Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Upoznajte malo bolje biljku bagrem

Bagrem je na našim prostorima jako spominjana biljka, no ipak rijetki su upoznati sa njom na pravi način. Naime, riječ je o ljekovitoj biljci koja se koristi za liječenje i uklanjanje mnogih tegoba.

Pored toga što je biljka ljekovita kada se direktno koristi, bagrem je i jako medonosan a med od cvjetova bagrema je jako cijenjen svugdje u svijetu.

Također, za bagremov med se smatra da ima ljekovita svojstva.

Da vas upoznamo sa bagremom. Naime, bagrem je porijeklom iz Kanade, no kod nas se jako često uzgaja. Drvo bagrema visoko je oko 20 metara, a u mjesecu svibnju se drvo ukrasi prelijepim bagremovim cvjetovima. U narodu se upotrebljava cvijet, rjeđe list (Robiniae pseudacaciae flos et folium). Ako želite brati bagremov cvijet tada trebate znati da se on treba ubrati neposredno prije otvaranja, a list još dok je mlad.

Bagrem ima izrazite i uočljive cvjetove koji rastu u grozdovima i izlučuju puno nektara. Jako su ukusni i jestivi sveži cvjetovi, a mogu se jesti i kao specijalitet na način da se cvjetovi prže prethodno uvaljani u tijesto za palačinke. Plod bagrema je plosnata do 11 cm duga mahuna sa 4-10 sjemenki bubrežasta oblika. U narodnoj medicini poznat je čaj od osušenih cvjetova bagrema, koji uz to što je ukusan, djeluje ljekovito kod prehlade i kašlja. U svježim mahunama i u sjemenkama nalazimo mnogo bjelančevina, ugljikohidrata i masnoće. Mahune bagrema mogu se sušenjem konzervirati i upotrebljavati kao povrće. Kuhano sjemenje bagrema može da zamjeni grah, a prženo da posluži kao zamjena za kavu.

Bagrem je danas raširen po cijeloj Europi, a nalazi se i u svijetlim prozračnim šumama kao samonikla biljka.

Ljekoviti dio bagrema je cvijet, dok koru drveta treba izbjegavati jer je jako otrovna.

Ljekovito djelovanje cvijeta bagrema: Cvijet se upotrebljava u obliku čaja, za lakše iskašljavanje i protiv nazeba. List bagrema izaziva jače lučenje žuči.

Čaj od bagrema koji liječi prehlade i kašalj priprema se tako što se žličica suhi cvjetova bagrema prelije sa dva decilitra ključale vode. Poklopi se i ostavi da odstoji pola sata, a zatim se procijedi i pije jedna do tri šalice dnevno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...