Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Naučite sami sebi pripremiti ljekovito ulje od đumbira

ulje dumbira
Ulje od đumbira

Đumbir je jako ljekovita biljka, točnije korijen biljke, koji često koristimo i kao začin jelima i pićima, ali i kao prirodni lijek. Ovom prilikom ćemo napisati recept za pripremu ljekovitog ulja od korijena đumbira.

Đumbir poznajemo kao gomolj koji se često upotrebljava kao začin. Ima upečatljiv i pomalo neobičan okus, pa je baš zbog toga pogodan u kuhinji i pripremi raznih specijaliteta.

Svojim okusom je zaista poseban i ne odgovara svim osobama, no u sebi ima mnoge ljekovite sastojke i zbog toga ga treba što više koristiti.

Osim svježeg đumbira, poznat nam je đumbir u prahu. U oba oblika je ljekovit, iako se u određenim situacijama preferira jedan od njih. O tome ćemo nekom drugom prilikom, kada detaljnije napišemo o đumbiru i njegovoj upotrebi u alternativnoj medicini.

Ulje od đumbira

Djelotvornost đumbira

Bilo da ga konzumirate svježeg i u obliku sušenog praha, đumbir će biti jednako djelotvoran.

Samo je potrebno pripaziti da ga se termički dugo ne obrađuje jer tada može izgubiti većinu svojih ljekovitih osobina. U jela ga je najbolje dodati pri završetku kuhanja.

>> Melem protiv bolova <<

Pozitivni učinci ove gomoljaste biljke dolaze od spoja poznatog pod imenom fitonutrijent gingerol, koji je glavna aktivna tvar u đumbiru. Gingerol ima snažno protuupalno djelovanje, a dobar je i zbog toga što ublažava probleme sa probavnim sustavom, na način da opušta crijeva i smanjuje pojavu plinova u crijevima. Osobe oboljele od sindroma iritabilnog crijeva koje osjećaju nadutost i povećanu flatulenciju mogu piti đumbir prokuhan u vodi. Na taj način će poboljšati rad crijeva i olakšati probavu.

Đumbir je jako dobar i kod problema sa dišnim sustavom, kod alergija ili prehlade i kašlja. Također, od njega se rade prirodni lijekovi za inhalaciju, smanjivanje bolova, a poznat je i kao prirodni lijek protiv mučnine koja se javlja prilikom putovanja.

>> Recepti sa đumbirom <<

Ako želite iskoristiti blagodati đumbira, najbolje bi bilo redovno piti čaj od ove biljke ili pak obogatiti neki već pripremljen čaj sa par komadića svježeg đumbira. On će čaju dati posebnu aromu a uz to će i djelovati kao prirodni lijek.

Prirodno ulje od đumbira

Kako smo u naslovu napisali, koristimo priliku da vam predstavimo recept za pripremu ulja od đumbira. Ovo je prirodno ulje koje će vam dobro doći. Saznajte kako se pravi i na koji način ga koristite.

Recept za ulje: Naribajte oguljeni đumbirov korijen i dobro ga procijedite kroz gazu. Sok koji ste dobili pomiješajte sa uljem badema ili jojobinim uljem. Omjer neka bude 1:5 (1 udio soka đumbira na 5 udjela ulja).

Ovo ulje koristite za masažu u slučaju bolova u mišićima i zglobovima.

Bonus recept: Oblozi od đumbira mogu također dobro doći. Ako niste stigli pripremiti sebi ulje od đumbira, isprobajte ovu metodu. Ogulite i naribajte jedan srednje veliki korijen đumbira. Prelijte ga vrelom vodom i pustite da odstoji 15 minuta. Gazu natopite u pripremljenu tekućinu i što topliju stavite na bolno mjesto.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...