Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Prirodni šampon i regenerator

Prirodni šampon

Ovom prilikom ćemo vas upoznati sa tajnama izrade prirodnih šampona i regeneratora za kosu. Naučite kako da sami napravite šampon, ili regenerator. Zaboravite na kupovne šampone, jer jednom kada sami sebi napravite šampon, nećete ih tražiti po trgovinama.

Saznajte što je stvarno potrebno da bi vaša kosa postala sjajna, mekana i istinski zdrava. Potrudite se koristiti vrhunske i kvalitetne sastojke, da bi izradili vrhunski proizvod za njegu kose. Upotrijebite prirodni šampon, i uvjerite se u djelotvornost.

Napisat ćemo recepte za izradu šampona, pa ćemo objasniti kako se koriste ovi šamponi i kome će da pomognu.

Prirodni šampon

Zašto izbjegavati komercijalne šampone?

Prvo trebate znati da e u proizvodnji komercijalnih šampona koristi veliki broj kemikalija i kemijskih spojeva. Samo mali dio tih kemikalija je testiran u potpunosti. To znači da mi zapravo ne znamo koliko šampon dobro/loše utječe na našu kosu, pa i košu te zdravlje općenito. Ako znamo da je osnovna zadaća šampona da očisti kosu od prljavština i masnoća, te činjenicu da komercijalni šamponi to jako dobro čine, onda se zapitamo – pa koje su to kemikalije tako efikasne? Najčešće u komercijalnim šamponima pronalazimo surfaktante, odnosno kemijske spojeve čije se molekule istovremeno vežu s molekulama vode i molekulama raznih masnoća koje pronalazimo u kosi. Kada isperemo kosu, sva prljavština i masnoće odu i kosa postane čista. To zvuči jako dobro, i ne naziremo problem. Trebamo znati da ne koristi svaki šampon istu kemijsku formulu. Da bi se proizvod probio na tržište, i zabilježio dobru prodaju – svaki šampon se posebno obogaćuje raznim aditivima, umjetnim bojama, mirisima, i kemijskim spojevima koji pojačavaju pjenu, i teksturu šampona. Sve su to sintetički elementi, koji nisu dovoljno istraženi, i za koje sumnjamo da imaju svoje negativne učinke na nas kao krajnje korisnike.

Mnogi kemijski spojevi i aditivi u šamponima izazivaju neželjene reakcije, najčešće alergijske, a često se manifestiraju kao iritacija na tjemenu ili vratu (tamo gdje je šampon bio u kontaktu sa kožom). Da stvar bude gora, proizvođači neće izbaciti takve kemikalije iz proizvodnog procesa, nego će dodati još neke druge – koji će neutralizirati djelovanje ovih prije spomenutih.

Nisu ni svi prirodni šamponi pravi prirodni

Danas se mnogi šamponi prodaju kao prirodni, a da to zapravo nisu. Mnogi prirodni šamponi, koje kupite u specijaliziranim trgovinama, imaju značajan rok trajanja – što znači da moraju biti obogaćeni rafiniranim biljnim uljima i maslacem, i različitim sintetičkim uljima koja nemaju nikakve terapijske vrijednosti.

Kada smo malo objasnili proizvodni proces komercijalnih šampona, i upoznali vas s mogućim opasnostima, vrijeme je da se osvrnemo na izradu prirodnih šampona – da pojasnimo naš proces izrade prirodnog šampona.

Napisat ćemo kako možete proizvesti prirodni šampon, koji će zaista biti u potpunosti napravljen od prirodnih sastojaka.

Naučite izraditi šampon od prirodnih sastojka

Šampone možete i sami izraditi, pa pročitajte kako se proizvodi pravi prirodni šampon. Da bi se izradio prirodni šampon, trebate koristiti samo vrhunske prirodne sastojke, na primjer: biljna ulja moraju biti  hladno prešana, maslaci nerafinirani, a eterična ulja botanički definirana i kemijski odgovarajuća.

Jedino na taj način možete ciljano proizvoditi šampon za određeni tip kose, kože, protiv peruti isl…

Kada pravite prirodni šampon, nikako ne smijete koristiti konzervanse ili stabilizatore. Prirodno izrađeni šampon, po našem receptu, ima rok valjanosti 2-3 mjeseca, što je i više nego dovoljno da ga potrošite do kraja, i da imate vremena izraditi novi.

Osnova za izradu ovih šampona je prirodni surfaktant, koji se dobije od kokosovog ili palminog ulja. Tako izrađen šampon je blagog djelovanja, dobro veže masnoće i stvara meku, ali postojanu pjenu.

Najveća prednost prirodno proizvedenog šampona je njegov prirodni sastav, raznolikost i djelotvornost na kosu, bez neželjenih efekata koji se pojave korištenjem sintetičkih preparata.

[mks_button size=”medium” title=”Prirodna kozmetika” style=”squared” url=”https://alternativa.hr/ljepota/prirodna-kozmetika-kako-se-pravi-i-koristi/” target=”_self” bg_color=”#81d742″ txt_color=”#7f7f7f” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Vodimo li se činjenicom da kosa raste iz korijena, dok je gore iznad „beživotna“, tada si možemo zamisliti da nam je prva briga da vodimo računa o korijenu kose, vlasištu i onda o tom „beživotnom“ dijelu kojem dajemo volumen, obujam i ljepotu. Kada kosu tretiramo, moramo čekati jedan određeni period da bi vidjeli rezultate. To je period u kojem kosa raste, i kada zapravo vidimo rezultate našeg djelovanja.

Eterična ulja imaju važnu ulogu u proizvodnji šampona, sapuna i druge prirodne kozmetike. Posebno su vrijedna jer se radi o prirodnim biološki aktivnim spojevima, koje dobijemo iz biljnih materijala. U eteričnim uljima pronalazimo prirodne spojeve – malih molekula, koje jako brzo ulaze u organizam i započinju djelovanje. Pravilnim i ciljanim odabirom ljekovitih i biološki vrijednih spojeva, koje odredimo prema tipu kose, prirodno pravljeni šampon pomoći će nam baš onako kako smo i zamislili kada smo ga pravili. Prirodni šampon će također djelovati protuupalno, i naravno, regulirat će lučenje sebuma, te će pomoći kod bolesti kao što su seboreja, dermatitis i psorijaza. Prirodni šampon će ukloniti perut, koja je sve više izražen problem.

Prirodno napravljen šampon u sebi sadrži fitokeratin, koji je dobiven od proteina pšenice. Isti spoj u sebi imaju i komercijalni šamponi, ali je sintetskog podrijetla, i ne djeluje dobro kao ovaj prirodni. Fitokeratin iz proteina pšenice povezuje se sa keratinom iz kose, čime se kosa obnavlja i bude zdrava sa volumenom. Sastojci prirodnih šampona djeluju iznutra, kako i treba.

Moguće je praviti i kruti prirodni šampon

Ovo je zapravo kod nas još uvijek novost, ali postoje kruti prirodni šamponi, koji jako dobro djeluju. Lako ih je praviti, a pakiranja su elegantna i odlični su za pokloniti nekome.

Na prvi pogled, kruti šampon izgleda kao prirodno pravljeni sapun. Zbog toga su cijenjeni, jer se mogu pokloniti, zbog lijepog pakiranja i izgleda (kao ukras u prostoriji).

Prednost tih šampona je njihova lagana primjena, ekološki su, bez ambalaže, ili sa papirnom (razgradivom ambalažom). Kruti šamponi zauzimaju malo prostora, zgodni su za ponijeti na putovanje i lako se koriste.

[mks_button size=”medium” title=”Čičkovo ulje” style=”squared” url=”https://alternativa.hr/ljepota/cickovo-ulje-njega-kose/” target=”_self” bg_color=”#81d742″ txt_color=”#7f7f7f” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Baš kao i tekući prirodni šampon, čak i mnogo lakše, kruti se šampon može obogatiti biljnim uljima, raznim biljnim mastima i praškom. Kruti šamponi imaju bolju iskoristivost jer je od 100g krutog šampona moguće uraditi između 70 i 80 šamponiranja. Izrađuju se posebno za masnu kosu, za normalnu kosu, ili za suhu i oštećenu kosu. Također, ovi se šamponi koriste kod pojave ispadanja kose i kod pojave peruti.

Nakon upotrebe šampon se jednostavno odloži, i on se osuši, nakon čega je spreman za sljedeću upotrebu.

Regenerator za kosu – Što, kako i zašto?

U naslovu smo spomenuli regeneratore, pa ćemo sada malo i na tu temu. Regeneratore koristimo da bi kosu omekšali, i da je lagano možemo raščešljati. Uz pomoć regeneratora možemo smanjiti, ili u potpunosti ukloniti pojavu statičkog elektriciteta.

[mks_button size=”medium” title=”Maska za kosu” style=”squared” url=”https://alternativa.hr/ljepota/kako-ojacati-kosu-sa-prirodnom-maskom-za-kosu/” target=”_self” bg_color=”#81d742″ txt_color=”#7f7f7f” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Da bi postigli željenu gustoću, u regeneratoru koristimo (izrada regeneratora) prirodni emulgator koji dobijemo iz ulja uljane repice i palminog ulja. Kao i prirodni šampon, tako i regenerator u sebi ima biljna ulja kojim smo ga obogatili. U regenerator stavljamo eterična ulja, te još nekim prirodnim elementima. Moramo spomenuti da se regenerator obogaćuje vitaminom B, ili phytokeratinom. Vitamin B je dobar jer djeluje tako da se veže s keratinom iz kose. Time kosa postaje jača i sjajnija. Phytokeratin sadrži proteine slične onima od kojih je sačinjena kosa. Ovaj element hidratizira kosu, jača strukturu i čini je mekanom i sjajnom.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...