Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Pacemaker za mozak: Znanstvenici istražuju liječenje epilepsije i Parkinsonove bolesti

Zanimljive vijesti dolaze nam iz Berkeleya, točnije iz University of California. Znanstvenici tog sveučilišta su razvili neuromodulacijski uređaj koji prati rad mozga, te po primijećenoj nepoželjnoj promjeni u radu mozga, odašilje kontrolirane električne impulse. Uz pomoć navedenog tretmana uređaj pospješuje rad mozga, te smanjuje efekte lošeg rada mozga.

Uređaj se naziv WAND, skraćeno od “wireless artifact-free neuromodulation device”. Zbog principa rada ovaj uređaj dobio je prikladan naziv – bežični pacemaker za mozak. Znanstvenici tvrde kako bi isti mogao biti uspješno korišten u tretiranju bolesti kao što su epilepsija i Parkinsonova bolest.

Stimuliranje mozga električnim impulsima

Znanstvenici ističu kako se radi o prvom uređaju koji prati rad mozga prije samog tretmana uzrokovanih neželjenim promjenama u radu mozga, ali i za vrijeme samog tretmana. Nakon nekog vremena uređaj vrši analizu, te, kako tvrde znanstvenici, uređaj može sam predvidjeti u realnom vremenu do kakvih će promjena doći, i pravovremenim tretmanom spriječiti loše signale u radu mozga, pa u konačnici spriječiti napade kod oboljelih.

“Pronalaženje najbolje terapije za svakog pacijenta je vrlo skup i dugotrajan proces. Kada bi smanjili trajanje pronalaženja ispravnog tretmana, tada bi i troškovi liječenja bili prihvatljiviji, a rezultati liječenja bolji. Želimo da ovaj uređaj sam shvati koji je najbolji način za stimuliranje pacijenta, koji tretman daje najbolje rezultate, a to možemo postići samo ako stalno pratimo rad mozga.” – smatra Rikky Muller, docent elektrotehnike i računalnih znanosti na spomenutom sveučilištu.

WAND bilježi preko 128 signala u mozgu, odnosno, jednako toliko unaprijed definiranih točaka u mozgu, što je u usporedbi s dosadašnjih 8 (korištenih u drugim metodama) vrlo značajan pomak u razvoju ove vrste liječenja. Kako bi demonstrirali rad ovog uređaja, WAND je testirao odgode signala u mozgu prilikom pokreta ruke majmuna.

Napomenimo pritom kako je uređaj još uvijek u fazi testiranja, te da je istraživanje do sada provedeno isključivo na životinjama (majmunima, op. a), ali da su rezultati vrlo ohrabrujući. Inače, kompletne rezultate dosadašnjeg istraživanja tim je objavio u časopisu Nature Biomedical Engineering.

Što je epilepsija?

Epilepsija je vrlo učestala bolest u neurologiji. Radi se o kroničnom poremećaju moždane kore. Moždana kora kod pacijenta postane vrlo razdražljiva, zbog čega nastaju neželjeni električni impulsi, a koji se pretvaraju u epileptični napad. Uzroci ove bolesti su različiti, a upravo bi WAND mogao biti rješenje za sprječavanje takvih podražaja.

Što je Parkinsonova bolest?

Parkinsonova bolest spada u grupu bolesti centralnog živčanog sustava. Ime je dobila po engleskom liječniku Jamesu Parkinsonu, koji je ovu bolest opisao još početkom 19. stoljeća, a simbolizira ju ukočenost mišića kod oboljelih.

Iako su sredinom prošlog stoljeća pronađene patološke i biokemijske promjene u mozgu pacijenata, te se određenim metodama liječenja može usporiti daljnji razvoj bolesti, i dalje ne postoji metoda kojom je moguće izliječiti ovu bolest. Pitanje koje se sada logičnim postavlja, hoće li to biti bežični pacemaker za mozak na kojem rade znanstvenici? Nadajmo se da hoće.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...