Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Pčelinji otrov danas koristimo kao lijek za mnoge zdravstvene poteškoće

ubod pčele je zdrav
Foto: Pixabay / Pčela

Za pčele znamo jako dugo, i već se stoljećima jako dobro slažemo sa zajednicama koje marljivo rade i sakupljaju med. Ipak, o njima još uvijek ne znamo baš sve. Svako malo nas iznenade, i to u pozitivnom smislu. Zadnje što smo spoznali da je ubod pčele zdrav.

Još od samih početaka pčele su nas opskrbljivale medom. Med je namirnica visoke kvalitete, koju danas cijenimo i rado jedemo. Osim meda, od pčela danas koristimo propolis, polen, matičnu mliječ i još neke druge kvalitetne proizvode.

Ubod pčele je zdrav, i često se koristi u alternativnoj medicini. Ipak, ne želimo da nas ubode pčela, tek tako.

Ne baš tako davno, saznali smo da i pčelinji otrov ima medicinska svojstva, samo kada se pravilno koristi.

Pčelinji otrov kao prirodni lijek

Evolucija je pčelama podarila žaoku iz koje će, u slučaju da nas ubode, izaći određena količina otrova, dovoljna da odvrati mnoge od njihovih nastambi. Pčela neće napasti osim ako se baš ne osjeti ugroženom, jer ona nakon uboda umire. Kako god, mnogi pčelari, pa i oni koji to nisu, osjetili su nekada ubod pčele. Nije bezazlen, a rijetko može biti i fatalan. No ono što je zanimljivo za našu priču jeste činjenica da se čak i u pčelinjem otrovu pronalaze spojevi koji pomažu u liječenju.

Pčelinji otrov se odnedavno sve više istražuje jer se smatra odličnim izvorom za pripremu određenih lijekova za čovjeka.

Ovaj prirodni obrambeni mehanizam pčela može da nam pomogne u slučaju raznih zdravstvenih tegoba.

Pčele proizvode otrov u posebnim žlijezdama koje se nalaze na dnu trbuha i predstavljaju sastavni dio aparature žaoke. Pčele stare tek 3 dana počinju sa proizvodnjom otrova. Ipak, svoj maksimalni učinak postići će sa 2-3 tjedna starosti.

Najveće količine otrova pčele stvaraju u proljeće i u ljeto, odnosno u sezoni. Jedna pčela proizvodi u prosjeku 0,15mg pčelinjeg otrova. Danas se mnogi pčelari bave zapravo „proizvodnjom“ pčelinjeg otrova, jer se pokazao efikasnim u liječenju. Proizvodnjom pod znacima navoda, jer se zapravo pčelinji otrov sakuplja. To se radi na način da pčela neće umrijeti nakon što se od nje uzme otrov.

Preparati od pčelinjeg otrova

Preparati od pčelinjeg otrova najviše se prave u zemljama istočne Europe, na Dalekom istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi. Odnedavno se i kod nas čulo za pozitivno djelovanje pčelinjeg otrova, pa je potražnja u farmaciji i kozmetičkoj industriji sve veća.

Koristi se na razne načine – Pčelinji otrov ili samo neke njegove komponente koriste se u apiterapiji, u alergologiji i u eksperimentalnoj biologiji. Interesantno je da se u SAD-u pod apiterapijom u prvom redu podrazumijeva liječenje pčelinjim otrovom.

Pčelinji otrov se proizvodi u vidu injekcija ili krema, a često se koristi i direktna primjena ubodom. Ovdje je neophodno napomenuti da se ovakav vid liječenja u svijetu provodi isključivo uz nadzor liječnika koji prije tretmana provjerava da li je pacijent alergičan.

Koristi se kod reume i izuzetno je efikasan – Pčelinji otrov se koristi, prije svega, u tretmanu reumatičnih oboljenja. Ovaj proizvod snažno utječe na poboljšanje cirkulacije i proces razmjene tvari u organizmu.

Poseban sastojak otrova, takozvani MSD peptid, svrstava se u grupu histamina koji imaju protuupalno djelovanje i jači je od kortizonskih preparata (za koje se zna da imaju i neželjena djelovanja na ljudski organizam).

Osim ove primjene, u svijetu se pčelinji otrov koristi i za liječenje oboljenja perifernog živčanog sustava, raznih oštećenja krvnih žila, bronhijalne astme, migrene i problema sa krvnim tlakom.

Što se nalazi u pčelinjem otrovu?

Sastav pčelinjeg otrova još uvijek nije do kraja preciziran, no poznati su neki njegovi elementi, kao i njihovo djelovanje na ljudski organizam.

Naučnici ga opisuju kao supstancu koja gustoćom i teksturom podsjeća na sirup. Bezbojan je i oporog okusa. Pčelinji otrov je izuzetno kompleksna mješavina koja se najvećim dijelom sastoji od bjelančevina, i to proteina ili peptida.

Sastoji se od mješavine proteina koji izazivaju lokalnu upalu na mjestu uboda pčele, ali djeluje i kao antikoagulans (sredstvo protiv zgrušavanja krvi). Jednim ubodom u kožu čovjeka pčela ispusti oko 0,1 mg svojeg otrova. Apitoksin je po svom sastavu sličan zmijskom otrovu. Može se deaktivirati alkoholom (etanolom). Oko 1% ljudske populacije je alergično na apitoksin.

Melitin čini oko 52% svih peptida u otrovu. Melitin je jaki protuupalni agens i potiče izlučivanje kortizola, hormona nadbubrežne žlijezde, u tijelu.

Apamin je blagi neurotoksin koji također potiče izlučivanje kortizola, hormona nadbubrežne žlijezde.

Adolapin djeluje protuupalno i analgetički blokirajući ciklooksigenazu (engl. Cyclooxygenase ili COX). Ciklooksigenaza je enzim koji je odgovoran za formiranje važnih bioloških mediatora zvanih prostanoidi, u koje spadaju, između ostalih, prostaglandin, prostaciklin i tromboksan. Farmakološka inhibicija COX može dovesti do olakšanja simptoma upale i bola, te je ovo jedan od osnovnih principa djelovanja grupe lijekova iz grupe nesteroidnih antiupalnih lijekova (ibuprofen, ketoprofen, aspirin i drugi).

Fosfolipaza A2 je za naše tkivo najdestruktivnija sastavnica pčelinjeg otrova. To je enzim koji razlaže fosfolipide od kojih je sastavljena stanična membrana. Također, snižava krvni tlak i zaustavlja zgrušavanje krvi. Ona aktivira arahidoničnu kiselinu koja se metabolizira u ciklusu ciklooksigenaze prilikom čega nastaju prostaglandini koji pak reguliraju upalne procese u tijelu.

Hijalorunidaza širi krvne kapilare.

Histamin je alergijski čimbenik.

Dopamin i noradrenalin podižu broj otkucaja srca i pobuđuju simpatički autonomni sustav.

Inhibitori proteaze djeluju protuupalno i zaustavljaju krvarenje.

Ovo su samo poznati elementi pčelinjeg otrova, a ima ih još koji nisu u potpunosti istraženi.

Važno je napomenuti: Nemojte se sami liječiti pčelinjim otrovom. Neke osobe su alergične na njega, a to može izazvati ozbiljne komplikacije pa čak i smrt. Za kraj ćemo napisati simptome anafilaktičkog šoka, da ih znate prepoznati i reagirati na vrijeme ako vam slučajno zatreba.

Kako prepoznati anafilaktički šok?

Klinička slika počinje odmah nakon unosa alergena (parenteralni unos) ili odgođeno (peroralni unos).

Većina reakcija se javlja unutar jednog sata od izloženosti antigenu. Mogu se javiti uvodni simptomi u vidu svrbeža kože, ili trnjenja sluznice usne šupljine.

Uobičajeno se javljaju kožne promjene: svrbež, crvenilo, urtikarija, angioedem. Otečenost sluznica, svrbež očiju, nosa i usta su česti simptomi, kao i oticanje usana i jezika što može dovesti do otežanog disanja i gutanja. Ozbiljniji znaci anafilaktičke reakcije očituju se u obliku opstrukcije gornjih dišnih putova kao posljedica edema larinksa (grkljana), epiglotisa i okolnog tkiva, te bronhokonstrikcije donjih dišnih putova sa pojavom teške hipoksije.

Razvoj kardiovaskularnog kolapsa praćen je padom tlaka, tahikardijom (ubrzanim radom srca), što može dovesti do teške aritmije. Zbog zahvaćanja gastrointestinalnog trakta može se javiti: mučnina, povraćanje, grčevi i proljev. Zbog smanjenog protoka krvi u mozgu, te direktnog toksičnog učinka oslobođenih medijatora može se javiti vrtoglavica, nemir ili gubitak svijesti.

Očiti simptomi anafilaktičkog šoka su:

 • svrbež kože
 • crvenilo
 • urtikarija
 • angioedem
 • dispnea (otežano disanje)
 • kašalj
 • rinoreja (šmrcanje)
 • otežano gutanje
 • mučnina
 • povraćanje
 • proljev
 • bolovi u trbuhu
 • nadutost
 • tahikardija (ubrzani, slabo punjen puls)
 • hipotenzija (nizak tlak)
 • aritmija (nepravilan rad srca)
 • šok
 • slabost
 • zimica
 • midrijaza (proširene zjenice)
 • anksioznost (osjećaj uznemirenosti, strah)
 • tremor (tresavica)
 • poremećaj svijesti
 • sinkopa (nesvjestica)
 • koma

SAVJET ZA KRAJ: Važno je izbjegavati kontakte sa insektima. Ako ste posebno osjetljivi na ubode pčela ili osa, potrudite se ne nositi odjeću žarkih i pastelnih boja jer one privlače insekte. Ako vas ubode pčela, žalac treba što prije odstraniti ali noktom ili oštrim predmetom. Nemojte prstima pokušati uhvatiti žalac jer ćete tako ubrizgati otrov koji je ostao u njemu. Ako ste već imali anafilaktički šok, a očekujete susret sa pčelama, sa sobom ponesite samomedikaciju (antihistaminik, adrenalin za supkutanu primjenu – EpiPen), ili neku drugu za koju znate da djeluje.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...