Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Puno razloga za konzumiranje borovnice – Upoznajte slatke i jako zdrave plave bobice

Ove male, a jako zdrave bobice mogu potaknuti vaš mozak, omekšati kožu, pa čak i spriječiti rak. Toliko toga, a još nismo ni započeli priču o borovnici.

Borovnice imaju više antioksidanasa od bilo kojeg drugog svježeg voća ili povrća testiranog do danas. Antioksidansi jačaju imunološki sustav neutralizirajući slobodne radikale. Većina njezinih moći dolazi iz pigmenta koji je odgovoran za plavu boju.

One jako dobro stimulira mozak. Pojedite borovnice i mozak će vam raditi brže i bolje. Jedna studija sugerira da borovnice usporavaju gubitak memorije.

Od borovnica, vaša će koža zablistati u punom sjaju. Napravite masku od mješavine 2 žličice pirea od borovnica, 2 manje šalice smeđeg šećera i 3 žlice limunovog soka. Borovnica će omekšati kožu, limun je posvijetliti, a šećer očistiti od odumrlih stanica.

Jedenjem dvije porcije borovnica dnevno smanjit ćete rizik od degeneracije makule koja dolazi s godinama i koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Pomoću borovnice održavajte srce zdravim. Ako svaki tjedan pojedu pet ili više porcija borovnica, žene će smanjiti rizik od srčanog udara. Sadrže visoke razine spojeva koji pomažu zdravlju arterija.

Borovnica efikasno snižava razinu šećera u krvi. Borovnice imaju niski glikemijski indeks, pa imaju blagotvoran utjecaj na regulaciju šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Konzumiranje pet porcija dnevno kroz dva mjeseca pokazat će značajan napredak u regulaciji šećera.

Dobre su za prevencija raka. Antocijanini koji borovnicama daju karakterističnu boju napadaju rak kojega uzrokuju slobodni radikali te se bore protiv rasta tumorskih stanica. Trebate pojesti samo pola šalice borovnica dnevno.

Za zdravlje mjehura jedite borovnice. Borovnice poput brusnica sadrže spojeve koji čuvaju stjenke mjehura od nakupljanja bakterija i pomažu kod infekcija urinarnog trakta.

Borovnice tope salo oko trbuha. Polifenoli koji se nalaze u borovnicama razgrađuju masnoće na trbuhu i smanjuju rizik od metaboličkog sindroma.

Pomažu kod zatvora. Šalica sirovih borovnica sadrži oko četiri grama vlakana. Topiva vlakna kojih ima u borovnicama mogu apsorbirati 11 do 16 puta vlastite težine u vodi i tako ubrzati rad crijeva.

Borovnice su odlične za zdravlje kostiju. Borovnice imaju velike količine mangana, koji igra veliku ulogu u razvoju kostiju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...