Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept: Kako se pravi krema od nevena

krema
Prirodna krema od nevena

Neven je poznata ljekovita biljka iznimnog djelovanja na kožu, protiv vena ili hemoroida. Najbolje je što se krema od nevena može iskoristiti za njegu svih tipova kože.

Ova biljka ima potvrđeno protuupalno djelovanje, zbog čega se krema od nevena često koristi kao prirodno sredstvo koje smiruje nadraženu kožu. U nastavku ćemo napisati recept za izradu kreme od nevena, koja je nešto drugačija nego mast od nevena. Krema je naime nešto laganija i prozračnija po svojoj teksturi u odnosu na mast od nevena.

Poznati su razni preparati od nevena, a kroz povijest se koristio kao prirodni lijek protiv opekotina, ranica na koži i protiv uboda od insekata. Zbog dobrog protuupalnog djelovanja, neven se može koristiti za liječenje raznih kožnih oboljenja i za smirivanje nadražene kože, ili kože koja je oštećena pretjeranim izlaganjem suncu.

Iako se može napraviti i mast od nevena, za razliku od nje, krema se lakše nanosi na kožu i brže se upija. Zbog toga je pogodnija za njegu svih dijelova lica i tijela. Kada sami radite kremu od nevena, da bi bila lakša i brže se upijala, važno je kao bazu koristiti ulje niske razine komedogenosti (začepljenja pora) da bi izbjegli moguću pojavu akni ili prištića.

Prirodna krema od nevena

Recept: Sami napravite kremu od nevena

Krema od nevena dobro će vam doći, i svakako je vrijedi imati doma. Ovaj prirodni lijek je odličan saveznik u liječenju kožnih iritacija, osipa, akni i ekcema. Najbolje od svega je to što vam za izradu ove kreme neće trebati neki teško dobavljivi sastojci. Kremu pravite od nevenovog ulja, te još nekih sastojaka koje možete kupiti u biljnim ljekarnama.

Za kremu će vam trebati:

  • 1 šalica nevenovog ulja
  • 4 čajne žlice pčelinjeg voska
  • eterična ulja po izboru
  • 1 šalica tople destilirane/pročišćene vode
  • Termometar (može dobro doći)
  • posudice ili teglice (ambalaža)

Kada pravite ovu kremu trebate imati na umu da je potrebno pomiješati vodu i ulje – dva sastojka koji se inače ne povezuju. Da bi to pravilno, što je neophodno za dobru kremu, potrebno je pogoditi temperaturu vode i ulja. Najveća razlika između dvije komponente može biti 5-10 Celzijevih stupnjeva. Ako dobro uradite ovaj korak dobit ćete kremu koja je lagana i nježne teksture.

Krenimo sa uputama, pa da napišemo kako se pravi krema od nevena.

U prikladan lonac natočite vodu i stavite na najnižu temperaturu da se lagano zagrije. U vodu u loncu stavite staklenu zdjelicu, pa u zdjelicu stavite ulje i pčelinji vosak. Pustite da se sastojci tope na slaboj vatri.

Kada se ulje i vosak otope izvadite zdjelu iz lonca. Odmah potom u lonac stavite šalicu mlake vode da se zagrije do temperature vode u loncu. Na taj način ćete pogoditi temperaturu vode i ulja koje se prethodno otopilo zajedno sa voskom. Sada vodu dodajete u ulje sa voskom, uzmite mikser i dobro promiješajte. Ako želite koristiti eterična ulja, sada je najbolje vrijeme da ih dodate (tijekom miješanja ručnim mikserom).

Miješanje radite tako da vodu lagano dolijevate u ulje i vosak, a cijelo vrijeme čuvate mikser upaljenim da vrti u ulju. Miksajte na najvećoj brzini da se sastojci što bolje spoje, i da dobijete laganu masu.

Gotovu kremu zatim premjestite u prethodno pripremljene i očišćene posudice (ambalažu).

Zbog korištenja vode, ova krema nema dugi rok trajanja. Najbolje je da kremu čuvate u hladnjaku, da vam traje nekih 30 dana. Kada koristite kremu, važno je uzimati je čistim rukama, nakon čega se odmah treba pospremiti na hladno mjesto.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...