Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Namirnice koje će sačuvati zdravlje vaših zuba

Ako želite sačuvati zdravlje i ljepota vaših zuba, a želite izbjeći česte posjete zubaru, držite se namirnica koje ćemo spomenuti dole u tekstu.

Prvi dojam je jako bitan, zbog čega je važno ako se nasmiješite s lijepim bijelim zubima.

Te prve sekunde kada vidite nekoga mogu odlučiti je li vam osoba simpatična ili ne. Osim očiju, usta, osmjeh i zubi oblikuju izraz lica. Lijep osmjeh, bijeli zubi i svjež dah svakome će djelovati jako privlačno.

Njegujete li usne i zube, ne činite dobro samo ljepoti nego i vašem zdravlju. Prehlade i probavne tegobe počinju u usnoj šupljini stoga je od izuzetne važnosti voditi računa o higijeni usne šupljine.

Pokvareni zubi mogu imati štetan utjecaj na cijelo tijelo. Možete imati prekrasan ten, najbolju šminku, prekrasan izgled, no ako se pored toga pokažu neodržavani zubi i loš zadah, sve pada u vodu. Stoga, kako njegujete i druge dijelove tijela, njegujte i vašu usnu šupljinu.

Priroda nas opskrbljuje mnogim tvarima koje su odlične za zdravlje i ljepotu usne šupljine. Priroda nam je dala zdravo zubalo i čvrste desne. Na nama je da taj dar očuvamo.

Karijes i truljenje zuba zbog bakterija, paradentoza, povlačenje zubnog mesa su neke od bolesti koje napadaju našu usnu šupljinu. One nam stvaraju neugodu i bol i dugoročna posljedica je da ostanemo bez vlastitih zubiju ako to ne spriječimo na vrijeme.

Suho grožđe – grožđice – Vjerujemo da ste mislili kako su grožđice loše za vaše zube jer su slatke i ljepljive, ali one ih u stvari čuvaju. Istraživanja navode da ovsene pahuljice sa suhim grožđem pomažu u čišćenju usne šupljine brže nego pahuljice bez njega. Žvakanjem grožđica podstičete izlučivanje pljuvačke, što pomaže u borbi protiv karijesa i naslaga.

Jabuka za zdrave zube – I samo žvakanje jabuke pomaže u čišćenju zuba! U njima ćete pronaći i visoku koncentraciju jabučne kiseline, koja je i sastojak pojedinih pasti za zube. Ona podstiče stvaranje pljuvačke, koja pak čisti zube i otklanja mrlje, pokazala je jedna studija sa Univerziteta Grenada u Španjolskoj.

Ananas je zdrava namirnica koja čuva zdravlje zuba – Ovo je jedino voće koje sadrži bromelin, sastojak s protuupalnim svojstvima i sposobnošću čišćenja. Svakako je ananas namirnica koja će vam pomoći da sačuvate zdravlje zuba i usne šupljine.

Brokule – Stomatolozi kažu da žvakanje brokula održava zube čistim i zdravim! To povrće je bogato vlaknima. Ako vam je ishrana bogata vlaknima, pomažete organizmu u borbi protiv upala, pa i onih usne šupljine.

Sir čisti zube? Sir vaše zube održava jakim uz pomoć minerala, poput kalcija i fosfora, kao i proteina koji čuvaju zubnu gleđ. Tvrdi sir čisti zube stimulirajući proizvodnju pljuvačke.

Voda – Za zdravlje i ljepotu zuba preporučuje se i ispijanje vode! Ona također podstiče izlučivanje pljuvačke, a ako je pijete nakon obroka isprat će nečistoće i osvježiti dah.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...