Jaja su odličan primjer kako savršena priroda može biti u stvaranju namirnica dobrih za čovjekov organizam. Jaja nas čine ljepšima iznutra, jer utječu na zdravlje srca, mozga, krvnog tlaka, ali i izvana jer utječu na rast kose.
Iako su često imala i lošu reputaciju, najnovija istraživanja objavljena u British Medical Journalu, pokazala su brojne blagodati i razloge za svakodnevnu konzumaciju jaja.
Jaja su obavezna namirnica za trudnice. To je zbog toga što su jaja puna kolina, B vitamina koji je važan za razvoj djetetova mozga. Osim toga, kolin igra važnu ulogu u sprječavanju mentalnih poremećaja kod djece te bolesti poput sindroma Down i demencije.
Jaja mogu obuzdati vaše kasnovečernje želje za hranom. Dobar visokoproteinski doručak kao što su jaja pomaže u obrani od žudnje za hranom kasnije tijekom dana. Visokokvalitetni proteini koji se nalaze u jajima stvaraju veći osjećaj sitosti koja traje duže.
Jaja mogu poboljšati vaše reflekse. Novija istraživanja su pokazala da tirozin, aminokiselina pronađena u jajima, može biti presudan u trenucima poput, primjerice, obične vožnje automobilom kada brza reakcija presuđuje hoće li doći do nesreće ili ne.
Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti srca. Tu blagodat ove namirnice imamo jer jaja obiluju antioksidansima. Iako kuhanjem jaje gubi otprilike polovinu ovih esencijalnih tvari i nakon toga ih imaju daleko više nego primjerice jabuke.
Jaja pomažu u smanjenju krvnog tlaka. Točnije, proteini u jajima smanjuju krvni tlak, a posebno dobra stvar je da se smanjenjem krvnog tlaka smanjuje i rizik od razvijanja bolesti srca.
I ljuska jaja je zdrava!
Znanstvenici su također dokazali kako je i ljuska jajeta jako dobra za zdravlje te poboljšava zdravlje noktiju, kose, desni te smanjuje mogućnost nastanka simptoma bolesti kao što je astma i alergijski rinitis.
Kako iskoristiti ljusku jajeta? Prokuhajte jaja na pet minuta i potom ostavite da se osuše. Nakon toga ih sameljite u običnom mlincu za kavu. Dovoljno je konzumirati 0,5-1 grama mljevenih ljuski jaja dnevno, a možete ih konzumirati pomiješane s vodom ili kao dodatak žitaricama za doručak.