Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Treba vam poticaja da jedete krastavce? Evo i više od jednog, pa navalite…

Ako ste jedan od onih koji znaju da je krastavac dobar, ali iz nekog razloga ga ne jedu dovoljno, donosimo par dobrih razloga da preokrenete tu naviku.

Često ih nazivaju i super-namirnicom, jer su fantastični za zdravlje čovjeka općenito.

Krastavac je jako dobro povrće, zdravo i osvježavajuće, a u nastavku ćemo spomenuti tek neke činjenice u vezi tog ploda. Zapamtite, jako je zdrav i prava je šteta ako ga ne jedete redovno, pogotovo kada je sezona. Nakon što pročitate koliko je zdrav, vjerujemo da ćete ga jesti često i uživati u neutralnom i osvježavajućem okusu krastavca.

Ukoliko vam nije bio na listi omiljenih povrtnih namirnica, vrijeme je da ponovo razmislite o takvoj odluci, i da ih svrstate na vaš jelovnik. Saznajte zašto bi baš krastavac trebao biti jedna od vaših najomiljenijih vrsta povrća.

Krastavac odlično hidratizira naš organizam. Ukoliko ne pijete dovoljne količine vode, jedite svježe krastavce! Naime, u njihov sastav ulazi 90% posto vode i veoma malo kalorija. Dvije muhe jednim udarcem, rekli bi smo!

Krastavac ima osvježavajuće djelovanje. Konzumiranje krastavca pomaže kod žgaravice. Također, u slučajevima opekotina od sunca, nanesite krastavac na zahvaćeno područje i odmah ćete se osjećati bolje.

Krastavac je povrće koje super učinkovito eliminira toksine. Voda koja ulazi u sastav krastavca pomaže i kod eliminiranja toksina iz organizma. Redovno konzumiranje pomaže i kod rastvaranja kamena u bubregu.

Dnevna doza vitamina sadržana je u krastavcu. Krastavac sadrži najveću količinu vitamina koja je organizmu potrebna u toku dana. On sadrži vitamine A, B i C koji poboljšavaju imunitet i daju vam energiju.

Dnevna doza minerala u krastavcu dostatna je za zdravlje naše kože. Krastavac je izrazito bogat mineralima, kao što su magnezij, kalij i silicij. Svi navedeni minerali odgovorni su za zdravlje kože.

Krastavac pomaže kod probave i mršavljenja. Zbog visokog sadržaja vode i niskog sadržaja kalorija, idealna je namirnica za sve koji se žele osloboditi suvišnih kilograma. Također, njegova dnevna potrošnja odličan je lijek protiv zatvora.

Nanošenje ohlađenih kolutića krastavca na natečene oči može zvučati otrcano, ali ovaj tretman zaista pomaže u smanjenju natečenosti. Naime, za to su zaslužna protuupalna svojstva krastavca.

Krastavac je dobar suborac protiv raka. Poznato je da krastavac sadrži sekoizolaricirezinol, laricirezinol i pinorezinol. Ova tri lignana (kemijska spoja zastupljena u biljkama) povezuju se sa smanjenim rizikom od nekoliko tipova raka, uključujući rak jajnika, dojke, materice i prostate.

>> Još o krastavcima pročitajte u ovom članku

Krastavac ubrzava rast kose i noktiju. Mineral silicij, kojeg krastavac sadrži u izobilju, čini vašu kosu i nokte sjajnijima i jačima. Također, sumpor i silicij, koje krastavac sadrži, stimuliraju rast kose.

Ovo čudesno povrće poboljšava zdravlje zglobova. Obzirom da je bogat izvor silicija, krastavac poboljšava zdravlje zglobova jačanjem vezivnog tkiva. Kada se pomiješa sa svježim sokom od mrkve, krastavac može ublažiti bol koja nastaje uslijed gihta i artritisa, snižavanjem razine mokraćne kiseline u organizmu.

Krastavac je odličan protiv mamurluka. Kako biste spriječili jutarnju glavobolju ili mamurluk, pojedite par kolutića krastavca prije spavanja. Krastavac sadrži dovoljne količine B vitamina, elektrolita i šećera koji su odlična zamjena za mnogobrojne hranjive materije, istovremeno smanjujući ozbiljnost i intenzitet glavobolje i mamurluka.

Odličan je za zdravlje bubrega. Krastavac smanjuje razinu mokraćne kiseline u organizmu te na taj način održava zdravlje bubrega na optimalnoj razini.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...