Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Upozorenje stručnjaka – Nemojte ni slučajno jesti salatu iz vrećice!

Očekivali biste od salate koja je zapakirana kao spremna za jelo da je stvarno može odmah i jesti. No to nije tako. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da su upravo te salate odležale neko vrijeme u kloru i da bi ih prije konzumiranja trebalo temeljito oprati.

Prije nego posegnete za tanjurom, znajte da je ta salata stajala u spremniku s osam sati starom vodom iz pipe, u kojoj su nezdrave količine klora.

Joanna Blythman objavila je u svojoj novoj knjizi alarm zbog kojeg će se mnogi u prehrambenoj industriji pošteno razbuditi, budući da autorica razotkriva i što podaci na etiketama zaista znače.

Ona tako navodi da je najsigurniji način konzumiranja salate taj da ili ponovno operete onu zapakiranu, ili da kupite ne pripravljenu i sami je operete, list po list. Pripravljene salate često se peru u tekućini koja sadrži i voćne kiseline u puderastom ili tekućem izdanju, kako bi se spriječio razvoj bakterija, dok se klor dodaje u vodu kako bi se ubili svi mikrobi. To istodobno smanjuje hranjivu vrijednost same salate, a zbog koje je vjerojatno i jedete.

U svojoj knjizi Blythman navodi tajne sastojke koji se koriste u prehrambenoj industriji, a koji često uopće nisu navedeni na deklaraciji. Mnogi od njih su dio napretka tehnologije, ali se isto tako znaju koristiti kao zamjena za prave sastojke, kako bi krajnji proizvod bio jeftiniji. Ona spominje tako enzime koji bi trebali imati okus maslaca, kao i citrusnu kiselinu koja se koristi za bojanje voća i povrća, kako bi izgledali svježije.

Uz to, znaju se dodavati vitamini u prerađenu hranu, kao što je primjerice umjetni vitamin C – dobivenom fermentacijom genetski modificiranog kukuruza, te vitamin E koji potječe iz benzina.

Inače, podsjetimo da su još 2007. godine zdravstveni stručnjaci upozoravali da se konzumiranjem gotove hrane, kao što su salate, možete zaraziti salmonelom i Escherichia coli bakterijom, prenosi magazin.net.hr .

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...