Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Pravilno sunčanje: Naučite se pravilno sunčati

suncanje
Sunčanje

Ako se pravilno sunčate onda sunce ima povoljan učinak na vaše tijelo i na zdravlje. Naime, izlaganje suncu omogućava stvaranje vitamina D u ljudskom organizmu, koji je neophodan za apsorpciju kalcija i fosfora, pa se na taj način indirektno djeluje povoljno na jačanje kostiju i sprječavanje osteoporoze. Ipak, nekada se, zbog nepažnje ili ne znanja, dovedemo u situaciju da nam sunce izazove opekline, pojavu plikova ili pjega, te pojavu bora i isušivanje kože.

U ovom članku ćemo pokušati objasniti, i dati vam savjete – kako da se pravilno sunčate. Pravilno sunčanje je dobro za vaše zdravlje, ali prekomjerno izlaganje suncu može biti itekako opasno.

Ako se pravilno sunčate, tijelu podižete imunitet, sprječavate pojavu kardiovaskularnih bolesti i upalnih stanja organa. Također, umjereno sunčanje ima blagotvoran učinak kod kožnih oboljenja kao što su psorijaza i ekcemi.

Pored svega spomenutog, sunčanje ima pozitivan učinak na naše raspoloženje, točnije – sunčanje djeluje protiv depresije, a toplina daje osjećaj ugode. Umjereno izlaganje suncu stimulira proizvodnju melatonina (hormona koji regulira san, raspoloženje i ima pozitivan utjecaj na imunitet).

Sunčanje

Prekomjerno izlaganje suncu – Opasnosti

Predugo, odnosno prekomjerno izlaganje suncu ima negativno djelovanje na naš organizam i zdravlje. Ako ne pazite, prekomjernim sunčanjem možete izazvati opekline, isušivanje, starenje kože, pojavu pjega, smanjene imuniteta, a u nekim slučajevima pojavu karcinoma kože. Dakle, jako je poželjno paziti za vrijeme sunčanja. Nikako nemojte pretjerati, i sunčajte se u pogodno vrijeme.

Trebamo znati da Sunce emitira širok spektar elektromagnetskog zračenja. Mi svojim osjetilima možemo percipirati tek mali dio tog spektra. Nevidljivo infracrveno zračenje Sunca osjećamo kao toplinu, a okom zapažamo vidljivi dio spektra.

Ultraljubičasto (UV) zračenje posebno je opasno jer ga ne osjećamo nijednim osjetilom. Ipak, njegovo djelovanje možemo uočiti na našoj koži.

Ultraljubičasto zračenje zauzima tek 10% energije sveukupnog zračenja Sunca, a ovisno o valnoj duljini (i djelovanju na tkivo) dijelimo ga na tri područja:

UVC – To su zrake kratkih valnih duljina. One imaju najveću energiju, ali se one gotovo u potpunosti apsorbiraju u ozonskom sloju atmosfere i ne dopiru do naše kože.

UVB – Su zrake srednje valne duljine. Djelomično se raspršuju i apsorbiraju u atmosferi, pa je zato na većim nadmorskim visinama izloženost UVB zrakama intenzivnija. Jednim manjim dijelom ove zrake dopiru do naše kože, ali dovoljno da uzrokuju oštećenje DNK stanica, i da izazovu pojavu crvenila kože i opeklina. Zbog njih koža potamni.

UVA – Ovo su zrake veće valne duljine i manje energije od UVB zraka. Ipak, ove zrake prolaze kroz atmosferu i lako prodiru dublje u kožu izazivajući duboka oštećenja. To može dovesti do gubitka elastina i smanjenja proizvodnje kolagena. To za posljedicu ima pojavu dubokih bora i fleka na koži. U prevelikim dozama djeluju kancerogeno i izazivaju nastanak karcinoma kože.

Što učiniti da potamnimo na suncu, ali ne dobijemo opekline?

Da bi spriječili opekline i druge negativne posljedice izlaganja sunčevim zrakama potrebno je kožu pripremiti prije samog sunčanja.

Važno je sunčanje započeti polako, i postepeno. U početku neka sunčanje bude kratko, sa korištenjem odgovarajućih sredstva za zaštitu od sunca. Koristite ih obilato tijekom prvih dana sunčanja, pa kasnije u manjim količinama, s tim da možete i produljiti izlaganje suncu.

VAŽNO: Glavno i osnovno pravilo je da izbjegavate sunčanje u periodu između 10 i 16 sati. Nakon svakog sunčanja potrebno je kožu nahraniti biljnim uljima ili gelovima koji će zadržati vlažnost i elastičnost. Na ovaj način vaše tijelo će dobiti potrebnu energiju za daljnje napore, a koža će ostati zdrava i mekana.

U nastavku pročitajte neke savjete za pravilno sunčanje

Donosimo neke jako važne savjete za pravilno sunčanje. Ne dopustite si da dobijete opekline, sunčane pjege ili bore. Naučite se sunčati, da imate lijep ten, i mladoliku kožu bez opeklina i staračkih pjega.

Čuvajte se opekotina – Čak 50% ljudi između 18 i 29 godina u prošlih godinu dana barem su jedanput imali opekline od sunca, a neki i više puta. Važno je da pazite posebno o djeci, jer opekline u tinejdžerskoj dobi značajno povećavaju rizik od melanoma, odnosno smrtonosnog raka kože.

Mladi trebaju izbjegavati solarij – Sunčanje u solariju povećava rizik od melanoma za čak 75%. Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je odlazak u solarij izuzetno popularan među mladima. To nije nikako dobro, jer je uočeno da sve veći broj mladih ima pojavu melanoma.

Ako pijete određene lijekove, izbjegavajte sunčanje – Lijekovi za krvni tlak, kao i pojedini antibiotici mogu povećati osjetljivost na sunce i šanse za pojavu opeklina. Nekim ljudima, koji koriste terapiju, čak i 5-10 minuta izlaganja suncu može biti jako rizično. Ako se i sunčate, važno je da koristite kreme s visokim zaštitnim faktorom 50. Boravite u hladu, koliko god duže možete. Suncu se izlažite tek kratko – ako baš morate.

Repelenti i kreme se ne miješaju – Neki ne znaju, ali repelenti i kreme se ne smiju miješati. Iako su sredstva protiv komaraca zapravo bezopasna, u slučaju da ih kombiniramo sa kremama, ona će prodrijeti dublje pod kožu i mogu izazvati iritacije.

Jogurt liječi opekline – Mliječne kiseline iz jogurta djeluju umirujuće na kožu koja je opečena od sunca. Ostavite ga na koži 30 minuta, kao masku prije mlakog tuša. Jogurt će sigurno pomoći.

Nakon plaže hladni tuš, a prije spavanja blago topli – Vrući tuš nakon izlaganja suncu nije dobar. Ako se tuširate vrućom vodom, vi na taj način dodatno grijete kožu, što nikako nije dobro. Hladan tuš nakon znojenja pomaže da se donji slojevi kože rashlade i da se smanji izbijanje akni. Međutim, ako želite samo da se rashladite, mlaki tuš je bolji, jer će hladan samo potaknuti tijelo da se zagrije.

Na opekline stavite sok od paradajza – Ako ste već dobili opekline, možda će vam sok paradajza pomoći. Sok od paradajza brzo smiruje žarište upale, a osim što štiti iznutra, on liječi izvana. Opekline i vruću kožu nakon sunčanja premažite sokom od paradajza. Prvo sok testirajte na malom dijelu kože, da se uvjerite da niste alergični, i da nema reakcija na sok paradajza.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...