Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Sezona je kivija – Zašto je tako dobar?

Kažu da samo dva kivija dnevno mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, moždanog udara i raka.

Činjenica je kako prema količini prirodnih vlakana kivi iza sebe ostavlja jabuku, prema količini vitamina C naranču, a u kategoriji voća bogatog kalijem kivi samouvjereno prestiže čak i kalijem bogatu bananu!

Jedite kivi jer mu je sada sezona. Ne dopustite da propadne, a evo za što je sve dobra ova ukusna voćka. Naime, konzumiranjem tek 2 kivija na dan tijekom sezone, čuvate svoje zdravlje jer on pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava. Kivi će spriječiti moždani udar, obolijevanje od raka i mnogih bolesti dišnih organa. Ovo voće smeđe boje, prekriveno dlačicama s ukusnim i sočnim zelenim mesom stručnjaci često preporučuju tijekom zimskih mjeseci jer je riječ o pravoj vitaminskoj bombi, osobito kada je riječ o vitaminu C. Količina vitamina C u kiviju dva puta je veća nego u naranči.

Kao što smo već napomenuli, jedinstvena mješavina fito-nutrijenata, vitamina i minerala u ovom aromatičnom voću moćan je saveznik u borbi protiv bolesti srca, znatno smanjuje rizik od moždanog udara, raka, bolesti dišnih organa, te kao prirodno sredstvo za blago razrjeđivanje krvi djeluje poput „aspirina”, ali bez ikakvih neželjenih nuspojava blagotvorno djelujući na kardiovaskularni sustav i smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka.

Kivi je dobar i zbog toga što smanjuje razinu LDL „lošeg” kolesterola u krvi te snižava krvni tlak.

Rezultati brojnih ispitivanja dokazali su kako kivi, ne samo što smanjuje razinu oksidacijskog stresa i oštećenja DNK, već ujedno i potiče oštećene stanice na regeneraciju.

Kivi je neizbježan sastojak gotovo svih programa prehrane za oboljele od karcinoma, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zacjeljivanja rana.

Prema riječima stručnjaka, jedan do dva kivija dnevno tijekom sezone idealna je količina koja će pomoći imunološkom sustavu organizma da se uspješno suprotstavi naletima virusa i bakterija.

Korisni sastojci iz kivija najbolje će biti iskorišteni ukoliko konzumiramo sveži plod i to odmah ujutro, na prazan želudac.

Kivi u sebi sadrži enzime koji jestivi dio plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trena kada ga rasiječemo ili ogulimo. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko pravite voćnu salatu, sjeckanje kivija ostavite za sami kraj.

Snaga antioksidansa raste sa zrelošću kivija pa je najbolje jesti isključivo dobro sazrele plodove koji su mekani na dodir.

Već smo i prije pisali o kiviju, pa vam preporučujemo da pročitate neki članak na tu temu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...