Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Saznajte koja je hrana prepuna skrivenih šećera

Pisali smo o tome koliko je šećer štetan za naše zdravlje i da ga je dobro izbjegavati. Iskoristite priliku i saznajte u kojim proizvodima se nalazi šećer.

Naučite izbjeći veće količine šećera.

Šećer se mnogo puta krije u namirnicama, pa ga unosimo prekomjerno da toga nismo ni svjesni. Spomenuti ćemo neke namirnice koje u sebi sadrže velike količine šećera. Ako možete smanjite unos takvih namirnica.

Možda mislite da je hrana koju konzumirate zdrava, no danas mnoge namirnice koje kupujemo u dućanima imaju puno skrivenih tvari, ponajprije šećera, a proizvođači ih stavljaju u hranu kako bi poboljšali njezin okus i time natjerali kupce da ju više kupuju, čime oni i više zarađuju.

Proizvođači i trgovci često prikrivaju da se u pojedinim proizvodima nalazi puno šećera, stoga je potrebno biti oprezan kod kupnje određenih vrsta hrane.

Primjerice, proizvod koji često konzumiramo, a koji je u pravilu prepun skrivenog šećera je jogurt s okusom. Kada jedemo takav jogurt zapravo ne shvaćamo da unutra nema puno okusa koji je naveden na etiketi, već da se radi o puno šećera, pa tako neki jogurti s okusom imaju čak 26 grama šećera, što je jednaka količina koja se nalazi u šalici sladoleda. Stoga, kod kupnje takvih jogurta pripazite što piše na etiketi.

Namirnice s malo masnoća isto tako su često prekomjerne šećerom. Naime, proizvođači reklamiraju takve namirnice, no zapravo su masnoću u njima zamijenili šećerom i takva hrana nije zdrava, makar se takvom reklamirala. Samo zato što neki proizvod ima malo masnoće, to nipošto ne znači da je zdrav, nego je potrebno sagledati i količinu drugih tvari, a ukoliko ima puno šećera tada je vrlo loš po zdravlje. Pročitajte etiketu proizvoda prije kupovine.

Sportski napitci i voćni sokovi također su izvor šećera, iako, naravno, reklame upućuju da su jako zdravi. Razmislite dvaput prije nego što nakon treninga posegnete za energetskim pićem, jer samo jedno takvo piće sadrži 5 žličica šećera. Sok od naranče je još gori, sadrži 10 žličica, baš kao i limenka gaziranog pića, stoga nakon treninga je puno bolja voda, ili vlastiti pripravak od svježih i kvalitetnih namirnica.

Proteinski dodaci prehrani također su puni šećera, u pravilu. Suho voće ima vrlo visok udio šećera, jer ako proizvođač doda šećer tada će smanjiti troškove proizvodnje, što njemu ide na ruku, a kupcu ne, jer kupac je htio kupiti suho voće napravljeno na kvalitetan način.

U zobenoj kaši također zna biti puno šećera. Ako ste ljubitelj te namirnice, pazite da kupujete onaj proizvod koji sadrži isključivo zobene pahuljice, a i ne dodatne šećere.

Na žalost, proizvođači hrane danas, kao i sve druge kompanije, nastoje maksimizirati profit preko leđa kupaca, to jest smanjenjem troškova, to uključuje manje zdravih, skupljih tvari, a više onih jeftinijih poput šećera, raznih  umjetnih sladila, bojila, konzervansa i svačeg drugog. Idealno bi bilo prije kupnje pogledati etikete proizvoda, no naravno da to rijetko tko čini.

Danas slijepo vjerujemo brandovima. Ako se neka tvrtka često reklamira, drugi ju hvale, mi je doživljavamo kao vrhunsku kompaniju koja brine o svojim kupcima. No, zapravo, često se zna dogoditi da takve tvrtke moraju ići u smanjenje troškova, a jedan od načina za to je smanjivanje troškove za sirovine, čime ti proizvodi često postaju nezdraviji.

Postoje regulatorne agencije koje kontroliraju sadržaje tvari u prehrambenim proizvodima, no standardi nisu previsoki, pa tako kompanije u svoj proizvod mogu dodati jako puno šećera i umjetnih bojila primjerice.

Profit je jedini cilj kompanija tako da je puno bolje kupovati kod provjerenih proizvođača, na tržnicama, kod ljudi koje znamo i za koje smo sigurni kako nešto proizvode. Hrana koja se nudi u dućanima u glavnini nije najzdravija za ljudski organizam, a ona zdrava je prilično skuplja, no pojedinac za sebe mora odlučiti kakvu će hranu kupovati.

Posebno pripazite na navedene namirnice, primjerice jogurte s okusom i voćne sokove, i radije napravite svoje vlastite takve proizvode kod kuće, od svježih namirnica.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...