. Znamo da hrana koja je bogata vlaknima može znatno da snizi rizik od nastanka hemoroida, sindroma iritabilnog kolona i divertikularne bolesti debelog crijeva. Visokim unosom dijetalnih vlakana smanjujemo rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ova vlakna pomažu i kod regulacije težine jer zahtijevaju više žvakanja. Ona na sebe vežu vodu, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osjećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja, a nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost. Zbog toga je avokado prvi izbor u dijetalnim jelima.

Avokado je posebno dobar, a najbolje od svega je da se može uzgojiti i kod nas

Avokado je super zdravo voće koje se vrlo jednostavno može uzgojiti kod kuće.  Neutralnog je okusa te se često koristi za pripremu smoothija.  Možda vas njegov okus na prvu neće oduševiti, ali baš zbog tog neutralnog okusa može se kombinirati sa raznim drugim namirnicama.

Avokado je jako zdrav za naš organizam te je upravo radi toga jako cijenjen i često se koristi. Bogat je karotenoidima koji su važni za zdravlje očiju. Samo jedan avokado dnevno osigurati će vašem organizmu potrebne zalihe tog nutrijenta.

Avokado se često koristi i za snižavanje povišenog kolesterola. Redovnim konzumiranjem avokada vaš kolesterol ćete održati u granici niskog. Avokado se koristi i u raznim dijetama jer je odlična namirnica koja vam pomaže izgubiti suvišne kilograme. Ako imate problema sa visokim tlakom također možete avokado uvrstiti u svoju prehranu jer plod obiluje kalijem i magnezijem te je zbog toga odličan prirodni lijek za snižavanje krvnog tlaka. Postoje istraživanja koja su pokazala da je avokado čak sposoban smanjiti rizik od nastanka raka dojke. Neka istraživanja su pokazala rezultate da je avokado sposoban smanjiti rizik od nastanka raka dojke.

Kako uzgojiti avokado kod kuće?

Avokado je vrlo jednostavno uzgojiti kod kuće, potrebni su vam samo dobra volja i strpljenje. Za uzgoj vam treba koštica avokada. Odstranite košticu iz avokada, dobro je operite kako bi skinuli ostatke ploda, ali pazite kako ne bi oštetili zaštitnu kožicu sa koštice.

Uzgoj avokada

Košticu okrenite tako da vam šiljasti dio bude okrenut prema gore, iz njega će rasti biljka, a zaobljeni dio je okrenut prema dole i iz njega će izbiti korjenčić.

Zabodite tri ili četiri čačkalice po obodu koštice jer će na taj način koštica stajati na vodi, odnosno neće biti skroz uronjena u vodu. Također služe kako se koštica ne bi okrenula u vodi. Nakon što ste stavili čačkalice stavite košticu u čašu te napunite čistom vodom do donjeg ruba koštice.  S obzirom da će voda isparavati nadolijevajte je tako da koštica uvijek bude u dodiru s vodom.  Voda se treba mijenjati svakih 4 do 5 dana kako bi se izbacile bakterije i druge nečistoće koje bi mogle biti štetne za rast biljke.

S obzirom da avokado voli sunce držite čašu u kojoj je koštica negdje blizu sunca, najbolje na prozorskoj dasci.

Sada vam preostaje samo čekati. Avokadu treba dugo da proklija i sporo raste. Prvi izdanak trebao bi se pojaviti tek za 2 do 4 tjedna, ali ponekad zna proći i dosta duže stoga budite strpljivi.

Prije prvog izdanka

Prije nego se pojavi izdanak dolazi do ljuštenja zaštitne kožice na koštici. Nakon što je opna napukla vidi se korjenčić kako probija. Treba naglasiti da korijen uvijek treba držati u vodi, odnosno ne smijete dopustiti da ostane bez vode.

Kada drvce naraste nekih 15 centimetara skratite ga za pola. Ovo nije potrebno raditi, ali se preporuča kako bi ojačali mlado stablo iz kojega će izrasti novi izdanci.

Kada avokado ponovo naraste 15 centimetara možete ga posaditi u posudu sa humusnom zemljom.  Neka vam gornja polovica malo viri kako bi je sunce moglo grijati s obzirom da je biljka još uvijek mlada i ovisi o koštici.

Redovno zalijevajte avokado, zemlja treba uvijek biti vlažna, ali ne i natopljena. Žuti listovi na avokadu su pokazatelj da ste ga previše zalijevali.

Kako dobiti grmolik oblik

Ako avokado uzgajate u kući i želite da biljka ima grmolik oblik podrežite vrhove kada stablo bude veliko 30 centimetara. Kada naraste još 15 centimetara ponovo ga podrežite i tako ponavljajte dok ne dobijete željeni oblik.

Kao i kod uzgoja drugih biljaka i kod uzgoja avokada mogu se pojaviti razne bolesti. Jedna od njih je lisna uš. Kako bi se riješili uši trebate istuširati biljku te kada isperete uši pošpricajte je mješavinom vode, malo deterdženta za suđe i žlicom neema.

S obzirom da je avokado tropska biljka također pripazite da unesete biljku u kuću prije nego se vani pojave temperature blizu nule.

Plodovi avokada se u najboljem slučaju pojavljuju za nekih 3 do 4 godine, a nekim stablima treba čak 15 godina kako bi rodili plodove. Zato smo na početku naglasili kako vam treba strpljena kako bi uzgojili svoj avokado.

Možete posaditi nekoliko koštica kako bi održavali više stabala avokada i na taj se način osigurati da ćete uživati u plodovima ove super zdrave namirnice.

Napisat ćemo za kraj još neke dobrobiti avokada, i načine primjene.

Ulje avokada: Kako djeluje na zdravlje i ljepotu?

Ulje avokada posebno je cijenjeno, a razloga je više. Najviše je na cijeni prirodno ulje dobiveno hladnim prešanjem cijelog ploda.

Cijeli plodovi se prešaju da bi se dobio visok sadržaj vrijednih masnih kiselina, koje se nalaze u mesu ploda i koštici. Ovako dobiveno ulje ima blago zelenkastu boju i blagi miris. Najčešće se ulje koristi u kozmetici, ali i kulinarstvu kao začinsko ulje za salate.

Ulje avokada će učiniti kožu mekanom, a posebno je cijenjeno jer prodire duboko pod kožu i na taj način unosi vrijedne spojeve tamo gdje druga ulja to ne mogu.

Prirodno ulje avokada

Zahvaljujući specifičnom sastavu, ulje avokada ima višestruku primjenu u kozmetici. Koristi se za različite potrebe i tipove kože.

Suha koža: Ulje avokada djeluje blago okluzivno i iznimno hidratantno, pomažući u obnavljanju i očuvanju hidrolipidne barijere epidermisa, pružajući mu ugodu i mekoću. Jednako koristan i za kožu lica i tijela.

Zrela koža: Ulje djeluje regenerativno, restruktrurirajuće i antioksidativno. Pomaže protiv preuranjenog starenja kože, u prevenciji nastanka bora i čuva strukturu vezivnog tkiva kože (kolagen, elastin, hijaluronska kiselina). Poboljšava čvrstoću kože, a posebno je korisno kod područja oko očiju i u njezi dekoltea, kao i cijelog lica.

Osjetljiva i reaktivna koža: Ulje djeluje iznimno umirujuće i obnavljajuće na kožu. Avokado ulje će osnažiti barijernu funkciju epidermisa i pomoći će u povećanju otpornosti kože na štetne vanjske čimbenike. Nadalje, učinkovito regenerira kožu dlanova nakon njihovog kontakta sa hladnim zrakom ili ponavljajućeg kontakta s vodom i raznim sredstvima za pranje kao što su deterdženti. Također je ulje avokada korisno kod proizvoda namijenjenih za nanošenje nakon sunčanja.

Suha i oštećena kosa i vlasište: Ulje avokada iznimno je hranjivo i djeluje štiteći kosu i vlasište. Stimulira vlasište, revitalizira vlasi kose i vraća im tonus i prirodnu blistavost. Ulje avokada iznimno je učinkovito kao maska. Možete ga ostaviti na kosi tijekom noći, prije šamponiranja.

Odlično je i protiv strija

Zbog bogatog sastava ulje avokada je odlično prirodno sredstvo za prevenciju pojave strija. Iznimno je dobre podnošljivosti, te je osim toga i sastojak izbora u njezi dječje kože. Njegova bogata tekstura ga čini idealnim za masaže.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...