Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Urinarne infekcije – Odlazak u toalet kao noćna mora

Urinarne infekcije po učestalosti su odmah poslije respiratornih, koje su najzastupljenije. Tri puta češće probleme s mokraćnim mjehurom imaju žene, ali ni muškarci i djeca nisu imuni.

Glavni simptomi su učestalo i bolno mokrenje, kao i osjećaj da je mjehur konstantno pun.

Urinarne infekcije nastaju tako što bakterije prevagnu u odnosu na obrambene mogućnosti organizma. Kako se mnoge osobe samoinicijativno liječe, često se nakon kratkog vremenskog razdoblja infekcija ponovno javlja.

Mnogi kada osjete neko peckanje ili malo otežano mokre, prvo odu u ljekarnu i traže neki antibiotik, bez konzultiranja s liječnikom. Tada se može dogoditi da ove osobe postanu otporne na određeni antibiotik, što dodatno otežava liječenje, a infekcija se bez potrebe zakomplicira.

Simptomi po kojima se prepoznaju urinarne infekcije

Simptomi urinarnih infekcija mogu biti jedva primjetni, ali i vrlo jaki i neugodni. Osim bolnog i otežanog, javlja se i nemogućnost mokrenja, groznica i povišena tjelesna temperatura, koja nije viša od 38 stupnjeva. U početku oboljenja javlja se peckanje, a potom tlak pri mokrenju. Kasnije se može javiti jači bol, a urin dobiva jak i neugodan miris, postaje mutan, u nekim slučajevima čak može sadržavati i krv.

Uzročnici problema sa urinarnim traktom

Najčešći uzročnici urinarnih infekcija, u preko 80% slučajeva, jesu bakterije koje se normalno nalaze u debelom crijevu, takozvane gram-negativne bakterije. Među njima je najčešća Escherichia coli. Ove bakterije dolaze u prostor oko izvodnog kanala iz mjehura, pa ako su stvoreni određeni uvjeti kao što su pad imuniteta, masaža kanala tijekom spolnog odnosa, primjena lokalnih kontracepcijskih sredstava, vaginalne dijafragme, genitalne infekcije i sl., bakterije prodiru u mokraćni sustav, razmnožavaju se i šire.

Međutim, svaki prodor mikroorganizama ne znači i obaveznu infekciju mokraćnih puteva. Da li će se ispoljiti znaci infekcije ovisi o nizu faktora, a prije svega o sposobnosti mikroorganizama da izazovu zapaljenje, od općeg stanja organizma, kao i od čimbenika koji povećavaju osjetljivost mokraćnih puteva ka infekciji. Zato ove čimbenike treba pri svakoj infekciji što prije otkriti, a pogotovu ako su one učestale. U suprotnom će terapija biti bezuspješna.

Vrlo važnu ulogu u nastanku infekcija mokraćnog mjehura, posebno kod mladih žena, ima seksualni odnos i to je često povezano s cistitisom. Tijekom seksualnog čina masira se zid mokraćnog kanala čime se olakšava prodor mikroorganizama u sam kanal. Lokalna kontracepcijska sredstva remete normalnu floru vagine, čime se povećava rizik od nastanka infekcije.

Infekcije se mogu pojaviti i kod djece

Na žalost, ni djeca, pa čak ni male bebe, nisu imune na infekcije urinarnog trakta. One mogu i da se vrate i tada je riječ o abnormalnom urinarnom sustavu. Prve simptome ćete primijetiti ukoliko vaša beba ne napreduje kako treba, ili čak počne i gubiti tjelesnu težinu. Tada se i svi ostali razvojni faktori zaustavljaju.

Kada se isključe infekcije dišnih organa, kod novorođenčadi se obično konstatira urinarna infekcija. Osim gubitka težine, javlja se i slabost, rijetko i povećana tjelesna temperatura, što otežava dijagnozu. Kod djece do dvije godine problem predstavljaju i teško uočljivi simptomi, dok je kod starije djece daleko lakše ustanoviti urinarnu infekciju.

Liječenje urinarnih infekcija

Prije početka liječenja neophodno je uraditi analize mokraće. Na temelju rezultata urina i urinokulture liječnik određuje antibiotsku terapiju. Pravilno liječenje infekcija koje se vraćaju podrazumijeva potpuno uništavanje bakterija iz mokraćnih puteva, što dovodi do ozdravljenja. Ako su u pitanju komplicirane, dugotrajne infekcije, primjenjuju se i ultrazvučne, radiografske i ostale dijagnostičko-terapijske metode.

Par savjeta za preventivu

Preventiva je najvažnija, a da bi se pravilno primjenjivala, potrebno je poštivati sljedeća pravila:

Nakon mokrenja blago obrišite regiju od naprijed prema nazad. Tako ćete spriječiti širenje bakterija iz rektuma prema vagini.

Ne koristite toalet papir u boji. Pjene za kupanje, parfimirani sapuni, tekućine za ispiranje, higijenski dezodoransi, mirisni tamponi i ulošci mogu dovesti do iritacije kože i sluznice, čime se smanjuje prirodna obrana od infekcija.

Ne odlažite odlazak u toalet duže vrijeme.

Mokrite prije i poslije seksualnog odnosa.

Tijekom menstruacije mijenjajte uložak ili tampon najmanje dva puta dnevno.

Nosite pamučno rublje, izbjegavajte tijesnu odjeću, posebno hlače i bodije. Najlon rublje izbacite iz upotrebe.

Ne koristite jake deterdžente i sapune za pranje rublja.

Izbjegavajte dugotrajne fizičke aktivnosti, poput vožnje bicikla i motocikla ili jahanja, jer mogu doprinijeti infekciji.

Dnevno pijte 6-8 čaša vode ili druge tekućine. Za dezinfekciju urinarnih puteva preporučuje se povremeno konzumiranje čaja od brusnice, soka od peršina ili uve.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...