Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Olovo: Potencijalno otrovan i jako opasan metal koji se svakodnevno koristi

olovo metal
Foto: Pixabay / Olovo

Otrovnost olova poznata je od prije. No, ovaj metal ne možemo izbaciti iz proizvodne revolucije, koja se dogodila prije par desetljeća. Tako imamo stanje da smo upoznati s potencijalnim opasnostima od olova, ali i njegovo korištenje u mnogim granama industrije, jer je olovo metal posebnih osobina – koje teško pronalazimo kod drugih metala.

Prvo ćemo u kratkim crtama opisati olovo

Olovo je srebrno-plavi metal, koji tek na svježem prerezanom dijelu ima jako sjajnu i čistu srebrnu boju. Stajanjem na zraku brzo će potamniti, zbog stvaranja zaštitnog sloja oksida i karbonata.

Olovo je mekani metal, velike gustoće i relativno niskog tališta. Ako ga usporedimo s ostalim metalima, slabo provodi električnu energiju, ali je našao primjenu u mnogim granama industrije. Posebno u proizvodnji boja i lakova, kozmetičkih preparata i sličnim proizvodnim granama.

Otuda i dolazi potencijalna opasnost od trovanja olovom. Naime, sam po sebi metal nije otrovan, ali su otrovna isparavanja olova, ili olovna prašina. Olovo, kada uđe u organizam, ostaje i taloži se, čime sve više i više šteti ljudskom organizmu te ima otrovno djelovanje. Kroz stariju, pa i noviju povijest, olovo je bio metal koji se često koristio, sve dok se nije otkrilo njegovo otrovno djelovanje.

Otrovno djelovanje olova

Otrovnom djelovanju olova danas su najviše izloženi rudari, ali i stanovništvo manje razvijenih država svijeta. Zbog slabih ekonomskih uvjeta, pa i svijesti o štetnom djelovanju olova, i danas se u mnogim državama olovo koristi u primjesama kozmetičkih preparata, u proizvodnji boja, lakova, kao i mnogim drugim proizvodima svakodnevne primjene.

Donedavno se olovo koristilo u gotovo svim granama proizvodnje, no sve je više istisnuto zbog spoznaje da je otrovan metal. Danas olovo ima najveću primjenu u proizvodnji akumulatora, te lako taljivih slitina za meko lemljenje. Na žalost, i danas se mogu pronaći kozmetički preparati (ruž za usne, lak za nokte i sl.) koji imaju u sebi određeni udio olova. Takvi su preparati potencijalno jako opasni, jer tako olovo dolazi u direktan kontakt s kožom.

Koliko je olovo zaista otrovno?

Trovanje olovom danas nije česta pojava. No, to nikako ne umanjuje opasnost od trovanja tim metalom. Olovo je otrovno, što je i dokazano, a mali broj slučaja od trovanja olovom možemo pripisati oprezu i kontroliranoj upotrebi tog metala u proizvodnji. Tek neki od simptoma trovanja olovom su: umor, glavobolja, zatvor, bolovi u kostima i bolovi u mišićima. Za pravu dijagnozu ipak treba posjetiti liječnik, koji nakon pregleda može pripisati terapiju.

Trovanjem su najviše izloženi radnici u naftnoj industriji, rudari, radnici u ljevaonicama, u proizvodnji olovnih akumulatora, proizvodnji boja i lakova, keramike i stakla. Sve su to grane industrije gdje se radi s olovom, a radnici mogu biti izloženi olovnoj prašini – koja je otrovna.

Utjecaj olova na organizam

Trovanje olovom dolazi od kumulativnog efekta, što znači da se olovo kompleksno veže na okso-skupine enzima, čime se otežavaju gotovo svi koraci sinteze hemoglobina i metabolizam porfirina. Tako se sprječava djelovanje adenozin-trifosfataza, koja je odgovorna za proizvodnju stanične energije. Također, trovanjem se otežava sinteza bjelančevina, pa olovna prašina ima jako  štetno djelovanje na središnji i periferni živčani sustav.

Kulminativno efekt trovanja znači da se olovo nakuplja u kostima, i ne može se iz organizma izlučiti spontano. Da bi se organizam očistio od nakupljenih otrovnih elemenata olova, potrebno je posebno sistematsko liječenje.

Otrovanje se liječi tvarima koje mogu graditi stabilne kompleksne spojeve s olovom. Dalje se takvi spojevi iz organizma luče mokraćom. Spojevi koje organizam izbacuje najčešće su: kalcijev etilendiamintetraacetat, CaNa2EDTA (odnosno etilendiamintetraoctena kiselina) i penicilamin.

Potencijalno otrovni kozmetički preparati

Ako pišemo o otrovnom djelovanju olova, svakako trebamo spomenuti neke kozmetičke preparate koji mogu biti jako otrovni. Danas nam najveća prijetnja dolazi od ruževa za usne, i to ne samo onih jeftinih, nego i najpoznatijih marki proizvođača.

Poznati ruževi u sebi sadrže otrovno olovo, koje može biti kancerogeno i štetno za naše zdravlje. Mnogi ne znaju, ali danas znatan broj ruževa u sebi sadrži otrovno olovo. Olovo koje se nalazi u ružu za usne može biti kancerogeno.

Već i manja količina olova može biti opasna po ljudsko zdravlje, posebno ako znamo da se olovo taloži u organizmu. To znači da bi kontinuirano korištenje nekog zatrovanog proizvoda vremenom dovelo do značajnog zatrovanja organizma. Ovim pisanjem ne želimo izazvati paniku, i strah od korištenja određenih proizvoda, no svakako želimo upozoriti na moguću opasnost.

Znamo da se olovo taloži u tijelu, pa je na svakoj osobi da pazi na svoje zdravlje i svaki kontakt s ovim otrovnim metalom. Posebno želimo upozoriti na proizvode koji u sebi sadržavaju olovo, a da na prvu nismo toga ni svjesni. Pažljivo čitajte deklaraciju na proizvodima i sami odlučite što želite koristiti a što ne želite.

Ako niste sigurni, ili tek želite sami isprobati – napravite sebi prirodni ruž za usne. U nastavku ćemo napisati recept za prirodni ruž za usne, kada smo se već dotaknuli ove teme, i upozorili na poznate ruževe koji se nalaze u slobodnoj prodaji diljem svijeta.

Recept: prirodni ruž za usne

Sami sebi napravite prirodni ruž za usne. Nemate straha od olova, a ruž će biti po nijansi koju ste sami napravili. Pratite recept, i svakako isprobajte ovaj prirodni kozmetički preparat.

Mnoge cure, a posebno cure koje su ekološki osviještene, kad tad požele same sebi izraditi šminku. Izrada osobne kozmetike prvenstveno dolazi od činjenice da danas više nismo sigurne koje sve sastojke u sebi imaju komercijalni proizvodi, koji su u prodaji, a uz to nisu ni cijenom baš pristupačni.

Zato će ovaj recept dobro doći, svim ženama, pa i nekim muškarcima, koji žele sami napraviti ruž za usne. Ako sami sebi napravite ruž za usne, prvo: bit ćete zadovoljni, znat ćete koji su sastojci u ružu, i možete se pohvaliti svima da koristite ruž za usne koji ste napravili sami kod kuće.

U nastavku ćemo napisati recept: prirodni ruž od cikle. Isprobajte, i uvjerite se u djelotvornost ovog prirodnog proizvoda.

Potrebni sastojci:

  • cikla
  • maslinovo ulje
  • šećer u prahu
  • bočica (ambalaža)

Postupak izrade ruža za usne

Ciklu treba lagano zagrijati, bez dodavanja vode. Možete je staviti u mikrovalnu, na 40 sekundi na najjače grijanje. Važno je da cikla iz sebe pusti svoj sok. Nakon toga, u jednu malenu bočicu pretočite sok, pa dodajte u njega par kapi maslinovog ulja. Sve sastojke u bočici dobro promiješajte.

Sljedeći korak: U bočicu stavite šećer u prahu, toliko da se dobije potrebna gustoća. Stavljajte šećer polako, i svaki put promiješajte, pa provjerite gustoću. Dobili ste ruž, koji naravno treba stajati u bočici. Ovaj se ruž nanosi četkicom, aplikatorom ili prstom.

Ruž koji ste dobili možete koristiti i kao rumenilo. Na lice (kao rumenilo) ruž nanesite spužvicom. Nadamo se da je recept koristan, i da ćete dobiti kvalitetan prirodni ruž za usne. Na ovaj način imate prirodni proizvod, i poznati su vam svi sastojci u njemu. Uživajte i budite lijepi i zdravi.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...