Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Protiv bolova: Gavez je biljka koja jako dobro smanjuje bolove

gavezova mast za koljeno
Foto: Pixabay / Gavezova mast

Znanstvenici su potvrdili da gavez učinkovito može smanjiti bolove. Točnije, krema (mast) od gaveza smanjuje bolove, pa se često koristi kao prirodni lijek protiv bolova. Gavezova mast dobra je za koljeno.

Najčešće se mast od gaveza koristi protiv bolova u leđima, smanjuje bolove u zglobovima i drugim mjestima koja nas znaju boljeti. Tijekom mnogih istraživanja na tu temu utvrđeno je da mast gaveza može smanjiti bolove do čak 95% po intenzitetu, a počinje djelovati već kroz par sati nakon primjene.

Zbog toga što je efikasan protiv bolova, mnoge današnje kreme i gelovi u sebi sadržavaju aktivne spojeve iz ove ljekovite biljke. Gel od gaveza je učinkovit kod bolova koji se pojave tijekom iščašenja zgloba, kod sportskih ozljeda, osteoartritisa koljena i kod drugih sličnih povreda i oboljenja. Ljekovita svojstva gaveza toliko su učinkovita, da olakšanje često dolazi kroz kratko vrijeme, a preparati od ove biljke nekada toliko moćno djeluju da su zabilježeni slučajevi kako mast od gaveza može donijeti olakšanje čak i kod oduzetosti uslijed povrede živaca u kralježnici.

Tinktura od gaveza protiv deformacije palca

Čak ni službena medicina nema lijeka za pojavu deformiranog palca, ali zato tinktura ili liječenje sa masti od gaveza možete ukloniti bolove i u potpunosti izliječiti deformirani palac. Terapija traje dugo, ali trebate biti uporni i rezultat će doći. Gavez je jedina poznata biljka koja liječi i uklanja čukljeve. Deformirani palac je čukalj koji se pojavi na nogama (nožnom palcu). To je oboljenje kosti palca na nogama, kada se kost razvija u pogrešnom smjeru i prsti poprime nepravilan oblik. Sve se to odražava na kretanje osobe, i naravno bolovima koji prate ovu bolest. Liječenje pomoću masti i tinkturom od gaveza može pomoći.

Kao prirodni lijek, gavez se koristi kod: psorijaze, čireva, proširenih vena, deformacije palca (čukljeva), uganuća i iščašenja, reume i artritisa, bolova u leđima, vanjskih i unutarnjih rana, lomova i krvarenja te kod oteklina i ogrebotina.

Recept za tinkturu od gaveza

Naučite kako napraviti tinkturu od gaveza. Sami je možete napraviti i koristiti kao prirodni lijek. U nastavku donosimo recept, pa svakako pokušajte.

Za tinkturu vam je potrebno:

  • 100 g korijena gaveza
  • 700 mL 50-postotnog (ili više postotnog) medicinskog alkohola
  • 1 staklena boca od jedne litre

Priprema tinkture: U bocu natočite alkohol, pa dodajte korijen gaveza. Bocu dobro zatvorite. Polegnite bocu vodoravno, i pustite da stoji na tamnome mjestu 2 tjedna. Svaki treći dan promućkajte sadržaj boce, kako korijen ne bi samo stajao na dnu. Nakon 2 tjedna tinkturu procijedite u tamnu staklenu bocu i čuvajte je na tamnom mjestu kada ju ne koristite.

U slučaju potrebe, tinkturu od gaveza koristite 3 puta dnevno. Umjesto medicinskog alkohola, možete se poslužiti i domaćom rakijom, ali će tinktura u tom slučaju biti neugodnog mirisa i ljepljiva prilikom korištenja. Medicinski alkohol lako je dostupan, pa kupite u apoteci koliko je potrebno.

Preporuka je da kupite medicinski alkohol, jer će tinktura biti mnogo bolja za korištenje. Ako nemate osušeni korijen gaveza, i njega možete kupiti u biljnim ljekarnama ili pojedinim trgovinama zdrave hrane.

Gavez protiv upale vena

Osim što se dobrim pokazao kod upale tetiva, artritisa, uganuća ili iščašenja zglobova, te prijeloma kostiju i slično, gavez je dobar prirodni lijek protiv upale vena. Čak se koristi i kao lijek za hemoroide. Gavezova mast za koljeno i bolove u koljenu pokazala je jako dobre rezultate.

Ako imate problema sa upalom vena, ili proširenim venama koje vas bole, uradite sljedeće. Svježe naribani korijen biljke stavite na bolna područja u obliku obloga. Gavez će pomoći kod svih problema sa venama i cirkulacijom u krvnim žilama. Ukoliko nemate svježeg gaveza pored sebe, koristite tinkturu od gaveza. Opisali smo kako se pravi tinktura, a ovo je još jedan razlog da je i napravite sebi.

Tinktura od gaveza ima moć regeneracije tkiva, a protiv upale vena, ova se tinktura uspješno pokazala i u kombinaciji sa uljem od kantariona. Tinktura gaveza se još bolje može kombinirati sa tinkturom od kantariona, umjesto njegovog ulja.

Moguće nuspojave: Nuspojave mogu nastati zbog štetnog djelovanja alkaloida. Zbog toga se pripravci ljekovitog gaveza ne smiju uzimati oralno. Preparati od gaveza se nikako ne trebaju koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama. Moguće nuspojave uključuju proljev, nadutost i promjene u cirkulaciji. Ljekoviti gavez je hepatotoksičan te je kontraindiciran za osobe s osjetljivom jetrom. Upotreba ljekovitog gaveza kontraindicirana je i u trudnoći i dojenju. Ljekoviti gavez se ne bi smio koristiti dulje od četiri do šest tjedana.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...