Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Sok od paradajza: Naučite napraviti domaći sok od rajčice

sok od rajčice
Sok od rajčice

Zatrpani ste svježim rajčicama? Nemojte dopustiti da propadnu! Naučite napraviti prirodni sok od rajčica. Sok od rajčice lako se priprema, i jako je zdrav.

Umjesto da vam rajčice (paradajz) propadnu, pretvorite ih u domaći sok od rajčice koji možete zamrznuti ili konzervirati. Tako ćete biti potpuno spremni kada stigne sezona finih juhica ili kad god želite popiti piće na bazi rajčice poput Bloody Mary.

Sastojci za sok od rajčice (paradajza)

Rajčice su glavni sastojak soka od rajčice i to je sve što vam je potrebno za bazu. Međutim, vidjet ćete da će sok imati finiji okus ako ga začinite sa malo soli i crnog papra.

Prirodni sok od rajčica

Možete dodati i razne druge začine. Razmislite o dodavanju malo paprike, češnjaka u prahu, soli sa celerom ili bilo čega na vašoj polici sa začinima, za što vam se čini da bi se moglo dobro uklopiti.

Ako želite malo začinjeniji sok, koristite kajenski papar, čili ili nekoliko kapi ljutog umaka. To je toliko jednostavno, a potpuno savršeno rješenje.

Naravno, nemojte pretjerivati. Uvijek možete dodatno začiniti  sok pri korištenju.

Priprema soka

Staromodni način izrade soka od rajčice iznimno je lagan i nema potrebe za sokovnikom. U pitanju je jednostavan proces pomoću kojeg ćete dobiti staklenke savršeno očuvanog soka od rajčice.

Potrebno je dobro oprati rajčice, a zatim ukloniti jezgru, korijen peteljke i sva oštećena mjesta na rajčicama. Nakon toga treba izrezati rajčice u četvrtine i staviti  ih u lonac. Nakon toga uključite plamen i pirjajte 30 minuta, ili dok rajčice potpuno ne omekane.

Protisnite rajčice kroz mlin za hranu, sito ili popularnu „pasirku za rajčice“ kako biste potpuno odvojili sok od komadića rajčice. Vratite sok na štednjak i dodajte sve začine koje ste izabrali i koji odgovaraju vašem ukusu.

Dovedite sok do vrenja kako biste povezali arome unutar soka i dali im iznimnu notu.

Sok od rajčice: Konzerviranje

Ako ste se odlučili za konzerviranje soka, sterilizirajte staklenke. Izlijte sok u staklenke dok su još vruće i ostavite 1 cm prostora na vrhu. Obrišite rubove i navoje staklenih posuda i zatvorite ih poklopcima. Stavite staklenke u vodenu kupku.

Dovoljno je 10 minuta za okrugle i 15 minuta za četvrtaste staklenke i one će biti konzervirane.

Uklonite posude iz kupke i dopustite im da se ohlade na pultu preko noći. Ujutro provjerite jesu li sve staklenke dobro zatvorene i ponovno vakumirajte one koje nisu.

Zamrzavanje soka od rajčice

Konzerviranje je najbolji način za očuvanje hrane, ali sok od rajčice možete i zamrznuti. Nakon što se sok ohladi, jednostavno ga ulijte u posude za zamrzavanje. Pazite da ostavite najmanje jedan centimetar prostora jer će se sok proširiti dok se zamrzava. Označite spremnike i pohranite ih u zamrzivač. Sok od rajčice može trajati i do jedne godine.

Ako želite manja pakiranja, zamrznite sok u posudama za pravljenje kockica leda. Jednom kad su kocke potpuno zamrznute, prenesite ih u plastičnu vrećicu koja je sigurna i pohranite je u zamrzivač. To će vam omogućiti da uklonite samo kocke koje trebate i izbjegnete odmrzavanje cijelog spremnika. Vreća također može biti jednostavnija za pohranu ako imate ograničeni prostor za zamrzavanje.

Alternative
Ako ste ograničeni vremenom, postoje i neke alternativne metode.
Možete koristiti i neki dobar sokovnik. Obavezno provjerite upute proizvođača jer neki modeli nisu dizajnirani za određeno voće i povrće.
Također, morat ćete pripremiti rajčicu uklanjanjem jezgre.
Nemate sokovnik? Postoji nekoliko zamjenskih sokova od rajčice koje možete odabrati kao opciju. Jednostavne stvari poput paste ili umaka od rajčice su najjednostavnije opcije.
Također možete koristiti svoj procesor za hranu kako biste stvorili pire pa da možete  istisnuti sok na sličan način kao i u gore navedenom postupku.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...