Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Povišena temperatura: Kako se mjeri temperatura kod djece?

temperatura
Živin toplomjer

Povišena temperatura kod djeteta uvijek je razlog zabrinutosti kod roditelja, bez obzira da li se radi o maloj bebi ili većem djetetu.

Koliko god se liječnici trudili objasniti da viša tjelesna temperatura nije uvijek znak neke bolesti, teško je smiriti roditelje te neki čak i nakon samo par sati više temperature zovu liječnika.

To je donekle i razumljivo jer se ipak radi o djetetu čiji organizam još nije u potpunosti razvio obrambeni sustav.

Kada se govori o povišenoj temperaturi?

Temperatura je povišena ako se mjerenjem ispod pazuha utvrdi vrijednost 37,5°C ili rektalnim mjerenjem 38°C (ako se mjeri rektalno uvijek se smanjuje za 0,5 stupnjeva).

Povišena temperatura kod djece

Živin toplomjer

Kada govorimo o povišenoj temperaturi kod djece ona se može povisiti i uslijed tjelesnog napora, konzumiranja toplog jela ili pića, kod previše zagrijanog zraka u prostoriji, prekomjernog znojenja ili  jake žeđi. Temperatura se povisuje jer je to fiziološki  nadasve koristan mehanizam, odnosno služi nam kao obrambeni mehanizam.

Treba naglasiti da ako povišena temperatura potraje dulje od 24 sata tada se sigurno ne radi o prolaznoj promjeni.  Obično je temperatura tada pokazatelj da se organizam bori s nekim mikroorganizmom. Dobro je većinom riječ o bezopasnim virusima te nisu potrebni nikakvi specijalni lijekovi, pogotovo antibiotici. Povišena temperatura pomaže uništiti virus i dijete na taj način samo ozdravi.

Kada se govori o povišenoj temperaturi obično se misli na temperaturu višu od 38°C. Visoka temperatura je 39-40°C, a izuzetno visoka temperatura 40-41°C koja se još naziva i hiperpireksija i obično prati teže bolesti.  Ako je temperatura između 37,5 – 37,9°C smatra se blago povišena tjelesna temperatura ili subfebrilna temperatura.

Pacijent pri različitim temperaturama:

  • 37 – 38 °C – pacijent se osjeća blago pregrijan
  • 38 – 39 °C – pacijent osjeća očito pregrijavanje, ima potrebu za odmorom
  • 39 – 40 °C – pacijent je bolestan, odmara se
  • 40 – 41 °C – pacijent počinje imati halucinacije
  • 41 – 42 °C – pacijent ima halucinacije, gotovo ne primjećuje okolinu, pada u komu
  • 42 °C i više – smrt pacijenta

Važno je napomenuti da je znanstveno dokazano da povišena tjelesna temperatura ne uzrokuje komplikacije i ne ostavlja posljedice, osim ako se radi o temperaturi višoj od 43°C.

Kako mjerimo temperaturu kod djece?

Najniža temperatura je u  jutarnjim satima između 4 i 7 sati, a najviša popodne između 15 i 17 sati.

Temperaturu možemo mjeriti na nekoliko načina i to aksilarno, odnosno u pazušnoj jami, sublingvalno, odnosno pod jezikom i rektalno.

Najčešće se temperatura mjeri pod pazuhom iako nije dovoljno pouzdano. Prije mjerenja pazuh treba obrisati kako bi koža bila suha zato što kod vlažne i oznojene kože dolazi do isparavanja, a to može sniziti temperaturu. Vrh toplomjera prislonimo na vrh pazušne jame te mora biti pokriven sa svih strana. Zatim se nadlaktica se privije na grudi, lakat se savije, a šaka stavi na suprotno rame.

Nikad ne mjerite temperaturu čim se dijete probudi i još je uvijek pokriveno ili odmah nakon trčanja, igranja i znojenja, jer će vrijednost temperature biti povišena.

Ako oralno mjerimo temperaturu toplomjer se stavlja pod jezik, a usta se zatvore.

Rektalno mjerenje se najčešće koristi kod male djece tako da se toplomjer uvlači u rektum u dubinu od oko 5 cm. Ovo je i najpouzdaniji način mjerenja temperature.  Treba naglasiti da je ovako mjerena temperatura uvijek viša za  0,5°C stoga ako ste izmjerili temperaturu 38°C, dijete zapravo ima 37,5 °C.

Važno je naglasiti da kada temperatura raste dlanovi i tabani su hladni, a tijelo je vruće, stoga stavljanje ruke na čelo ili krajnike nije pouzdan način procjene da li dijete ima povišenu temperaturu ili nema.

Toplomjeri sa živom danas postaju opsoletni jer predstavljaju ekološki rizik za okoliš. Američka akademija za pedijatriju izjasnila se protiv upotrebe živinih toplomjera  2001. godine. Danas postoje digitalni toplomjeri koji su možda i najbolja opcija te se temperatura puno lakše i brže očitava. Također postoje i timpanični toplomjeri koji se stavljaju u uho i na taj se način mjeri tjelesna temperatura.

Kada se temperatura treba snižavati?

Ako je temperatura 38,5 °C i više tada treba snižavati temperaturu. Još neki simptomi koji mogu pratiti i povišenu temperaturu su znojenje, groznica, glavobolja, manjak apetita,  bolovi u mišićima, dehidracija, opća slabost.

Ako ste utvrdili da dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu dajte mu dovoljno tekućine i ne prisiljavajte ga da jede. Nemojte dijete previše odijevati i pokrivati, izbjegavajte kupke.  Antipiretik koristite samo ako je temperatura veća od 38,5 °C, a ponovite lijek ako je dijete iscrpljeno i uznemireno s time da pazite da prođe najmanje šest sati od uzimanja prvog lijeka.  Maksimalna dnevna doza antipiretika je 4 doze jer u suprotnome može doći do toksičnog djelovanja lijeka. Za snižavanje temperature djeci  koriste se ibuprofen i paracetamol.

Jedan od lijekova je Nurofen  koji se uvelike primjenjuje za ublažavanje bolova i snižavanje povišene tjelesne temperature kod djece koji je dostupan roditeljima bez recepta. Ovaj lijek djeluje čak do 8 sati, može se koristiti kod djece od 3 mjeseca starosti, dolazi u pakiranju sa praktičnom brizgalicom koja olakšava primjenu lijeka te je ugodnog okusa naranče bez šećera i konzervansa.

Što ako temperatura ne popušta?

Korištenjem antipiretika pomažemo djetetu da ga temperatura ne iscrpi i da se osjeća bolje. Nedostatak apetita kod povišene temperature je normalan stoga nemojte dijete prisiljavati na jelo. Ponekad antipiretik snizi temperaturu tek za koji djelić stupnja i to nije razlog za zabrinutost jer je visoka temperatura koja je uporna i otporna znak određene zarazne moći uzročnika i njegove sposobnosti da pokrene upalni proces, a to samo po sebi nije opasno.

Roditelji često griješe u strahu od posljedica ili komplikacija pa djetetu daju jače lijekove ili nepotrebne lijekove koje pedijatri zabranjuju. Neki roditelji primjenjuju tople i hladne kupke, ali se i one ne preporučaju za snižavanje tjelesne temperature. Sam porast temperature izaziva osjećaj slabosti i nerijetko zimicu, a kupke mogu samo dodatno pogoršati stanje. Kupanjem stvaramo suprotan učinak i umjesto da snizimo temperaturu dodatno je povisimo.

Kada se obratiti liječniku?

Razgovor s pedijatrom pomoći će roditeljima da izbjegnu pogreške i pomognu djetetu. Preporuča se davanje antipiretika ako je temperatura umjereno ili blago povišena i nema većih tegoba te pričekati 48 sati.  Ne treba prije odlaziti kod liječnika jer je tih 48 sati potrebno kako bi se pojavili eventualni simptomi koji će pomoći liječniku da što preciznije dijagnosticira bolest. Neki od simptoma mogu biti otežano disanje i začepljen nos, suh ili produktivan kašalj, bol u uhu, otežano pomicanje glave, povraćanje, proljev, suzenje očiju, poteškoće pri mokrenju, tamna boja i neugodan miris urina, bolovi u trbuhu.

HITNO se obratite liječniku ako dijete mlađe od tri mjeseca ima povišenu temperaturu, ako je dijete veoma nemirno, plače i neprestano se žali, ako je temperatura viša od 40°C, ako ima konvulzije ili jake bolove u trbuhu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...