Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Mliječac kod beba – Soor

soor kod beba
Foto: Pixabay / Dojenje

Mliječac ili soor je jako česta gljivična infekcija kod beba. Saznajte malo o toj infekciji, te što možete poduzeti?

Gljivična infekcija u usnoj šupljini s kojom se susreće svaka treća beba naziva se mliječac ili soor.

Ovom prilikom ćemo vas malo detaljnije upoznati sa spomenutom infekcijom, koja zahvaća jako veliki broj beba. Trebamo znati da se gotovo svako treće novorođenče već u rodilištu susretne s gljivičnom infekcijom poznatom kao mliječac ili soor. Radi se o infekciji gljivicom Candida albica, koja je inače stalno prisutna u organizmu, no u slučaju zdravog imunološkog sustava, ona je u odgovarajućem balansu u našem organizmu. Kada dođe do slabljenja imuniteta ili nekih drugih promjena u organizmu, gljivica se počinje ubrzano razmnožavati i može izazvati čitav niz poteškoća s hranjenjem bebe.

Kako izgleda soor kod beba?

Kako izgleda mliječac? Mliječac možete lako uočiti, i prepoznati. Ako vaša beba ima mliječac, možete uočiti male bijele naslage, nalik na ostatke mlijeka u usnoj šupljini. Te naslage se nalaze po djetetovu jeziku i nepcu, odnosno po cijeloj usnoj šupljini. No, za razliku od nakupina mlijeka, koje se lako uklanjaju gazom, nakupine bijele gljivice nećete moći tako lako skinuti jer se čvrsto drže za sluznicu. To je očit znak infekcije koju nazivamo još i kandidijaza. Odmah da napomenemo da nikako ne pokušavate naslage ukloniti na silu, struganjem ili grebanjem gazom ili prstima, jer možete samo proširiti infekciju, te dodatno otežati stanje vaše bebe.

Ipak ovu gljivicu treba liječiti, no pravilno. Nastavite čitati, da vidite kako pomoći vašem mališanu da se izbori protiv soora. Mliječac treba liječiti jer se od prvotno blage i bezazlene infekcije, ova bakterija može toliko nagomilati u djetetovim ustima da uzrokuje poteškoće pri sisanju i gutanju te izaziva bolnu nadraženost sluznice usne šupljine. Posljedica teškoća pri dojenju, uznemirenog sisanja, pa čak i odbijanja dojke, najčešće je usporeno dobivanje na težini. Odugovlačite li s liječenjem infekcije, gljivice se mogu prenijeti i na sluznicu želuca ili spolni organ, pa postoji mogućnost pojave pelenskog osipa.

Što učiniti ako se soor pojavi?

Što učiniti ako posumnjate na mliječac? Prije svega s djetetom posjetite pedijatra koji će ustanoviti dijagnozu. Ukoliko se doista radi o spomenutoj infekciji, pedijatar će propisati protugljivično sredstvo u obliku gela ili kapljica koje će se nakon svakog dojenja nanositi na jezik i usnu šupljinu. Budući da se gljivice hrane mlijekom, lijek će bolje djelovati ako izbjegavajte dojiti pola sata nakon što ste nanijeli preparat i lijeku dali dovoljno vremena da se uhvati u koštac s gljivicama. U slučaju da su gljivice već stvorile deblji sloj naslaga, pokušajte ih fizički ukloniti lagano ih stružući gazom, a tek zatim nanesite lijek.

Koliko se provodi terapija?

Koliko dugo se provodi terapija? Ako je terapija uspješna i lijek djeluje, rezultati će se vidjeti već drugi ili treći dan. Terapiju je potrebno provoditi do pet dana. Ne izliječi li se mliječac u tom razdoblju, potrebno je ponovno poći pedijatru koji će promijeniti način liječenja. Katkad su razlozi sporijeg liječenja nedovoljna higijena dudice, bočice koju dijete stavlja u zaražena usta ili čak zaražene majčine dojke. Naime, dok doji, dijete može iz svojih usta prenijeti gljivicu i na majčine bradavice koje odjednom postaju osjetljive, bolne, crvene, ljušte se ili se na njima čak stvaraju ranice. Mama se u ovom slučaju mora liječiti istim lijekom kao i dijete. Lijek treba nanositi na bradavice odmah nakon dojenja.

Još malo na temu

Mliječac se može pojaviti nakon liječenja antibioticima – Gljivice najčešće napadaju nedonoščad, zatim općenito djecu slabijeg imuniteta ili one mališane čije su mame tijekom trudnoće i porođaja imale vaginalne infekcije. Kod tih mališana potrebno je ojačati imunitet. Uporaba antibiotika također pospješuje razvoj gljivičnih infekcija. Ne treba čuditi ako dijete nakon liječenja prehlade i crijevnih oboljenja antibioticima dobije mliječac. No, kako dijete raste, njegov imunitet postaje sve snažniji, tako da postoji sve manja šansa da gljivice nadjačaju njegov organizam. A i kad se to dogodi, riječ je samo o povećanoj koncentraciji inače stalno prisutnih gljivica na našoj koži koje se brzo i vrlo uspješno liječe.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...