Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Pomoću biljaka i dnevne aktivnosti održavajte energiju na razini

Ovisno kakve su vremenske prilike, tako smo u mogućnosti da se krećemo po otvorenom, odnosno da iskoristimo maksimalan potencijal svježeg zraka.

Sa ljetnim vrućinama dolaze nam lijepi dani, pa imamo i veću slobodu kretanja. Ovih jesenjih pak mjeseci, naše kretanje je ograničeno ili padavinama ili jako hladnim i vjetrovitim vremenom. Kako god bilo, ne dopustite sebi da ostanete zarobljeni, pa gledajte svaki put kada to možete, da iskoristite dan za laganu šetnju na otvorenom.

Ljetni dani, koliko lijepi i sunčani bilo, oni su i jako vrući pa nam teško padaju na organizam i naše raspoloženje. Ljeti jako često dobijemo, kako se to u narodu kaže ‘otežale noge’. Naime, mnoge žene tvrde da su im lijekovi za ‘jačanje’ vena pomogli da uklone težinu u nogama, no, medicinski stručnjaci se ne slažu sa tim tvrdnjama, jer do sada niti jednim ozbiljnim istraživanjem nije dokazano da ti lijekovi doista koriste na spomenuti način.

Kako god bilo, na tržištu je sve više preparata koji pomažu da korak opet bude lak. Među materijama koje koriste venama spadaju flavonoidi, prirodni pigmenti koji daju boju mnogim biljkama, kao i flebotonici koji donekle sprječavaju otvrdnuće i upalu vena. Nema smisla, međutim, uzimati flebotonike tijekom cijele godine. Oni su se pokazali korisnim u vrijeme velikih vrućina, jer nam tada proširene vene posebno smetaju. Preporučuje se uglavnom tromjesečni tretman, krenuvši od proljeća, koji se eventualno može ponoviti još jednom tijekom godine. Trudnice ga mogu koristiti sve vrijeme trudnoće, ali vam u tom slučaju savjetujemo da porazgovarate sa vašim osobnim liječnikom.

Ako su bolovi u nogama dosta jaki, odaberite indijski kesten ili crni ribiz, koji imaju izrazito protuupalno djelovanje.

OK, priznajemo da smo vas usmjerili u komercijalnom smjeru, odnosno gurnuli prema lijekovima. Da ne pomislite da reklamiramo neki lijek, naše stajalište je i dalje to da se prirodnim putem može učiniti dosta toga. Barem što se šetnji tiče, tu trebate znati da vam niti jedan lijek neće pomoći ako sami sebi ne pokušate pomoći.

Da bi bili zdravi i izbjegli pojavu ‘teških nogu’ savjetujemo vam da budete rekreativni, i općenito aktivni tijekom dana. Ako već imate problema sa nogama, nemojte forsirati da ne pogoršate stanje, nego se potrudite i pronađite prirodne preparate koji rješavaju probleme sa venama.

Inače, za zdravlje čovjeka jako je važna njegova fizička sprema, pokretljivost i dnevna aktivnost. Budite aktivni, prošećite i družite se sa ljudima.

Hodajte kad god vam se pruži prilika. Ne koristite visoke potpetice na obući, jer one mogu da doprinesu lošem zdravstvenom stanju. Idealna visina potpetica je između tri i pet centimetara, ako je baš morate nositi.

Ako ipak već imate problema sa venama evo jedan lagani trik koji može pomoći. Kada ste kući, odmarajte se stavljajući noge u povišen položaj, podignite podnožje kreveta za desetak centimetara, i tako spavajte.

Svakodnevno vježbajte izvodeći pokrete kao da vozite bicikl. Nemojte se kupati u vrućoj vodi, jer tako proširuje vene. Također, izbjegavajte saunu ako imate proširene vene. Tijekom ljeta tuširajte noge hladnijom vodom, odozdo prema gore. Kad ste na moru, kvasite noge barem svakih pola sata i nemojte ih izlagati jakom suncu.

Nikad ne sjedite prekriženih nogu. Nosite prostranu odjeću, koja ne steže ni struk ni noge. Dok ste na odmoru izbjegavajte duže izlaganje sunčevim zracima.

Ako ste u automobilu, i idete na duži put, predlažemo vam da se zaustavite svaka dva sata da biste protegnuli noge.

Ograničite potrošnju alkohola, kave, oštrih začina i duhana.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...