Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Što su točno afte i kako ih liječimo? Saznajte nešto o ovoj bolesti i načinu liječenja prirodnim lijekovima

Medicina tu pojavu stručno naziva ‘rekurentni aftozni stomatitis’, a mi ih poznajemo kao afte. To je bolest koju karakterizira opetovano pojavljivanje ulceracija ograničenih na sluznicu usne šupljine u bolesnika bez drugih znakova bolesti.

Afte se javljaju kod otprilike 20% opće populacije ljudi, no treba napomenuti da su češća pojava kod žena. Uzrok nastanka afti nije poznat, a prema kliničkim oblicima, RAS dijelimo u 3 oblika, a to su: male afte, velike afte i herpetiformne afte.

Afte nastaju djelovanjem nekoliko čimbenika, od kojih su najvažniji naslijeđe, alergije i bolesti imunološkog i krvožilnog sustava. Pacijenti s aftama mogu imat snižene vrijednosti željeza, vitamina B12,  folne kiseline, alergiju na hranu, Chronovu bolest, celijakiju, ulcerozni kolitis i autoimune poremećaje.

Minorne afte su najčešći oblik aftoznog stomatitisa, veličine do 1 cm u promjeru. Često započinju osjećajem pečenja na sluznici obraza ili usana nakon čega uslijedi stvaranje ulceracija na crvenkastoj podlozi. Broj afti varira od jedne do nekoliko i pojavljuju se više puta godišnje. Traju 10-14 dana i cijele bez ožiljka.

Velike afte su veće od 1 cm u promjeru, dulje traju (i do nekoliko tjedana), bolne su i zacjeljuju s ožiljcima. Često se nalaze na nepčanim lukovima, jeziku, labijalnoj sluznici i sluznici obraza. Prisutni su i povećani limfni čvorovi.

Herpetiformne afte su multiple, jako bolne ulceracije, promjera 1-2 mm. Mogu se pojaviti bilo gdje na sluznici, ali najčešće nastaju na prednjem dijelu jezika, rubovima jezika i sluznici usana.

Kako liječiti afte? Prirodnim putem, bez potrebe za odlaskom kod liječnika…

Pročitajte savjete za uspješno liječenje afti kod kuće, prirodnim putem bez odlaska liječniku. Prirodni lijekovi pokazali su se uspješnima u liječenju ove neugodne pojave.

Liječenje afti je proces koji traje, pa je potrebna i disciplina. Važno je nadoknaditi željezo, vitamin B12, folnu kiselinu te popraviti krvnu sliku i imunitet općenito. Simptomatsko liječenje uključuje topikalnu primjenu kortikosteroida (otopine, masti, orabaza). Preporučuju se lijekovi za imunostimulaciju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...