Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Naučite neke stvari o zubićima

Izbijanje zubića može biti traumatično iskustvo i za bebu i za roditelje. Zato koristimo ovu priliku da vas upoznamo sa izbijanjem zubića kod vaše bebe.

Period kada bebi počinju da izbijaju zubići za roditelje predstavlja ispit izdržljivosti, strpljenja i brige. Malo biće možda će prvi put u životu osjetiti bol, zbog čega će postati razdražljivo, nemirno i plačljivo. Zato će mu biti potrebno više nježnosti i pažnje.

Iza neodoljivog bezubog osmijeha krije se nagovještaj 20 mliječnih zubića, kao i zameci stalnih zuba. Prva snježnobijela “kokica” obično se pomalja iz desni oko šestog mjeseca života, mada je svaka beba slučaj za sebe: neke se rode s jednim zubićem, nekima on izraste već oko četvrtog mjeseca, dok druge moraju čekati i po godinu dana! Međutim, ako se zubić ne pojavi ni nakon prvog rođendana, posavjetujte se sa pedijatrom. I još nešto, prijevremeno rođenim bebama zubići, po pravilu, izbijaju kasnije nego rođenim na vrijeme.

Prvi simptomi koji nagovještavaju izbijanje zubića mogu se manifestirati i mjesec dana prije nego što se išta zabijeli ispod desni. Probijanje zuba kroz desni uvijek je bolan proces, ali čim se zubić promoli, beba će postati mirnija. Zato pratite njeno ponašanje, pa joj, ako primijetite da osjeća bol, dajte odgovarajuću dozu paracetamola za bebe. Izbijanje zubića ne bi smjelo da uzrokuje ozbiljnije zdravstvene probleme, ali ako primijetite da se stanje ni nakon primjene analgetika nije poboljšalo, obratite se doktoru.

Pojedine bebe gotovo neprimjetno prođu period izbijanja zubića, čini vam se da se mali “biseri” naprosto pojave preko noći, dok druge prilično pate zbog različitih pratećih pojava. Osim bolova, vidljiv pokazatelji izbijanja zubića jesu i vrlo rumeni, vrući obraščići, curenje iz nosića, osip od pelena, plačljivost i uznemirenost.

Kada mališan uđe u fazu izbijanja zubića, vaša će se svakodnevica prilično promijeniti. Odbijat će hranu, biće kenjkav, češće će se noću buditi. Ipak, nemojte ga smirivati tako što ćete mu davati da pije mlijeko ili sok iz bočice, jer se šećer, koji tijekom dana u velikoj mjeri ispire pljuvačka, noću taloži na zubićima izazivajući karijes. Umjesto toga, nježno mu prstom trljajte desni ili mu dajte da žvače nešto hladno.

Nemojte se nervirati što je bebin apetit u ovom periodu oslabio. Da biste stekli precizniju predstavu o tome kako se dijete osjeća, zamislite da morate da jedete, a da imate bolnu ranicu, ili aftu u ustima. Beba će sigurno jesti sporije i odbijat će čvrstu ili sjeckanu hranu. Kada bol umine a desni postanu otpornije, ponovo će početi da jede kao ranije.

Donje jedinice, sjekutići, obično su prvi zubići koji izbijaju kod beba. Nakon njih probijaju gornje dvojke i trojke. Nakon što se pojave “prvenci” izvjesno vrijeme ćete odahnuti, i beba i vi, do izbijanja kutnjaka. Budući da se radi o krupnijim zubima, šireg korijena, bol zbog probijanja kroz desni biće izraženiji, prisjetite se tegoba koje ste imali dok su vam rasli umnjaci!. Do uzrasta od dvije i po godine pojavit će se svih 20 mliječnih zubića.

Jaki, zdravi i bijeli zubi omogućavaju bebi da pravi nove izraze lica, da formira glasove, slogove i riječi. Mliječni zubići biće u funkciji do otprilike sedme godine, kada će početi da ispadaju i bivaju zamijenjeni stalnim zubima. Proces zamjene zuba traje do otprilike 12. godine. Veoma je važno da mališana što ranije naviknete da održava higijenu zuba, najbolje od pojave prvog mliječnog zubića.

Najveći neprijatelj zuba je šećer! Zato nemojte navikavati dijete na slatkiše i namirnice koje sadrže veće količine ove supstance. lako su neke od njih nutritivno vrijedne, kao što je, primjera radi, suho grožđe, treba da znate da se šećer u usnoj duplji miješa sa pljuvačkom, nakon čega nastaje kiselina koja oštećuje gleđ i uzrokuje pojavu karijesa. Zato mu, svaki put kada pojede nešto slatko, obavezno isperite usta vodom i operite mu zubiće.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...