Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Simptomi raka koje jako često ignoriramo

Ovo su neki simptomi raka koje često ignoriramo ili ih uopće ne doživljavamo kao mogući pokazatelj na neku tešku bolest kao što je rak.

Naime, jako veliki broj ljudi zanemaruje rane znakove raka.

To znači da je rijetka pojava da se netko potuži na simptome, a još je rjeđe da osoba sa simptomima ode po liječnički savjet ili detaljni pregled kod liječnika. Tek kad stvar postane smrtno ozbiljna odlučujemo se zatražiti pomoć. Ovim putem apeliramo i dajemo vam iskreni savjet da, ukoliko prepoznate neke dole spomenute simptome, odete liječniku i zatražite pomoć na vrijeme.

Rutinski testovi poput papa-testa i kolonoskopije su vrlo važni za ranu prevenciju raka, no da biste prepoznali bolest na vrijeme obratite pažnju na simptome koje možete i sami uočiti.

Važno je ne zanemarivati neuobičajene, nove i neobjašnjive simptome. Iako i njih mogu uzrokovati manje opasne bolesti, ukoliko potraju, vrijedi provjeriti stanje kod liječnika. Ne želite se pridružiti oboljelima od raka koji su kod liječnika došli u uznapredovanoj fazi bolesti, kada su izgledi za izlječenje mali.

Poteškoće s disanjem mogu biti znak teške bolesti – Jedan od prvih znakova raka pluća, kojeg se oboljeli sjete kasnije, je gubitak daha. ‘Nisam mogla ni prošetati preko dvorišta bez da se zadišem. Mislila sam da imam astmu, ali kako to da je nisam imala ranije?’, prisjeća se jedna pacijentica.

Rak štitnjače također može uzrokovati probleme s disanjem, ukoliko kvržica ili tumor pritišću dušnik. Bilo kakvi problemi s disanjem koji potraju razlog su za posjet liječniku.

Problemi s gutanjem i promuklost – Problemi s gutanjem povezuju se s pojavom raka jednjaka i grkljana, a to je nekad i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osjećaj da vam nešto pritišće grkljan može biti rani znak raka štitnjače. Na isto može ukazivati i osjećaj da je nešto zapelo u dušniku.

Učestala temperatura i infekcije – Ovo može biti znak leukemije, rak krvnih stanica koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž proizvodi abnormalne bijele stanice pa se tijelo više ne može boriti s infekcijama. Liječnici često dijagnosticiraju leukemiju tek nakon što se pacijent opetovano žali na temperaturu, bol i simptome slične gripi koji traju duže vrijeme.

Želučani problemi mogu ukazati na podmuklu bolest – Ma kako benigno zvučalo, ali bol u trbuhu nekima je spasila život jer su ih liječnici na vrijeme poslali na ultrazvuk i otkrili da imaju tumor jetre. Grčevi u želucu ili često problemi sa želucem mogu ukazivati i na rak crijeva. Mnogi oboljeli od raka crijeva rekli su da su njihovi liječnici isprva mislili da boluju od čira.

Slabost i umor – ‘Neprestano sam imala potrebu sjesti, a jednu večer sam bila preumorna da se odvezem kući,’ rekla je jedna žena opisujući umor uz pomoć kojeg je otkrila da boluje od leukemije. Općenita slabost i umor, simptomi su raznih oblika tumora, pa je važno uočiti i druge simptome. U svakom slučaju, ako se bez ikakvog razloga osjećate umorno, a duže spavanje ne pomaže da umor prestane, razgovarajte s liječnikom.

Neobjašnjiv gubitak težine svakako treba ispitati – Uočite li da kilogrami nestaju, a vi niste promijenili način prehrane ili tjelovježbe, morate se zapitati zašto se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora probavnog trakta. Ukazuje i na rak koji se proširio na jetra, jer utječe na apetit i sposobnost tijela da uklanja nečistoće.

Pisali smo prije da su nokti ogledalo našeg zdravstvenog stanja – Promjene na noktima treba shvatiti ozbiljno – Neobjašnjive promjene na noktima mogu ukazivati na razne oblike tumora. Smeđa ili crna crta ili točka ispod nokta može ukazivati na rak kože. Nova pojava zakrivljenih noktiju (rastu prema dole nakon vrhova prstiju) može ukazivati na rak pluća. Blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati da jetra ne funkcionira kako bi trebala, ponekad ukazuje na rak jetre.

Kronična ‘želučana kiselina’, te osjećaj sitosti nakon manjeg obroka – Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem dijelu abdomena koji podsjeća na žgaravicu. Pogoršava se ako jedete. Zbunjuje što simptom nestaje nakon uzimanja sredstava protiv žgaravice, što vas navodi na krivi zaključak da je riječ o manjem problemu. Ukoliko imate česte napade želučane kiseline i bol u trbuhu te osjećaj sitosti nakon manjih obroka, posjetite liječnika.

Kronična žgaravica – Ako ste pojeli veliku pizzu, žgaravica je moguća reakcija želuca, ali ako se žgaravica javlja učestalo ili vas prati neprestana mala bol u prsima nakon što ste jeli, nazovite liječnika i tražite test za rak jednjaka.

Problemi sa crijevima – Zatvor, proljev ili neka druga promjena stolice može ukazivati na rak. Ukoliko potraje duže od par dana, a nema očitog razloga (nemate ni gripu, niti ste se otrovali hranom) vrijeme je za brigu. Oboljeli od raka debelog crijeva često kažu da su uočili češću stolicu te osjećaj da nisu u potpunosti ispraznili crijeva. Jedan od prvih znakova raka gušterače je masna stolica, koja je učestala, veća, bljeđa i ima neugodniji miris nego je normalno. To je znak da vam tijelo ne apsorbira hranu normalno. Ukažite na ovo liječniku.

Simptomi raka koje žene najčešće ignoriraju:

Crvene, bolne i natečene dojke

Promjene na bradavicama dojki (ljuštenje, uvlačenje ili izvrtanje)

Naticanje ili abnormalna tjelesna težina (može ukazivati na rak jajnika)

Osjećaj sitosti i gubitak apetita

Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između menstruacije (može ukazivati na rak maternice)

Simptomi raka koje muškarci najčešće ignoriraju:

Problemi s erekcijom (mogući znak raka prostate)

Bol i osjećaj težine u slabinama, bokovima, bedrima ili trbuhu (jedan od znakova raka prostate je upravo neprestana bol u ovom području)

Oticanje testisa ili kvržice (mogući znak raka testisa, uglavnom je bezbolno)

Ljuskava ili bolna bradavica ili iscjedak iz nje ( i muškarci mogu imati rak dojke)

Poteškoća s uriniranjem ili neke promjene (rak prostate)

Izvor: Net.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...