Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Med protiv polenske alergije – Evo nekoliko savjeta, da se podsjetite ili naučite, što sve može liječiti med, kako se koristi i kada

O medu gotovi svi sve znamo, ili bar tako mislimo. Evo nekoliko savjeta, da se podsjetite ili naučite, što sve može liječiti med, kako se koristi i kada.

Mnogima je poznato da se med ne smije grabiti metalnom žličicom jer tako gubi svoje vrijedne sastojke.

Najbolje ga je uzimati drvenom žlicom. Također, med se ne smije pregrijavati, jer izlaganjem temperaturi preko 45C gubi svoja čarobna svojstva.

Međutim, malo je poznato da med povećava svoju snagu (antioksidacijska svojstva) pri eliminaciji virusa gripe, dakle kad je čovjek već bolestan. Tada ga je dobro zagrijati na sljedeći način: Stavite tri-četiri jušne žlice meda u 1 litru HLADNE vode, kad voda prokuha, ostavite je da ključa tridesetak sekundi, sklonite s vatre i nakon nekoliko minuta stavite filtar – vrećicu čaja. Pijte toplo.

Uglavnom se preporučuje da se med rastopi u mlakim ili hladnim napicima, a ne preporučuje se da se uzima žlicom direktno u usta.

Ne pretjerujte jer med može da ošteti sluznicu

Med je higroskopan i ako se guta direktno, može oštetiti sluznicu probavnog trakta i vrlo teško pasti na želudac. To se dešava zato što med povuče vlagu iz sluznice, isuši je i na taj način ošteti. Tom riziku posebno su izložena djeca. Ako ipak uzimate med direktno, ne smijete ga odmah progutati već ga treba držati u ustima 3-5 minuta uz stalno mućkanje. Tada se med u ustima rastopi odnosno povuče svu potrebnu vlagu i nema potrebe da dodatno vlazi na štetu sluznice želuca. U ustima počne prvi dio probave meda i želudac ga lakše prihvata.

Međutim, ono najvažnije je da se svi najvredniji sastojci meda upiju u organizam odmah u ustima i to ispod jezika. Pritom se dešava i jedna potpuno nevjerojatna pojava – plak koji se taloži uz zubno meso na zubima u potpunosti nestaje. Upale zubnog mesa nestaju a simptomi paradentoze se značajno smanjuju ili nestaju.

Med je efikasan protiv polenskih alergija

Sve veći broj ljudi s dolaskom proljeća “pada u komu” od polenskih alergija, a dolaskom ljeta i ambrozije. Međutim, med ih može, u dobroj mjeri, osloboditi polenske napasti, ukoliko ga kupe od lokalnog pčelara. Funkcija lokalnog meda u sprečavanju polenske alergije potpuno je jednostavna.

Zrnca polena u medu su “umrtvljena” i organizam ih prihvata bez neke značajnije “pobune”. A pritom se dešava nešto slično kao i s vakcinom protiv gripe. Organizam puno lakše svladava polen u medu, a pritom izgrađuje vlastite obrambene mehanizme i kad počne cvjetanje biljaka na koje reagiramo alergijom, mi smo “vakcinirani” i možemo ponovno uživati u svim čarima probuđene prirode.

Neprijatan bakterijski suputnik naše probave je Helicobacter pylori bakterija koja izaziva čir na želucu, a redovna upotreba meda uspješno onemogućava ovu bakteriju u subverzivnom djelovanju u našim crijevima.

I na kraju: gdje i od koga kupiti kvalitetan med.

Najbolje je direktno od pčelara. I to iz jednostavnog razloga. Med je gotov, formiran, proizvod već u pčelinjoj košnici. Ne treba mu ništa dodavati, ali ni oduzimati.

Svaka nepotrebna manipulacija mu umanjuje vrijednost (pretakanje, filtriranje, homogenizacija, grijanje i slično.) i zato je bolji što je “bliži” košnici, odnosno što se manje s njim manipulira.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...