Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Surutka kao lijek za kolesterol

sirutka, whey

Surutka je pravi eliksir zdravlja, bogata je proteinima, vitaminima i mineralima te je nezaobilazna u ishrani sportaša i u detoks dijetama. Surutka istovremeno jača kosti i čisti organizam.

Osobe koje imaju povišen kolesterol prvo bi trebali promijeniti životne odnosno prehrambene navike. Ako se nakon promjene prehrane kolesterol ne snizi tada se liječenje nastavlja s lijekovima. Najčešće se primjenjuje statin, ali je i tada uz lijekove potrebno prilagoditi prehranu.

Surutka je odličan lijek za snižavanje kolesterola u krvi. Surutka se dobiva prilikom pripreme sira, sadrži natrij, kalij, fosfor, cink, magnezij, bakar, kobalt, molibden, mangan te obilje vitamina osobito vitamini B2 i B12, bjelančevina i sve neophodne esencijalne aminokiseline potrebne organizmu. Istraživanje provedeno na Washington Univerzitetu je pokazalo da redovna konzumacija ovog napitka snižava arterijski pritisak kod osoba koje boluju od hipertenzije, smanjujući ujedno i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Proteini koje surutka sadrži su vrlo djelotvorni kod smanjenog apetita, pogotovo kod starijih osoba. Također čiste organizam od kolesterola, daju energiju i podižu imunitet, a imaju sposobnost i da spriječe osteoporozu kod starijih osoba. Proteini potpomažu regeneraciju jetre, izvrsna su hrana za bebe te se može koristiti umjesto vode.

Surutka je vrlo značajna u ishrani trudnica, zato jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Proteini koje ovaj napitak sadrži su specifični i po tome što se direktno prerađuju u mišićnom tkivu te na taj način omogućavaju brzi oporavak mišića nakon treninga sportaša, a sve druge proteine prerađuje jetra.

Surutka je bogata proteinima, vitaminima kao što su B2, B6, B12, C, K, aminokiselinama, enzimima, mineralima kao što su kalcij, fosfor, kalij, magnezij koji sprečavaju demineralizaciju organa i kostiju kao i drugih neophodnih materijala važnih za zdravlje i razvoj živih bića. Naime minerali održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, infarkt i moždani udar. Proteini također sprečavaju osteoporozu, reguliraju kolesterol u krvi, zaustavljaju djelovanje zubnog plaka, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i kao najvažnije regeneriraju jetru.

Treba napomenuti da je jetra najveća žlijezda u našem organizmu i jedini je unutrašnji organ koji ima sposobnost regeneracije. O jetri treba ozbiljno brinuti tijekom cijelog života jer su bolesti jetre česti uzročnici smrti. Jetra svakodnevno obavlja veoma brojne, složene i bitne funkcije u našem organizmu kako bi nas održala zdravima. Ona ima ključnu ulogu u preradi hrane koju jedemo te u procesu detoksikacije, štiti nas od štetnog utjecaja brojnih toksina kojima je izložen naš organizam.

Lijekove koje često uzimamo opterećuju jetru jer su strane i neprirodne materije za organizam stoga se preporučuje uzimanje surutke ukoliko uzimamo neke lijekove.

Ako regeneriramo jetru uz pomoć surutke potrebno je dužem vremenskom periodu svakodnevno piti surutku (od 0.5 do 1L). Treba napomenuti da za vrijeme regeneracije jetre surutkom treba izbjegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i bilo koje druge otrove i materije koje mogu oštetiti jetru. Kako bi se postiglo što bolje i brže izlječenje preporučuje se istovremeno u ishrani upotrebljavati i mladi sir. Najbolje je jesti sir ujutro za doručak na prazan stomak.

Surutka se također preporuča ako želite znati kako smršaviti jer surutkini proteini pospješuju mršavljenje i utječu na povećanje mišićne mase. Uz to daju osjećaj sitosti jer povećavaju nivo hormona koji smanjuje apetit.

Recept za surutku

Za recept vam je potrebno 2 litre mlijeka i sok od jednog limuna. Surutku pripremite tako da stavite mlijeko na vatru da prokuha i dok je još vruće dodate limunov sok te ostavite smjesu da se ohladi. Tako ohlađenu tekućinu prelijte u boce i spremite u frižider. Talog koji se stvori u bocama možete koristiti za pripremu jela poput pita.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...