Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Napravite sebi savršeno ukusan makedonski ajvar

makedonski ajvar
Foto: Pixabay / Ajvar

Zima nam se primiče pa je vrijeme da ostavu polako počnemo da punimo. U nastavku donosimo recept za makedonski ajvar.

S obzirom da se oko sastojaka za ajvar vode brojne polemike, zbog čega smo i mi objavili već par recepata, koristimo i ovu priliku da vas upoznamo sa još jednom recepturom iz Makedonije.

Makedonski ajvar: Sastojci i priprema

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ajvara su: 10 kg crvene paprike, 3 velika plava patlidžana, 5 dcl ulja, sol po želji i 1 velika žlica šećera.

Priprema nije posebno zahtjevna, pa slijedite ove upute: Papriku prvo ispecite u rerni, pa je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice. Na taj način će paprika omekšati što će vam olakšati skidanje kožice. Kada se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, pa ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bi se paprike ocijedile. Imajte na umu da će vam trebati najmanje 3 sata da bi se paprike dobro ocijedile.

Dok se paprike cijede vi pripremite patlidžan.

Patlidžane pecite isto kao i paprike. Kada se ispeku, sa patlidžanima uradite isto kao i sa paprikama. Stavite ih kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

Tijekom kuhanja smjesu neprestano miješajte, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta. Smjesu neprestano miješajte jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je da prijeđete drvenom kuhačom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kuhače, odnosno da vidite dno lonca u kojem kuhate ajvar.

Sol i šećer dodajte pri samom kraju, odnosno zadnjih 20 minuta kuhanja.

U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je da pripremite staklenke. Čiste staklenke zagrijte u rerni na 50°C i u njih stavite ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite poklopcem.

Spremite ajvar

Ostavite tako spremljen ajvar u kutiju i pokrijte sa stolnjakom. Neka budu prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, a nakon toga ih ostavite na hladno i mračno mjesto.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...