Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Zbog čega nastaje povišeni kolesterol i kako utječe na zdravlje čovjeka?

kolesterol
Kolesterol

U stručnom žargonu povišena razina kolesterola u krvi se zove hiperlipidemija. Ne radi se o bolesti, nego o poremećaju metabolizma kojeg povezujemo sa pojavom mnogih bolesti, ponajprije bolesti kardiovaskularnog sustava.

Povišen kolesterol (hiperlipidemija) može biti uzrokovan nasljednim faktorima, nepravilnom prehranom, kao i bolestima poput pretilosti, dijabetesa i bolesti štitnjače. Osim spomenutih faktora, kolesterol može biti povišen i zbog uzimanja nekih lijekova.

Hiperlipidemija nema prepoznatljivih simptoma, ali se na ovaj poremećaj metabolizma može uočiti pomoću simptoma nekih drugih bolesti povezanih sa ovim stanjem. Najčešće se uz povišenu razinu kolesterola pojavi i hipertenzija, ateroskleroza, angina pektoris, moždani udar i neke druge povezane bolesti. Smatramo da je povišena razina kolesterola u krvi jedan od glavnih uzročnika aterosklerotičnih promjena u krvnim žilama.

Kada se liječi hiperlipidemija, kao prvi korak u liječenju se propisuje određena dijeta, koju prate i promjene životnih navika i prehrana općenito. Pored toga, važno je u svakodnevne aktivnosti, dok se pridržavate dijete, uvesti i lagane fizičke tjelovježbe u trajanju od najmanje 30 minuta na dan. Ovi su koraci važni zbog kontrole tjelesne težine i kontrole kolesterola u krvi.

Kolesterol

Povišena razina kolesterola je definirana…

Možemo kazati da osoba ima povišenu razinu kolesterola kada se analizom krvi uoči (izmjeri) razina kolesterola koja izlazi iznad propisanih granica.

Povišena razina kolesterola u krvi je definirana kao stanje kada mjerimo povišenu razinu ukupnog kolesterola (LDL-kolesterol), i to je stanje koje zovemo hiperlipidemijama.

Stanja u kojima imamo povećanu razinu triglicerida i značajno sniženu razinu kolesterola visoke gustoće (HDL-kolesterol), koji ima pozitivne metaboličke učinke, nazivamo dislipidemijama.

Ovo su preporučene vrijednosti masnoća u krvi

Spomenuli smo već da je kolesterol povišen ako izlazi iz granica koje smo uzeli kao normalne. Da vidimo onda, koje su to preporučene vrijednosti masnoća u krvi.

Normalne vrijednosti ukupnog kolesterola i LDL-kolesterola u organizmu su:

 • U primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti ukupni kolesterol treba biti niži od 5 mmol/L, a LDL-kolesterol niži od 3 mmol/L.
 • U bolesnika sa šećernom bolesti, kao i bolesnika s postojećom kardiovaskularnom bolesti (sekundarna prevencija) ciljevi liječenja su stroži – ukupni kolesterol treba biti niži od 4,5 mmol/L, a LDL-kolesterol niži od 2,5 mmol/L.
 • Vrijednosti “takozvanog dobrog kolesterola” (HDL-kolesterola) u muškaraca trebaju uvijek biti više od 1,0 mmol/L, a u žena više od 1,2 mmol/L, dok vrijednosti triglicerida trebaju biti niže od 1,7 mmol/L.

Stručnjaci smatraju da vrijednosti HDL-kolesterola niže, a triglicerida više od navedenog dovode do povećanog rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti, ali njihove preporučene vrijednosti ne smatraju se i tako strogim ciljem terapije kao što to vrijedi za ukupni i LDL-kolesterol.

Liječenje (hiperlipidemije) – Povišenog kolesterola u krvi

Hiperlipidemije najčešće liječimo preporučenom dijetom, odnosno usklađenom svakodnevnom prehranom, a često i kombinacijom propisanih lijekova.

Dijeta kod povišenog kolesterola

Odmah da napomenemo da je jako važno uz preporučenu ishranu raditi i dnevne vježbe. Fizičke aktivnosti mogu biti i manjeg intenziteta, ali je preporučljivo da uradite svaki dan barem 30 minuta aktivnih vježbi.

Kontrola tjelesne težine se podrazumijeva, kao i prestanak pušenja.

Kako ste mogli i sami do sada zaključiti, kod liječenja povišenog kolesterola u krvi jako je važno provoditi dijetu, uz umjerene fizičke aktivnosti.

Unos hrane i energije treba biti dobro balansiran između tri glavne skupine namirnica (proteina, masti i ugljikohidrata).

Ako imate povišen kolesterol, potrudite se odabrati sljedeće namirnice za svakodnevni jelovnik:

 • integralne žitarice, crni, zobeni ili raženi kruh
 • mliječne proizvode sa 1% mliječne masti, posni (slabomasni) kravlji sir
 • bistre juhe od mesa, povrća ili ribe
 • sve vrste bijele i plave ribe
 • pileće i pureće meso bez kože, kuhana nemasna govedina i junetina
 • maslinovo ulje (eventualno suncokretovo ulje)
 • sve vrste kuhanog ili sirovog povrća
 • sirovo voće i konzervirano, ali da nije zašećereno
 • voćni i suhi kolači s malo masnoća
 • prirodni voćni sokovi, voda, čaj

Trebate izbjegavati sljedeće namirnice:

 • bijeli kruh i peciva, lisnata tijesta
 • punomasna mlijeka i mliječne proizvode (vrhnje, sir i slične proizvode)
 • guste i krem juhe
 • ikru, kavijar, hobotnice, lignje i rakove
 • sva vidljivo masna mesa osobito svinjsko te suhe prerađevine svinjskog mesa
 • maslac, svinjsku mast, tvrdi margarin
 • prženo povrće (pomfrit i čips)
 • kokosov orah
 • kolače s maslacem i margarinom , kolače s kremama od čokolade
 • začine poput majoneze

Ako osoba ima povišenu razinu triglicerida, prehrana treba da bude u optimalnom omjeru mononezasićenih (preporučuju se) i zasićenih masnih kiselina (ne preporučuju se).

U tu svrhu za sniženje razine triglicerida korisno je uzimanje omega-3-masnih kiselina, koje su izvor nezasićenih masnih kiselina morskog porijekla.

U svakom slučaju, pazite na prehranu i na svoje zdravlje. Fizička aktivnost je uvijek preporučljiva, u mjeri u kojoj možete podnijeti. Ne trebate se previše opteretiti, ali svakako gledajte tijekom dana, redovno, uraditi neku rutinu vježbanja.

Sačuvajte zdravlje, i neka vam je razina kolesterola u granicama normale. Na donjim poveznicama možete pročitati još na temu kolesterola, saznati koji su dobri prirodni lijekovi za kolesterol i trigliceride u krvi. Nema potrebe odmah na prvu posegnuti za lijekovima.

[mks_col]

[mks_one_third]Glog čuva srce i krvne žile[/mks_one_third]

[mks_one_third]Cikla je dobra za jaku krvnu sliku bez kolesterola[/mks_one_third]

[mks_one_third]Prirodni lijek za povišeni kolesterol[/mks_one_third]

[/mks_col]

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...